Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY!! TEMPRA 1.8 i.e PEŁNY WTRYSK
Autor Wiadomość
andrzej 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-03-2005, 13:25   POMOCY!! TEMPRA 1.8 i.e PEŁNY WTRYSK

TEMPRA 1.8ie Z96 A PROBLEM PRZERASTA MECHANIKÓW , A MIANOWICE JEST TAK ;
PALI BEZ PROBLEMÓW NA BĘZYNIE BOJEST ZAŁOŻONY KOMP DO GAZU ALE PODCZAS CHAMOWANIA ,ZWALNIANIA I WCIŚNIĘCIU SPRZĘGŁA SPADAJĄ OBROTY DO 400 NO I GAŚNIE ,NO I JESZCZE WŁACZA SIĘ KONTROLKA CHECK ALE ZARAZ GAŚNIE, TAKIE SĄ OBJAWY I NA GAZIE I NA BENZ,AUTO NIE GAŚNIE JEŻELI ZWALNIAM POWOLI ALE KONTROLKA SIĘ ZAPALA,SPRAWDZAŁEM NA KOMPIE I NIE MA ŻADNYCH BŁĘDÓW , W INNYCHPOSTACH TEŻNIE MA NIC NA TEMAT 1.8 ie +GAZ . POMOCY CZEKAM NA POSTY LUB ADRES DOBREGO WARSZTATU W OPOLU I OKOLICACH
     assistance

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-03-2005, 15:35   Re: POMOCY!! TEMPRA 1.8 i.e PEŁNY WTRYSK

andrzej napisał/a:
TEMPRA 1.8ie Z96 A PROBLEM PRZERASTA MECHANIKÓW , A MIANOWICE JEST TAK ;
PALI BEZ PROBLEMÓW NA BĘZYNIE BOJEST ZAŁOŻONY KOMP DO GAZU ALE PODCZAS CHAMOWANIA ,ZWALNIANIA I WCIŚNIĘCIU SPRZĘGŁA SPADAJĄ OBROTY DO 400 NO I GAŚNIE ,NO I JESZCZE WŁACZA SIĘ KONTROLKA CHECK ALE ZARAZ GAŚNIE, TAKIE SĄ OBJAWY I NA GAZIE I NA BENZ,AUTO NIE GAŚNIE JEŻELI ZWALNIAM POWOLI ALE KONTROLKA SIĘ ZAPALA,SPRAWDZAŁEM NA KOMPIE I NIE MA ŻADNYCH BŁĘDÓW , W INNYCHPOSTACH TEŻNIE MA NIC NA TEMAT 1.8 ie +GAZ . POMOCY CZEKAM NA POSTY LUB ADRES DOBREGO WARSZTATU W OPOLU I OKOLICACH

Sprawdż silnik krokowy i go przeczyść .Wychodzi na to że nie podaje powietrza do kolektora,omijając przepustnice.
Najlepiej go wymontuj i podłącz do 12 V bezpośrednio czy zawór się otwiera.Jeśli zawór sie otwiera i działa poprawnie zobacz czy do chodzi do niego sygnał z centralki styk nr 34 w
centralce.Zobacz też poprawność działania przekażnika na podszybiu tego po lewej.
     assistance   Moneta

andrzej 

Wysłany: 12-03-2005, 20:34   

dzięki zaporade , chyba mam walnienty silniczek krokowy ale dokładniej sprawdzę w poniedziałek ,

RADZIO 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-03-2005, 17:57   

Ja ze swojej strony moge polecic ci dobrych "gazownikow" ulokowani sa koło Kluczborka a dokładnie Biadacz-Przybkowice na trasie Kluczbork-Łódz jak rowniez naprawde dobrego elektromechanika w Olesnie.Jak co to pisz podam ci dokładne namiary i telefony.Jesli chcesz oczywiscie :D pozdrawiam

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-03-2005, 21:21   

Witam krajanów

Jadodada 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-03-2005, 22:09   Centralka

Kolego Andrzej

U mnie też spada do 400 obrotów i potem podnosi się na 600 obrotów. Tyle mam na wyświetlaczu jak silnik jest "gorący".

Dlaczego się podnosi?

Ja twierdzę , że centralka uruchamia sygnał na wtryskach i te podają paliwo do silnika lub zwiększają dawkę aby utrzymać obroty ca.850 ± 50.

Jeżeli paliwa nie ma lub jest za mało to regulacja powietrza przez "Silniczek krokowy" jest teoretyczna.

Jeżeli kontrolka od wtryskiwaczy się świeci to wskazuje na centralkę, która ich w tym czasie nie uruchamia.

Sprawdź połączenia elektryczne zasilania centralki czyli przewody "plus" i "minus".

Sprawdź również te czujnik, które są odpowiedzialne przy procedurze "hamowania silnikiem" - czy jest na nich zasilanie czyli przewody plus i minus.

Gdyby centralka uległa uszkodzeniu to w niej jest prodcedura pozwalająca na normalną kontynuację jazdy do serwisu.

Jest też dodatkowy wolny styk w centralce do sterowania wtryskiwacza, w celu wykorzystania tego styku dla tego wtryskiwacza, który nie jest sterowany przez centralkę.

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-03-2005, 18:54   

Ja bym stawiał na potencjometr pewnie już jest wytarty i iskrzy a komp świruje. Spotkałem się już z 2 takimi przypadkami.

Czasami wystarczy wyczyścić i wyregulować.
     assistance   Moneta

andrzej 

Wysłany: 17-03-2005, 21:42   

niestety musiałem skożystać z porady u elektromechaika i podłączyć autko do kompa , były tam jakieś błędy i po ich wykasowaiu auto chodzi bez uwag (jak na razie )koszt tej usługi wyniósł 150 zł i tak tanio bo inni chcieli mi wymieniać silnik krokowy,sonde lambda,potecjometr,i inne gadżety za poad 800zł. dzieki wszystkim za porady
     assistance

Odpowiedz do tematu