|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czyszczenie lapka |
Autor |
Wiadomość |
Dawid
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 183 Skąd: Kraków/Kielce
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-10-2011, 21:39 Czyszczenie lapka
|
|
|
Mam lapka na gwarancji jeszcze pół roku. Czy mogę go wyczyścić z kurzu samodzielnie/w sklepie gdzie kupiłem nie tracąc gwarancji? |
_________________ Było Tipo 2.0 8v GT
Było Tipo Sedicivalvole
Jest Tipo Sedicivalvole Abarth |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 21-10-2011, 21:43
|
|
|
Dawid, zazwyczaj wystarcza kupić puszkę sprężonego powitrza i solidnie przedmuchać. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-10-2011, 03:29
|
|
|
Po pierwsze, to sklepy nie udzielają gwarancji, tylko producent - chyba, że jest to sklep z używanymi, polisingowymi itp. lapkami.
KrzychuB napisał/a: | rozebranie obudowy to już zerwanie plomb |
To już niekoniecznie - zależy od konstrukcji lapka - bywa. że dostęp do układu chłodzenia kryje ta sama klapka, która daje dostęp do ram i cpu i zazwyczaj nie ma tam plomb - można zatem spokojnie odkręcić i dmuchać wiatrem w puszce - zależy co to za laptop.
Oczywiście sposób podany przez Jelcyna też jest w miarę skuteczny - należy jednak pamiętać, żeby przed dmuchaniem unieruchomić czymś wiatraczek no i wyjąć baterię.
Dawid, coś nie tak z lapkiem, przegrzewa się? |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 22-10-2011, 09:24
|
|
|
najczęściej na samej obudowie nie ma żadnych plomb, są jedynie naklejki informujące o modelu,nr seryjny, naklejka z kluczem systemu itp. naklejki gwarancyjne znajdują się najczęściej na samych podzespołach do których jest łatwy dostęp ( ram, akumulator ) tak jak pisął kaminkrz jest szansa że dostęp do układu chłodzenia grafiki i procka ( zapewne jest wspólny ) uzyskasz po odkręcenie jednej z pokrywek. innym sposobem jest sprężone powietrze.
no właśnie a co się z nim dzieje ? grzeję się , wiatrak rzęzi czy profilaktycznie chcesz wyczyścić ?
P.S pamiętaj że nawet jeśli nie ma żadnych plomb, a podczas rozbierania obudowy zostawisz na niej jakieś "ślady nieautoryzowanego" otwarcia to stracisz gwarancje.
np. lapki lenovo problemów nie robią, chłodzenie jest podane jak na talerzu
|
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 22-10-2011, 09:55
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | chłodzenie jest podane jak na talerzu |
U mnie w acerze i benq to samo, ale są lapki, które trzeba rozebrać w mak, żeby się dostać do układu chłodzenia.
Leśniczy napisał/a: | pamiętaj że nawet jeśli nie ma żadnych plomb, a podczas rozbierania obudowy zostawisz na niej jakieś "ślady nieautoryzowanego" otwarcia to stracisz gwarancje. |
No jeśli klapki nie są zaplombowane, to nie tracisz gwarancji - producent zakłada, że użytkownik może chcieć sobie dorzucić ram, czy zmienić hdd, a z kolei ingerencja w układ chłodzenia - rozebranie go do np.czyszczenia, wymiany cpu,pasty termoprzewodzącej, thermpadów - tu już tracisz gwarancje. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 22-10-2011, 11:30
|
|
|
kaminkrz, klapki swoją drogą. mnie chodziło o rozbieranie całej obudowy, jesli zostawi jakieś ślady np. próbowania rozdzielenia obudowy płaskim śrubokrętem to gwarancje straci. widziałem nie raz takie sprzęty gdzie klient nie odkręcając wszystkich śrubek lub nie wiedząc gdzie są zatrzaski wpychał śrubokręt gdzie popadnie i rozdzielał na siłę .... o takie ślady "nieautoryzowanego" otwierania mi chodziło. |
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 22-10-2011, 11:50
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | o takie ślady "nieautoryzowanego" otwierania mi chodziło. |
Aha, no tutaj masz całkowitą rację - generalnie ciężko jest nie zostawić śladów podczas takiej rozbiórki, nawet posługując się service manualem, do tego dochodzi jeszcze kwestia farby na śrubkach. |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 22-10-2011, 11:54
|
|
|
kaminkrz napisał/a: | generalnie ciężko jest nie zostawić śladów podczas takiej rozbiórki, nawet posługując się service manualem, do tego dochodzi jeszcze kwestia farby na śrubkach. |
I tu wracamy do mojego pierwszego postu |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 22-10-2011, 11:59
|
|
|
KrzychuB, he he - no fakt, tylko zależy co kto rozumie przez otwarcie obudowy - ja wypowiedziałem się w kontekście klapek - tu zazwyczaj jest dozwolona ingerencja użytkownika. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 22-10-2011, 15:42
|
|
|
kaminkrz napisał/a: |
Aha, no tutaj masz całkowitą rację - generalnie ciężko jest nie zostawić śladów podczas takiej rozbiórki, nawet posługując się service manualem, do tego dochodzi jeszcze kwestia farby na śrubkach. |
nie prawda rozbierałem paręnaście laptopów i posługując się odpowiednimi narzędziami i podważając tam gdzie trzeba nie zostawi się absolutnie żadnych śladów. z kolei jeśli mówisz o czerwonym lakierze na paru śrubkach w środku to można zastosować zwykły lakier do paznokci. z kolei śrubki od obudowy, które na gwincie mają niebieski lakier to nic innego jak klej anaerobowy zapobiegający odkręcaniu się
KrzychuB, tak jak pisał kaminkrz klapki od spodu możesz odkręcać do woli ( chyba że mają plomby co raczej jest mało prawdopodobne )
jeśli z kolei chcesz otwierać całość to w necie bez problemu znajdziesz service manuala z opisem które śrubki odkręcić, jak zdemontować klawiaturę żeby dostać się do ukrytych śrubek itp.itd. .... aczkolwiek robisz to na własna odpowiedzialność
opcjonalnie możesz obrać technikę kolegi Jelcyn nie inwazyjną czyli sprężone powietrze. proste i bezpieczne. |
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 22-10-2011, 16:11
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | rozbierałem paręnaście laptopów |
Tak się składa, że ja też
Leśniczy napisał/a: |
nie prawda | - to już zależy od rozbierającego - napisałem to w kontekście przestrogi dlaDawida, a to dlatego, że jak się domyślam ma nikłe pojęcie w tym temacie - w przeciwnym razie raczej nie byłoby tu tego tematu |
|
|
|
|
p_r_z_e_m_k_o
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 355 Skąd: Kościan
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 09:43
|
|
|
kaminkrz napisał/a: | Leśniczy napisał/a: | chłodzenie jest podane jak na talerzu |
U mnie w acerze i benq to samo, ale są lapki, które trzeba rozebrać w mak, żeby się dostać do układu chłodzenia.
|
Sorki z OT, masz benq? Jaki model? Sam mam benq, mimo że to mocno niedoceniana marka laptopów w PL jestem bardziej niż zadowolony z mojego lapka |
_________________ Tipo 1,9 Tds - Mariana
AR 155 2.0 8v TS / AR GT 1.9 JTDm |
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 23-10-2011, 10:59
|
|
|
p_r_z_e_m_k_o napisał/a: | Jaki model? |
A 52 E.
p_r_z_e_m_k_o napisał/a: | jestem bardziej niż zadowolony |
Tak samo ja - jest jak na ten przedział cenowy bardzo solidnie wykonany, a zawiasy po czterech latach to już w ogóle poezja - klapa nawet nie drgnie i żeby otworzyć trzeba przytrzymać palmrest.
O minimalistycznym dizajnie nie wspomnę - bez zbędnych odpustowych wodotrysków i innych tego typu świecidełek - czarny i chropowaty - bajka
Jedyna na minus kwestia to błyszcząca matryca mnie razi i dlatego kupiłem w dobrej cenie nówkę extensę z matową matrycą i nieco go zmodyfikowałem - generalnie z obu jestem zadowolony.
A benq rzeczywiście był niedoceniany w naszym kraju i chyba dlatego wycofał się z dystrybucji lapków na Polskę. |
|
|
|
|
lynx
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 420 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 13:17
|
|
|
W takim razie ja tez pozwolę sobie na mały offtop.
Zdecydowanie odradzam lapki Hp a w szczególności serię Pavilion. Nawet nowe koszmarnie się grzeją, a jak układ chłodzenia troszkę się przybrudzi to już wogóle masakra. Żeby wyczyścić radiator trzeba rozebrać całego lapka na części pierwsze. |
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 23-10-2011, 15:10
|
|
|
lynx, masz całkowitą rację - to wybitnie nieudana seria + " wspaniały " serwis.
Nie ma co jednak przekreślać innych modeli HP - mam na myśli probooki i elitbooki - są to świetne lapki. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|