|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Coś o AXA |
Autor |
Wiadomość |
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-12-2007, 02:33
|
|
|
heh, zawsze jakieś grosze chcą uszczknąć... ech... fakt, nigdy się na ostatnią chwilę nie zmienia OC ale nawet kupując gdzie indziej jak stare wygaśnie to nie powinni zmuszać do czegokolwiek, kontynuowania czy choćby 30dni... coś tu jest nie tak... |
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 16-01-2008, 10:43
|
|
|
unknown napisał/a: | coś tu jest nie tak |
Masz rację podejrzewam że chodzi o prowizję dla agenta po tych 30 dniach może dostanie prowizję z całej składki a jak zwróci przed rozpoczęciem działania polisy to figę , a z tym że auto ma mieć 30 dni ubezpieczenia to bujda , może kończyć się o północy w dniu sprzedaży auta. |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 16-01-2008, 20:52
|
|
|
niema obowiązku sprzedania auta z ubezpieczeniem. Może wcale go niemieć albo j/w kończyć się o północy tego samego dnia co sprzedaż. To w interesie kupującego już wszystko spoczywa. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-01-2008, 21:26
|
|
|
a propos jak to jest z tym że jak się ubezpieczenie skończy a ty nie przedłużysz a np po 5 dniach sprzedasz to nie płacisz żadnej kary??
bo coś mi się obiło o uszy że jak luka między ubezpieczeniami wynosi:
1-3 dni = 50 euro
4-9 dni = 100 euro
10-14 dni = 200 euro
a powyżej 14 dni = 300 euro
prawda to??????? |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
zetor
|
Wysłany: 16-01-2008, 21:52
|
|
|
luki21, to już wyjaśnił moley: "nie ma obowiązku sprzedania auta z ubezpieczeniem".
Możesz sobie kupić takie auto bez ubezpieczenia i nie dostaniesz żadnej kary. Karę dostałbyś od policji jeśli jechałbyś tym autem, jednocześnie z zabraniem dowodu rejestracyjnego. Czyli finansowo: mandat + koszt przeglądu + stracony czas w urzędzie. |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
|
Wysłany: 16-01-2008, 22:07
|
|
|
zetor, no dobra a jak kupujący nie ma oc to taka kara istnieje???
kiedyś babka mi mówiła w HDI że takie coś jest ( albo chciała mnie nastraszyć żebym przedłużył u nich) jak mi się kończyło oc. i nie chciałem ubezpieczyć u nich, po miesiącu ubezpieczyłem w Liberty i teraz nie wiem czy przyślą mi kare czy nie |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 17-01-2008, 22:05
|
|
|
Jeżeli nie wypowiesz umowy na odpowiednim druczku i nie dostarczysz dzień przed końcem umowy upezpieczyciel automatycznie przedłuża ją na kolejni rok i może domagać się zapłaty składki. A co do "mania czy niemania" OC to każdy właściciel pojazdu o ile nie jest wyrejestrowany MUSI posiadać ważne OC, obojętne czy jeździ czy trzyma go w szopie. Nasze kochane urzędy jeszcze się nie uporały z centralnym ewidencjonowaniem pojazdów ale jak to ruszy i dane od ubezpieczycieli będą do nich spływać to z automatu właściciel pojazdu bez wykupionego oc dostanie wezwanie do zaplaty na fundusz gwarancyjny w/w kwot (całkiem okrągłych) Sprzedając auto można mieć 1godzinę ubezpieczenia, to kupujący przed pierwszą przejażdżką ma obowiązek mieć oc, jeżeli tobie się właśnie kończy. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
zetor
|
Wysłany: 17-01-2008, 22:50
|
|
|
Podsumujmy: moley ma rację i slavol ma rację, bo tak to jest w Polsce!:
Tak jak mówi slavol jest obowiązek opłaty OC, zakładając że auto jest zarejestrowane.
W przypadku wypowiedzenia umowy z ubezpieczycielem powinniśmy zawrzeć umowę z innym ubezpieczycielem, jeśli tego nie zrobimy to łamiemy prawo(auto zarejestrowane). Ale tutaj jest dziura... póki auto stoi w garażu to możemy spać spokojnie, nie dostaniemy żadnej kary, no chyba że policja j.w. No i spokojnie sprzedajemy takie auto!- obowiązkiem aby wszystko grało spoczywa na kupującym!- kolejny absurd polskiego prawa. Smutne, ale prawdziwe.
Auto wyrejestrowane- czysta sprawa - żadnych opłat. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 18-01-2008, 17:58
|
|
|
oj, chyba nie , zetor... nie jestem pewien jak teraz, ale z pół roku temu nawet Weiss w radiu się napieprzał z urzędników i prawa na ten temat, bo np w Niemczech można czasowo zawiesić OC bodajże, np motocyklu na zimę bo się nim nie jeździ czy jak auta nie używasz, ale w PL musi być cały czas;
pytał, po co to wszystko skoro np auto stoi w garażu nieruszane rok czasu na przykład, wyszło chyba coś na kształt, że jak ktoś Ci w drodze wypadku np autem wpadnie do garażu taranując ścianę garażu i uderzy w twoje auto i sobie szkdę zrobi to po to jakeiś w każdym razie niezłe jaja, urzędnicy nie wiedzieli co powiedzieć... ale koniec końców nawet jak auto stoi w garażu nieużywane to musi mieć OC cały cas ot tak... no chyba, że wyrejestrujesz faktycznie całkiem, to może nie, tego nie wiem... |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 18-01-2008, 22:06
|
|
|
unknown, Weiss to czasem pieprzy takie farmazony, że się płakać chce.
Ciekaw jestem jakby mu ten koleś, którego auto niby stoi w garażu, przydzwonił w samochód i nie miałby mu kto oddać za koszty naprawy.
Wtedy też byłby taki mądry??
Jak ściągnie z gościa, który siadł sobie po pijaku do 30-letniego Fiata 125p i spowodował szkody w jego furze na kilkanaście tysięcy, na przykład??
Tak, oczywiście jest UFG i jest on po to żeby egzekwować opłaty OC i tyle.
Najbardziej mnie wk...... jak ktoś mówi, a w Niemczech to, a we Francji tamto, a w Holandii jeszcze inne.
Może powiedzmy, a w Afryce to banany rosną na drzewach, a u nas nie chcą
Audycje Weissa są czasem tak naciągane, ze się płakać chce, rodem z Jerry Springer show |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 19-01-2008, 10:07
|
|
|
dobra, ok, wiem o co ci chodzi, bo co do audycji się nie wypowiadam, ale odnośnie oc akurat to mogłoby być dopuszczone uważam, 'zawieszenie' oc... owszem jak ktoś wsiądzie nieważne czy po pijaku do 125 na takim specjalnie 'zawieszonym' oc to powinien mieć od razu karę jakąś zawyrąbistą, taką by odstraszała ludzi od takich numerów... ale jak ktoś chce trzymać autko w garażu przez rok czy coś, albo np na motorze nie pojeździ w okresie jesienno zimowym to po co ma płacić to oc. to akurat nie jest zły pomysł...
a nawet teraz zdarzają się przecież ludzie co bez oc jeżdżą cały czas (nie, że np miesiąc bo kasy brakło cay coś) i jest ok, jeżdżą cały czas tak...
gdyby można było zawieszać OC, na pewno kilka procent wałów by było, bo chyba społeczeństwo nei dorosło do uczciwości w temacie OC na przykład, ale myślę, że w większości byłoby podobnie jak jest teraz, kto jeździ to zapłaci bo się boi kary, kto nie jeździ to chętnie sobie 'zawiesi' na jakiś okres... a pojedyncze przypadki ludzi bez oc roiących to celowo / długo były i będą... po prostu byłaby to fajna możliwość dla ludzi co np dobrze ponad tysiaka muszą wyrzucać a tak to zaoszczędzą... choćby na lepsze opony... |
|
|
zetor
|
Wysłany: 20-01-2008, 19:07
|
|
|
Widzę, że dyskusja skoczyła na boczny tor, to i ja trochę skoczę w bok.
