Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra i skrzynka bezpiecznikow
Autor Wiadomość
marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-04-2005, 20:02   Tempra i skrzynka bezpiecznikow

Witam!

Nawiazujac do mojego wczesniejszego postu na forum o centralnym zamku mam pytanie odnosnie skrzynki bezpiecznikow - mianowicie zostala cala wymontowana byly bardzo brudne styki od kostek. Jednak jedna z nich wchodzaca w zlacze 'K' byla nie podlaczona, po jej podlaczeniu zapalily sie wsyztskie lapmki mimo wylaczonej stacyjki kluczykiem , po oczyszczeniu stykow i wpieciu tej zlaczki zapala sie juz tylko tylne swiatlo przeciw mglowe.i jego kontrolka. Mam pytanie co to za zlaczka orientuje sie ktos? Czy ktos rozbieral kiedys ta skrzynke bezpiecznikow?? ( a jesli tak to jak ja najlepiej rozbroic :) ( moja zalala woda dlatego chce ja rozebrac ). Z wiazki elektrycznej wychodza jeszcze 2 zielone pojedyncze przewody z czego jeden jest luzny nie podlaczony do czego on moze byc ? ( jest wolny styk na wpiecie jego z jednej kostki ).

Pozdrawiam moze ktos ma jakies doswiedaczenia z tym :) albo opis do czego sa poszczegolne kostki ?

Marcin

Fiat Tempra 2.0 SW

P.S

Deska DGT.
     Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-04-2005, 21:07   

Złącze k jest do automatycznej skrzynki biegów.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-04-2005, 21:17   

ja trochę kiedyś grzebałem,ale po kolei wypnij-wepnij by nie pomieszac, luznych niepodlaczonych kabli nie mialem o ile pamietam;
niestety widzialem, ze sa rozne skrzynki zaleznie od wersji auta,a czasem sa w tych samych modelach rozne czesciowo niewykorzystane lub niestety czesto pomieszane przez 'fachowcow' którzy np kiedys alarm zakladali czy grzebali przy instalacji-jak ktos wczesniej z naszym autem cos robil... u mnie bylo nieznacznei pomieszane ('fachowcy' poprzedniemu wlascicielowi zrobili bur.. w instalacji drobny) ale oglolnie mam wersje bez bajerow, gdzie wszystko jest podlaczone teraz tam gdzie ma byc, nie ma nic luznego. A na skrzynce sa 'ikonki' od czego jest dany bezpiecznik (wiec mozna wywnioskowac do czego jest kabel idacy z takiego miejsca),ponadto w instrukcji do auta dawanej orginalnie w Fiacie przy zakupie jest skrzynka opisana-dany bezpiecznik-do jakiego obwodu to idzie (jakie urzadzenia sa poloczone).Tyle na razie.Pewno ktos cos mądrzejszego naprodukuje...
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Wysłany: 15-04-2005, 22:36   Zamek,bezpieczniki...

Dziekuje za pomoc, czyli zlaczka idaca do wejscia 'k' ma byc odlaczona tak jak byla. To juz cos :) Dziwne jest to ze po jej wpieciu slychac przekaznik zamka centralnego. Mimo oczyszczenia sciezek w samej skrzynce ( zostala juz otwarta ) zamki milcza jakby nadal nei dostawaly napiecia na silniki ( bo przekaznik zwiera i rozwiera styki gdy dostaje sygnal zamkniecia i otwarcia zamka ) wiec musze nadal szukac przyczyny..

Mam jeszcze pytania w wersji kombi jest lapmka nad bagaznikiem taka co ja przechylac mozna w lewo , prawo i w poziomie zostawic w jakim polozeniu powinna sie zapalac po otwarciu klapy ? Lamka sie swieci w lewym i prawym polezeniu , eletronick chceck wyswietla ze klapa otwarta a lamka sie nei zapala w polozeniu poziomym:(

W poneidzialek zostana wymienione dwa zamki na inne ze sprawnymi siwlonikam i zobaczymy co bedzie..

Pozdrawiam
Marcin

P.S

Przy okazji remontu elektryki czy czujnik ilosci cieczy plynu chlodniczego powinien sie swiecic gdy rozlaczy sie go ( przy zbiorniczku jest gniazdo gdzie on jest wpinany i jak ewentualnie go wydobyc z tego zbiorniczka bo wyglada jakby byl wciskany w uszczelke tylko ?? )

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2005 22:45 ]
Instrukcji nie posiadam , moze ktos zna wszytskie te literowe wyjscia do czego sluza ?

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2005 22:58 ]
Na druku plytki bezpiecznikow jest napisane "TIPO 2".
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 16-04-2005, 00:02   

Poszukaj na www w dziale instrukcja schematow elektrycznych.

dziura.arek 

Wysłany: 16-04-2005, 20:58   

Zobacz tu:

http://www.tempra.org/anonim/5.jpg
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Wysłany: 16-04-2005, 21:00   Tempra i skrzynka bezpiecznikow

Witam!

Dzieki za pomoc ale link nie dziala , error 404 czyli brak pliku na serwie..

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 2005 21:01 ]
Juz dziala :) THX
     Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 17-04-2005, 12:39   

Sorki masz za mało postów aby wejść do działu dowland. Dopiero od 50.

Może to ci pomoże:
http://www.tempra.org/anonim/5.jpg
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Wysłany: 21-04-2005, 19:49   Witam :)

Witam!!

Dziekuje za pomoc, zamek dziala a oto refleksje :

- wymieniona skrzynka bezpiecznikow + zrobiona elektryka ( oczyszczenie itd )
- przez wode ktora zwarla styki w skrzynce bezpiecznikow zostaly popalone silniki we wszytskich silownikach dlatego nie dzialalo
-wstawione 4 zamki + silownik klapy tylnej ( sprawne :)

I WSZYTSKO JEST SI :) pozdrawiam i dziekuje za pomoc , moze te moje boje sie komus takze przydadza w walce z elektryka zamka centralnego , dla bezpieczenstwa mimo ze woda juz nei leci skrzynka od groy zostala zabezpieczona folia.

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Odpowiedz do tematu