Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylne głośniki 16,5cm w orginalnych 10cm gniazdach
Autor Wiadomość
andrzej&sz 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 09-02-2005, 15:50   Tylne głośniki 16,5cm w orginalnych 10cm gniazdach

Udało mi sie wstawić z tyłu w orginalnych gniazdach głośniki 16,5mm, zastosowałem specjalną redukcję zmieniającą ten dziwny otwór w otwór okragły.

Tomasz 

Wysłany: 09-02-2005, 17:29   

Wiec pochwal sie jakimis fotkami,nie badz taki sktomny:) :D

andrzej&sz 

Wysłany: 09-02-2005, 20:10   

TomciuHerba napisał/a:
Wiec pochwal sie jakimis fotkami,nie badz taki sktomny:) :D

Niestety nie mam zdjęć ponieważ robiłem to wtedy gdy jeszcze nie wiedziałem o istnieniu tego forum. A teraz robienie zdjecia nie ma sensu ponieważ głośnik zasłonił prawie w całości tą redukcję.

Redukcję zrobiłem na zamówienie, sam okleiłem wykladziną w niestety nie w kolorze pólki (ale z pewnością to wymienię). Jak ktoś jest zainresowany to mam zdjęcie takiej redukcji ale nie oklejonej.

Moneta

kazub 

Wysłany: 10-02-2005, 22:08   

Pochwal sie jak wyglada ta redukcja i jak wygladaja teraz ta tylna polka? Czy masz mozliwosc zalatwic takie cos, jakbym ladnie poprosil i zaplacil?? :)

andrzej&sz 

Wysłany: 10-02-2005, 22:42   

Chętnie bym zamieścił zdjęcie ale nie mogę :( , jak ktoś mógłby wstawić to ja je mu prześlę.

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 11-02-2005, 16:10   

Wal do mnie, ja umieszcze!!
     Moneta

Raku 

Wysłany: 11-02-2005, 18:51   

Więc tak wyglądają głośniki z tyłu u Andrzeja!

Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-02-2005, 18:56   

Kolega ma widze Blaupunkty.
Mam z tylu wieksze owalne 16x10 czterodrozne tylko musialem polke ciac.
Graja super.

assistance   Moneta

Raku 

Wysłany: 11-02-2005, 19:09   

A ja mam elipsy 6x9 Magnata 180W, i wcale nie narzekam! Grają fajnie!! :D
Jedyny problem był taki że musiałem ciąć półkę! :evil:
     Moneta

gringo105 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 15-02-2005, 19:35   

Za póżno już dawno porżnąłem półkę :?
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-03-2005, 11:26   

ja zrobiłem inne dziwo:
zamiast upychać do i tak fatalnych otworów w temprze jakieś głośniki to normalnie mam poprzyczepiane i porozstawiane 4 nieduże (ale bardzo wydajne, ostarali się) głośniczki Creative/Cambridge SoundWorks, jako wysokotonowe, nie wygląda to nawet tragicznie :-)
pod siedzeniem pasażera SubWoofer i w tylne jpólce jeszcze 2 Woofery :-) (pociąłem ją bezczelnie ale wygląda tesh nienajgorzej).
Będę miał trochę czasu to może fotki podrzucę.
Czytość i siła dźwięku wystarczy, piknie grają :-) a jeśli trzeba by zrobić wieś i przejechać przez miasto z UncUncUnc to od tego są niskotonowe, wysokotonowe nie muszą być takie znów moce. Wszystko robiłem sam, takie tanie rozwiązanie :-) ale działa.
Jedynie - nim ktoś porżnie półkę - niech się zastanowi jak ją usztywnić.
Z jednej strony półka nie zastąpi tuby basowej, ale zawsze lepsze to niż nic.
Jeśli w niej montujemy - pólki te ze starości się wyrabiają i pięknie piszczą jak jedziemy po cichutku autem, skrzeczą jak w starych autobusach komunikacji miejskiej.
Więc wpierw najlepiej nawet nie gąbki a gumki / uszczelki silikonowo-gumowe do okien wziąść i powciskać między półkę a szybę i w inne miejsca, by półka siedziała sztywno i nie grała sama z siebie. Potem można rżnąć aż miło i wstawiać szpikery.

[ Dodano: 31-03-2005, 22:05 ]
w sumie zrobiłem na szybko jakieś fotki, ale są trochę tragiczne :lol: :P
'na żywo' wygląda to lepiej, głośniczków tak zbytnio nie widać wysokotonowych (w sensie że 'razi w oczy' :-) ) a mimo tego moc mają wystarczającą a i dźwięk czysty; pod siedzeniem pasażera woofer, ale tu zdjęcia nie robiłem, a w pólce bezczelnie przerżniętej :-) 2 wooferowe, czekają tylko na maskownice jakieś; na żywo w każdym razie wygląda to OK, choć na zdjęciach może nie :-) ale gra pikniej niż kilkudrożne głośniki 'wszystko w jednym' wsadzone do fabrycznych dziuruff :-)

[ Dodano: 31-03-2005, 22:09 ]
c.d. (bo nie chciało zmielić kilku obrazków naraz, odrzucało cosik, a rozmiary obrazków nie gigantyncze ?)

