Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Łącznik stabilizatora
Autor Wiadomość
Nazir 

Wysłany: 12-04-2005, 17:41   Łącznik stabilizatora

Dzisiaj w mojej temprze urwał się łącznik stabilizatora. Kupiłem nowy.
Powiedzcie mi proszę czy jest jakiś sposób na założenie tego przeklętego łącznika bez rozbierania zawieszenia, jeśli tak to jak to zrobić? Pozdrawiam.
     Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-04-2005, 22:01   

Mi się to też niedawno przytrafiło. 15 minut roboty. Demontujesz pozostałe resztki nakładasz na drążek stanilizatora i breszką go napychasz aby wskoczył do tej dziury w wahachu. Nie zapomnij od razu założyć sobie gum. Można też odkręcić te dwie śruby na dolnym mocowaniu amora i odchylić w dół wahacz.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-04-2005, 23:09   

z ciekawości - ile za łącznik?
-po jakim czasie może mieć dość, zdezelować się dostatecznie (tak z Waszych doświadczeń);
-czy macie jakieś opinie/doświadczenia czy i w jakim stopniu wymęczony już, nie wymieniany nigdy stabilizator może mieć wpływ na resztę zawieszenia? znaczy wahacz, amorki....
     assistance   Moneta

Nazir 

Wysłany: 13-04-2005, 14:42   

Co do ceny. Ja dałem za łącznik z gumami i nakrętką 19 zł, ale od razu dodaję że nie jest to oryginał. Liczę się z tym że może pojeżdżę na nim trochę krócej ale w danym momencie tylko to znalazłem w swoim mieście.
Jak długo wytrzyma? oby jak najdłużej. Ja kupiłem temprę we wrześniu zeszłego roku, zrobiłem 16 tyś km i jak narazie (odpukać) to pierwszy problem z zawieszeniem. Nie wiem ile robił poprzedni właściciel, ale nakrętki były mocno zapieczone. A patrząc na dziury w naszych drogach to i tak jestem pełen podziwu dla tego zawieszenia.
Co do wpływu stabilizatora na jazdę i resztę zawieszenia. Wiadomo, każdy luz w zawieszeniu będzie miał wpływ na powstawanie następnych (szybsze zużycie elementów),
poza tym pojawią się stuki, mniej pewne zachowanie samochodu. Nawet opony szybciej i nierównomiernie się zużywają.
Aha. z wymianą poradziłem sobie w ten sposób że drugim lewarkiem podniosłem drążek stabilizatora, nałożyłem łącznik, opuszczając drążek łącznik sam wszedł na swoje miejsce.
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-04-2005, 23:23   

thx za odp, spoko, to jeszcze nie majątek , a wymiana na szczęście znośna.
będzie trzeba o tym pomyśleć (wahacze nowe mam, gałki też, jeszcze tylko oby jak najpóźniej, w daaaalekiej przyszłości ) kiedyś amorki z przodu trza będzie; ale tam wymiana podobno nie jest taka tragiczna też;
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu