|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
przerejestrowanie! |
Autor |
Wiadomość |
cezar60
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 23-08-2008, 10:25 przerejestrowanie!
|
|
|
kupilem autona pocztku sierpnia umowe mam spisana 16 sierpnia . ja jestem pierwszym kupujacym i znajomy wspowlascicielem bo ma znizki. powinny isc znizki jezeli jest wspowlascicielem, . umowe mam spisana na 990zl . co teraz musze zrobic po kolei do us i ubezpieczenia?? |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-08-2008, 10:41 Re: przerejestrowanie!
|
|
|
cezar60 napisał/a: | kupilem autona pocztku sierpnia umowe mam spisana 16 sierpnia . ja jestem pierwszym kupujacym i znajomy wspowlascicielem bo ma znizki. powinny isc znizki jezeli jest wspowlascicielem, . umowe mam spisana na 990zl . co teraz musze zrobic po kolei do us i ubezpieczenia?? |
- do 30 dni od daty zakupu musisz auto przerejestrować
- przy wartości auta poniżej 1 000 zł nie musisz zgłaszać umowy w US
- jeżeli kupiłeś auto z ważną polisą i przeglądem - to z umową kupna sprzedaży i współwłaścicielem idziesz do Wydziału komunikacji .
- Jeżeli przegląd jest nieważny ( lub kończy się w ciągu najbliższych 14 dni ) - musisz go zrobić
- jeżeli nieważna jest polisa - musi zostać zawarta nowa - na nabywcę , ale najpóźniej w dniu zakupu !!! Ale uwaga - polisa na auto bez przeglądu jest o 100% droższa !!!
- Jeżeli nie masz skończonych 25 lat , to pomimo że współwłaściciel ma maksymalne zniżki - za twój wiek zostanie doliczone + 30% . |
|
|
|
|
Przemek
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Lis 2007 Posty: 54 Skąd: Radom
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-08-2008, 16:03
|
|
|
Jak płaciłem ostatnio OC to koleś powiedział że wiek został podniesiony z 25 do 28 lat podobno. |
_________________ Fiat Tempra 1.6 ie+gaz(Dolot i wydech Węglarski Motor Sport + BLOS) |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-08-2008, 16:29
|
|
|
schab napisał/a: | przy wartości auta poniżej 1 000 zł nie musisz zgłaszać umowy w US |
nigdy nie zgłaszałem kupna auta w US i jak narazie nic sie nie dzieje,a minęło juz ponad 6 lat...
Cytat: | - Jeżeli nie masz skończonych 25 lat , to pomimo że współwłaściciel ma maksymalne zniżki - za twój wiek zostanie doliczone + 30% . | nie wiem jak obecnie,ale jeszcze nie dawno w Samopomocy nie miało to znaczenia,brali największe zniżki z jednego z właściciel samochodu... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 23-08-2008, 17:30
|
|
|
a ktos mi mowil ze do us i tak i tak musze zajsc i zglosic ze kupilem. a moge bez wspolwlasciciela isc do wk?? |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-08-2008, 20:35
|
|
|
ego napisał/a: | nigdy nie zgłaszałem kupna auta w US i jak narazie nic sie nie dzieje,a minęło juz ponad 6 lat... |
To współczuję Ci jak skarbówka dowali Ci domiar
Kolega spóźnił się 2 tygodnie i dostał 200zł kary.
schab napisał/a: | - przy wartości auta poniżej 1 000 zł nie musisz zgłaszać umowy w US |
Pierwszy raz słyszę.
Gdyby tak było to kupując auto warte np 7000zł każdy by pisał że zapłacił 900zł.
Musisz iść do US bo możesz na umowie mieć 990zł a oni i tak wyliczają według swojej książki.
Ja jakiś czas temu kupiłem dwa Tipki. Na umowie jeden kosztował 180zł a drugi 250zł (było zaznaczone że są uszkodzone) a US i tak wyliczył mi podatek według książki i musiałem zapłacić coś po 30zł/szt i mam święty spokój.
Poza tym w wydziale komunikacji będą pytali o zaświadczenie z US.
Lepiej idź do skarbówki. Jeżeli się mylę (w co wątpię) to nie zapłacisz nic ale będziesz miał spokój.
A jeżeli mam rację to zapłacisz kilkadziesiąt złotych i też będziesz miał spokój.
** Dodano: 23-08-2008, 21:41 **
Przemek napisał/a: | Jak płaciłem ostatnio OC to koleś powiedział że wiek został podniesiony z 25 do 28 lat podobno. |
To jest uzależnione od firmy.
Niektóre mają 25 inne 26 a jeszcze inne tak jak napisałeś 28lat
** Dodano: 23-08-2008, 21:45 **
cezar60, na US masz 14 dni od daty zakupu a na rejestrację tak jak napisał kolega schab 30dni chociaż ja jeżdżę już blisko rok na Krakowskich numerach bo nie mam czasu siedzieć 7 godzin w wydziale komunikacji ale Ty jak możesz to załatw to szybko bo może skończyć się na rozprawie w Sądzie Grodzkim i karą pieniężną. |
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 24-08-2008, 10:02
|
|
|
no jeszcze ten tydzien pracuje to bym skarbowke zalatwil a od poczatku wrzesnia szkola to bede mogl skoczyc do wk i czekac . chyba moge isc do us zalozmy we wtorek a tydzien pozniej przerejestrowac i ubezpieczyc? |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 24-08-2008, 18:09
|
|
|
Cytat: | chyba moge isc do us zalozmy we wtorek a tydzien pozniej przerejestrowac i ubezpieczyc? |
Z przerejestrowaniem nie ma problemu a co do ubezpieczenia to zależy od tego czy samochód jest w ogóle ubezpieczony bo jeżeli nie to lepiej się pospiesz bo mandat wysoki. |
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 24-08-2008, 18:49
|
|
|
no mam ubezpieczenie jeszcze do pazdziernika |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 24-08-2008, 18:55
|
|
|
To czasu a czasu. Co do WK to teoretycznie masz 30 dni ale tak jak pisałem ja blisko rok jeżdżę na obcych numerach i dzisiaj dorwała mnie Policja ale nic o tym nie mówili także spoko. |
|
|
|
|
Tobol
Wiek: 36 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 77 Skąd: Gdańsk/Toruń
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-08-2008, 23:30
|
|
|
Z tym że musisz iść do WK ze współwłaścicielem. Ja tak miałem, że musiałem ojca ściągać z drugiego miasta, bo nie pomyśleliśmy o pisemnym upoważnieniu ^^ (co i tak kosztuje ok 17 zł) |
_________________ "Spala się, zanim wyciągniesz po to ręce..."
Jak zwalczyć depresję, smutek, dół |
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 25-08-2008, 10:58
|
|
|
Tobol napisał/a: | musiałem ojca ściągać z drugiego miasta, bo nie pomyśleliśmy o pisemnym upoważnieniu ^^ (co i tak kosztuje ok 17 zł) |
dla najbliższej rodziny (ojciec, matka, syn, córka) jest za free takie upoważnienie (przynajmniej we wrocławiu ;P) |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|