[ Dodano: 31-03-2005, 22:11 ]
(kolejne 2 obrazki, znów nie chciało zmielić więcej załączników naraz)
     assistance   Moneta

Lipton 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-09-2005, 19:23   

ja mam niezly sprzecik tylko musze tyl troche oszpifowac bo mam na 15 cm a glosniki maja 16.5 cm 3drozne 4omki djtomki hehe :D

troche ciecia giecia i bedzie ok :D moc tych pionnerow to 120W wiec 240 juz na tyl niezle ;] sprzodu nonames :D 2x60W czyli 360 w srodku to juz cos a jeszcze chce zakupic tube do bagaznika nominalna-350watowa grajaca 800W. 300mm + zmacniacz kenwooda 250W lub 500 i bedzi gralo jak ta lala :P
     Moneta

miszko 

Wysłany: 02-09-2005, 20:33   

unknown, fajnie to wyglada ;) Wpadnij do Konina na spotkanie to obejrze to to lepiej ;)
Ja mam takie glosniczki ale przy kompie Creativa - DTT2200 i brzmia calkiem niezle.

A sub masz tez?

Lipton, a piecyk jaki do tego dajesz?

Lipton 

Wysłany: 02-09-2005, 20:58   

mam zamontowane 4 glosniki ale dalem popis i mi membrana pekla w pionierze ;/ ale da sie wymienic :D tylko radio mam do dupy kasetowke/cd nie odczytuje mp3 ;/
subofer ktore chce kupic dosc podobny do tego
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61265594
a piecyk hm... mialem Boschmann PCA-8820A 400W ale nie byl moj porzyczylem od kuzyna jak kupie tube bede potrzebowal conajmniej (500W). mi styknie najlepiej terz boschmanna lub kenwood 500
upatrzylem sobie to cudo: (MONACOR CARPOWER HPB-604. za 420 zl) ale narazie kasy nie mam ;/ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62242378
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-09-2005, 10:49   

kciałbym ale do konina nie mogę, trwało by to czasowo i kosztowo tesh, a dopiero nową pracę podłpałem i ostatnio jestem zawaloy jush do reszty (prócz swych zajęć praca, nadgodzinki czasem i soboty co by się przypodobać :-D )
gra to dość spox, jeśli ktoś chce średnią jakość uzyskać małym kosztem (w zasadzie nawet lepszą, choć nie super HiFi).
Wyjątkowo te Creative'a czy Cambridge Soundworks w zasadzie są udane, mimo małych niepozornych rozmiarów wysokotonowe są wystarczająco mocne by w autku dość głośno słuchać bez żadnych zniekształceń, trzeszczenia czy 'pierdzenia' od przesterowania a przy tym grają dość czysto...
Ich woofer (bo cały zestaw to normalnie Subwooferek w którym jest też wzmacniacz, gniazda itp) jest może troszkę za słaby do autka, ale to kwestia gustu, toteż ja sobie sam z niego dorobiłem/wyciągłem wyjście niskotonowe na dodatkowe basowe do tyłu, bo rozdzielenie tonw też było OK więc ze zwrotnicami nie trza kombnować (a kiedyś sam takie musiałem budować bo kosztowały i dłuugo cewki nawijałem, teraz zwrotnice wywaliłem bo niepotrzebne...

jest jednak pewien problem z tego typu 'tanimi' konstrukcjami, podobnie jak podpinanie CDromu do starego radia samochodowego...
w zależności od tego jaki Ci się trafi alternator to sieje zakłoceniami strasznymi (im wyższa częstot. obrotw tym wyższy piska na audio się nakłada).
Zakłócenia te idą po zasilaniu. Jeśli takie głośniki se podepniesz w autku pod akumulator to OK, dodatkowe do nich np dorabiane jakieś też, ale _źródło dźwięku_, czyli to co do nich podepniesz czylio np discman, radio, mp3player musi mieć albo jakimś cudem osobne zasilanei (baterie, mały akku czy cuś) albo bardzo dobrze filtrowane zasilanie jeśli np przez jakiś zasilacz (np 12V->3V) też idzie z akumulatora tego samego co wzmak. B inaczej będzie ten pisak. ?Ja sobie muszę z tym jeszcze kiedy jak czas będzie pogrzebać, bo nie we wszystkich sytuacjach mam to dobrze roziwązane jeszcze; ale normalnie jak gra to nawet... choć kiedyś mam zamiar normalny wzmak firmowy kupić i radio z CD/mp3 z inymi wzmakami czy innymi głośnikami Creative'a czy innej firmy nie wiem jak bdzie , czy też dbać o zasilanie czy nie ,zależy jaką mają konstrukcję.... jeśli wzmacniacz mostkowy w środku (nieważne co to :-D nie będę się rozpisywał) mają to trza dbać o zasilanie bo piski mogą by na pracującym silniku, jeślizwykły - większe szanse bezproblemowej adaptacji...
są to oczywiście 'tanie' rozwizania... jak ktoś chce dużą moc i łatwą instalację, to wypada dobre głośniki, wzmacniacz i radio gotowe do auta.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu