|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Plukanie chlodnicy |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-09-2005, 20:40 Plukanie chlodnicy
|
|
|
Pytalem juz kiedys o plyn do czyszczenia chlodnicy i raczej mi odradzono
Kolega Temprawg doradzilmi przeczyszczenie zwykla woda pod lekkim cisnieniem.
Moje pytanko tylko brzmi gdzie rozpiac przewody, a wlasciwie dokladnie, ktore to dochodzace i odchodzace od nagrzewnicy.
Zdjecie nie przedstawia tak dokladnie miejsca gdzie one sa ale w miare mozliwosc prosilbym o zaznaczenie tych przewodow jak "przyslowiowej krowie na granicy"
P.S. Czy u osob, ktore maja LPG nie wystepuje moze podobny problem do mojego, a mianowice na zlaczkach i takim rozgalezniku (trojniku), ktory odchodzi do mieszalnika notorycznie co jakis czas luzuja sie obejmy metalowe i spiernicza mi plyn chlodzacy.
Dlatego tak czesto ubywa mi go w dosc znacznych ilosciach.
Slyszalem od znajomego mechanika, ze wlasnie duzo sob ma z tym problem. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-09-2005, 10:16 Re: Plukanie chlodnicy
|
|
|
Emf napisał/a: |
P.S. Czy u osob, ktore maja LPG nie wystepuje moze podobny problem do mojego, a mianowice na zlaczkach i takim rozgalezniku (trojniku), ktory odchodzi do mieszalnika notorycznie co jakis czas luzuja sie obejmy metalowe i spiernicza mi plyn chlodzacy.
Dlatego tak czesto ubywa mi go w dosc znacznych ilosciach.
Slyszalem od znajomego mechanika, ze wlasnie duzo sob ma z tym problem. |
To fakt mam podobnie, nie są to znaczne ubytki płynu ale widać na koncówkach węża gdzie sie płyn traci
Co pare tyś. kilometrów musze płyn uzupełnić jak jest minimum w zbiorniku. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-09-2005, 17:03
|
|
|
Przewod gruby na dole - odplyw czyli to "skad" pompa pobiera ciesz.
Górny przewod to powrot.
Co do obejm metalowych to u mnie nic sie nie odkreca, jak bylo zalozone tak jest do dzisiaj i nic nie ruszalem. Jedynie troche tak jak by "osad zielony" sie tam zrobil, to od stosowanego plynu, wiadomo zawsze "cos" tam przejdzie, ale nie to zeby sie luzowalo i lal plyn. Mi przez rok od zalozenia gazu dopiero takie cos "widac".
A co do ubywajacego plynu to raz tez na jakis dlugi czas doleje go, ale to normalne bo sam plyn paruje w malym stopniu, ale jednak. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-09-2005, 19:41
|
|
|
tesh mam złączkę od LPG, ale płyn chłodniczy jakoś takoś na szczęście nie ucieka.
Jest tam minimalny ślad, jakiś zaciek, zupełnie jak od płynu, tak jakby kiedyś raz uciekł, ale jakby jednorazowo (może sprawdzali i dokręcali?), jakoś ubytków nigdy nei zauważyłem... |
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-09-2005, 20:01
|
|
|
A co powiecie na jakiś odkamieniacz do całego układu ?? Od tak wlać do obiegu i po kilku dniach wymienić płyn ?? Znacie coś takiego - moze troche pomoze na ogrzewanie??
Tylko mam obawy że może zacząć gdzieś cieknać i będzie - moze lepiej nie ruszać ?? |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|