OC- dosłowne i praktyczne tłumaczenie: Odpowiedzialność Cywilna. Czyli odpowiedzialność osoby za popełnione błędy(jak zwał, tak zwał) w czasie bycia uczestnikiem ruchu drogowego.
Jak zrobimy wypadek, to po to to jest że kasa zostanie ściągnięta z firmy ubezpieczeniowej.
A jak auto stoi w garażu albo na polu, to na ch..ę nam OC. Nawet, jakby ktoś przywalił w takie auto stojące na polu, to OC nic nam nie da 0 słownie zero dostaniemy z tytułu opłaconego OC.
Odszkodowanie dostaniemy, owszem z OC ale sprawcy wypadku, a nie naszego. A jakby ten gość przywalił nie w auto, ale w dom, to dostalibyśmy zero. Dopiero w procesie cywilny możnaby dochodzić odszkodowania.
Takie nasze prawo jest chore. Po prostu wrzód na wrzodzie, rzygać się chce. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 20-01-2008, 20:06
|
|
|
unknown napisał/a: | gdyby można było zawieszać OC, na pewno kilka procent wałów by było, bo chyba społeczeństwo nei dorosło do uczciwości |
Dokładnie |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
zetor
|
Wysłany: 20-01-2008, 22:20
|
|
|
Emf,
W konstytucji jest zapisane zaufanie państwa do obywateli. Nie można robić ze wszystkich od razu złodziei i przestępców. A że zawsze znajdą się tacy, co lubią "kombinować" to tak jest wszędzie, obojętnie w jakim kraju na świecie.
Prawo powinno być przyjazne dla obywateli, a nie odwrotnie! |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 20-01-2008, 23:09
|
|
|
zetor, oczywiście, tylko inaczej byś mówił gdyby Tobie w auto wjechał ktoś bez OC.
Wtedy tez byłbyś za "zaufaniem |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
zetor
|
Wysłany: 21-01-2008, 08:42
|
|
|
Nie popieram jazdy bez OC. Ale jak ktoś nie jeździ, to powinien mieć możliwość zawieszenia składki. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-01-2008, 11:03
|
|
|
Zetor napisał/a: |
A jak auto stoi w garażu albo na polu, to na ch..ę nam OC. Nawet, jakby ktoś przywalił w takie auto stojące na polu, to OC nic nam nie da 0 słownie zero dostaniemy z tytułu opłaconego OC. |
I tu się mylisz, jak Ci przywalą w takie auto i ono się potoczy i uderzy w kolejne (patrz przypis 1) to Ty zapłacisz, jeśli pożyczysz kumplowi przyczepę i on nią kogoś zahaczy to też ściągną z OC przyczepy i Ty stracisz zniżki, tak samo jeśli jedziesz np. bez przeglądu i ktoś Ci wjedzie w tyłek, to Ty zapłacisz, jeśli jedziesz pijany, albo nawet siedzisz pijany za kółkiem na parkingu, a silnik pracuje i ktoś przywali, to też Ty zapłacisz - takie przypadki można mnożyć To są absurdy polskiego prawa.
Do tego dochodzą takie zależności jak np. że OC nie odpowiada jeśli kierowca jest pijany, lub pojazd ma nieważny przegląd, albo że OC jet na kwotę XXXX (określoną ustawowo) jeśli stukniesz odpowiednio drogie auto/a to kasy z OC nie wystarczy i musisz dopłacić resztę.
Słyszałem, że niegdyś największy polski ubezpieczyciel (wiemy o kogo chodzi), odmawiał wypłaty odszkodowania jeśli opony były starsze niż 4 lata - po kilku odwołaniach i rozprawach się z tego wycofali.
Dla przykładu podam przypadek kumpla: Siedzieli sobie w aucie na parkingu wieczorem i pili, posiedzenie przeciągnęło się do późnych godzin nocnych, muzyka grała, piwo się lało i co jakiś czas zapalali silnik żeby zagrzać w aucie. Komuś to się prawdopodobnie nie spodobało (może kogoś obudzili), bo nagle zjawiła się straż miejska i zabrali gościowi prawo jazdy na 2 lata
Nigdzie nie jechał po prostu siedział za kółkiem na parkingu, a silnik pracował, nie pomogły odwołania, gość stracił prawko. Przy okazji stracił też pracę, bo pracował właśnie jako kierowca
Gdyby mu zabrali na mniej niż rok to by odzyskał, a że tu są 2 lata to musi robić od nowa
emf napisał/a: |
zetor, oczywiście, tylko inaczej byś mówił gdyby Tobie w auto wjechał ktoś bez OC.
Wtedy tez byłbyś za "zaufaniem |
Wtedy możesz domagać się odszkodowania z funduszu gwarancyjnego - właśnie po to on jest
Przypisy:
1)Ubezpieczenie OC obejmuje odpowiedzialność cywilną posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody wyrządzone osobom trzecim w związku z ruchem tego pojazdu zgodnie z ustawą z dnia 22 maja ... |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
ablogic
Wiek: 37 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 24 Skąd: Warszawa/Zielonka
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-01-2008, 15:12
|
|
|
yoyo napisał/a: |
jeśli pożyczysz kumplowi przyczepę i on nią kogoś zahaczy to też ściągną z OC przyczepy i Ty stracisz zniżki,
|
Tutaj sie nie zgodze, szkoda likwidowana jest z OC sprawcy w tym wypadku pojazdu ktory ta przyczepe mial podpieta.OC na przyczepe to to samo co OC na samochod ktory stoi na wyzej wymienionym "polu" w momencie podpiecia jej do pojazdu odpowiada kierowca i OC za jego pojazd.
Jesli chodzi o ubezpieczenia jest bardzo duuuuzo wylaczen i bardzo ciekawych (idiotycznych) przepisow. Zdarza sie ze ludzie ubezpieczaja sie a pozniej, w razie szkody nie zobacza zadnego odszkodowania. Niestety takie sa przepisy i nic z tym nie mozna zrobic. Tak jak bylo w koncowce artykulu do ktorego link podano na poczatku, trzeba sobie znalezdz agenta uczciwego, ktory wytlumaczy zawilosci polisy, a nie takiego co zlapie prowizje i w razie problemu powie do widzenia... |
_________________ You can say I'm ABLogic
Clio 1.2 RN vmax 170km/h (kapryśne dziecko)
>
Tipo 1.6 i.e. SX vmax 179 (szalony małolat)
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-01-2008, 11:45
|
|
|
qrcze, co do przyczepy to mi wlasnie znajomy agent tłumaczył, że po to jest oc na przyczepę, żeby 'ona odpowiadała" sama za siebie. (ale o tym samym agencie piszę niżej)
A co do znajomych uczciwych agentów to mojej rodzinie robił oc przez 12 lat z rzędu (na kilka samochodów rocznie), właśnie taki znajomy, co to wpadł do domu wieczorem wypił kawkę, wypisał najtańsze możliwe oc i zmykał.
2 lata temu, miałem ciężkie przejścia z pzu (nie wypowiedziałem umowy i zrobili mi drugie równoległe oc)) i w końcu dogadałem się, że mi umorzą jeśli kwota po odjęciu moich zniżek nie przekroczy chyba 660zł, a żeby udowodnić swoje zniżki kazali mi przynieść potwierdzenia OC z wszystkich poprzednich zakładów z ostatnich 8 lat, jak zacząłem to zbierać po różnych fortunach itp (niektóre ubezpieczalnie już nie istaniały) to się okazało, że połowa moich polis była bez pokrycia - ja miałem polise o nr xxxx, a ubezpieczalnia nie
Koniec końców, pan Jurek ma teraz kilka spraw w sądzie, a mi paradoksalnie dzięki niemu umorzyli tą składkę, bo to właśnie on powiedział mi, że nie trzeba wyowiadać umowy i jak podałem jego nazwisko w pzu to tam już je dobrze znali, bo nie mi pierwszemu kłopotów narobił.
Tak więc znajomym agentom też trzeba czasem patrzeć na ręce, lub zawierać polisy bezpośrednio u ubezpieczyciela. |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
szalonystefan
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-03-2008, 09:56
|
|
|
Może na koszty manipulacyjne poszła ta kasa, a ten człowiek palnął głupotę poprostu?! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|