|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
nowa podłoga |
Autor |
Wiadomość |
KRET
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-05-2006, 22:19 nowa podłoga
|
|
|
witam wszystkich! po dzługim weekendzie dorobiłem się nowej podłogi w tipku! myślałem, że szybko to załatwie... a tu niespodzianka! co puknięcie młotkiem to dziura... no i było więcej spawania. obecnie już jest po wszystkim! mam połowe nowej podłogi. ale to co mnie najbardziej zdumiało to... pianka poliuretanowa w progach! poprzedni właściciel wcisnął pianke w prawy próg co znacznie utrudniało prace - częste zapalenia. Teraz przynajminiej nie będe jeździł jak Fred Flinston.
Pozdrawiam kret |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 14-05-2006, 19:36
|
|
|
Dziury w podłodze mają swój plus-woda ma zawsze odpływ. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-05-2006, 19:51
|
|
|
i jak się ładnie wietrzy w środku, zwł. latem jak jedziesz
jedyny poważniejszy minus (zakładając, że fotele się trzymają jeszcze ) - kolega chciał podnieść autko przy wymianie koła; jakże się zdziwił jak podnośnik wpadł w podwozie nagle... |
|
|
rosama
|
Wysłany: 01-07-2006, 22:37
|
|
|
Pytanko: ile $$$ cię ta operacja kosztowała? Mnie niedługo też takowa czeka i chciałbym dowiedzieć o ile będę lżejszy... |
|
|
|
|
KRET
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-07-2006, 13:24
|
|
|
ja to robiłem ze znajomym, więc praca była darmowa. płaciłem tylko za gaz i drut spawalniczy (spawarka gazowa) ok 200zł. troche wydalem na tarcze do ciecia i szlifowania. 6 kg Bitexu poszło mi na spód i wnętrze. 1 litr podkładu. myśle że w 400zł się wmieścilem ale nie prowadzilem dokładnych obliczeń (w tą kwote wliczony jest koszt piwa dla 5 gości którzy pomagali mi przewracać samochód na boki dla lepszego dojścia - nie mialem kanału) |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
rosama
|
Wysłany: 17-09-2006, 16:07
|
|
|
unknown napisał/a: | i jak się ładnie wietrzy w środku, zwł. latem jak jedziesz
jedyny poważniejszy minus (zakładając, że fotele się trzymają jeszcze ) - kolega chciał podnieść autko przy wymianie koła; jakże się zdziwił jak podnośnik wpadł w podwozie nagle... |
no...nie ma się z czego śmiać! Też tak miałem przy wymianie koła. Trzeba bardzo kombinować żeby wtedy podnieść auto i uważać na ręce...
** Dodano: 17-09-2006, 17:22 **
Ja oddałem auto "blacharzowi" (pożal się Boże... ) bo oprócz połatania podłogi miał jeszcze naprawić nadkola i błotniki (dziury... ). Zostawiłem auto myśląc, że fachowiec zrobi to dobrze. I to był mój największy błąd!
Auta nie było 2,5 tygodnia...
Jako tako dobrze zrobił błotniki, a na podłogę rzucił tylko bitex i po krzyku. Przy odbiorze auta jak zacząłem sprawdzać podłogę (przy progach, bo bez kanału) to zaczął się tłumaczyć, że "nie zauważył", "każdemu się może zdarzyć" itd, itp.
Dlatego:
JEŚLI NIE MOŻESZ CZEGOŚ ZROBIĆ SAM, PATRZ MECHANIKOWI (BLACHARZOWI, LAKIERNIKOWI) NA RĘCE!!!
Widziałem auto rozebrane "do rosołu", ale nie widziałem jak on to zrobił przed położeniem wszystkiego (zabezpieczenia, tapicerki itd.).
I teraz będę musiał, niestety zrobić resztę sam... |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-09-2006, 17:07
|
|
|
nie mow tylko il ecie skasował.
pozatym trzeba bylo mu powiediec zeby robil wszystko jeszcze raz na jego koszt bo g. zroil a nie zabezpieczenie. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-09-2006, 18:05
|
|
|
kret pianka w progach to moze poprzedni wlasciciel ale z przodu pod maska masz rame do ktorej mocowane sa blotniki i w nich fabrycznie jest pianka. rozebralem 3 tipki i za pierwszym razem sadzilem ze to wkladka wlasciciela ale za drugim i trzecim doszedlem do wniosku ze nie mogli wszyscy wpasc na ten cudowny pomysl. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-09-2006, 21:15
|
|
|
Zawsze odbierajcie auto od blacharza NIE ZABIESPIECZONE PO NAPRAWIE PODŁOGI LUB NADKOLI! WIEM BO TEŚCIU MIAŁ ZAKŁAD I NIEJEDNO AUTO ZROBIŁ PRACOWNIK NA ODPIE>>>L POTEM BYŁY TYLKO REKLAMACJE |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 26-09-2006, 08:11
|
|
|
Ja własnie oddałem Tipka do blacharza, nadkola z tyłu i podłoga wymaga remontu. Blacharz jest ok. Zaprasza na odwiedziny żeby zobaczyć jak wyglądją prace i co ewentualnie jeszcze poprawić. Auto oddaje mu sie rozebrane a jesli oddaje się całe to on zwraca gołe żeby można było jeszcze raz wszystko samemu sprawdzić. On może jeszcze ewentualnie wszystko poskładać (dywaniki itp) jesli nie mamy gdzie tego samemu zrobić.
Wszystkie naprawione elementy konserwuje jakimś podkładem standardowo a reszta czyli bitex itp zależą od właściciela auta.
Przed oddaniem auta zapytał mnie wprost czy chcę nim jeździć czy chcę go sprzedać.. myslę że to uczciwe podejście bo od tego zależy co zrobi z autem
W innych postach pisałem że zapodam informacje o silikonie do uszczelnienia auta itp ... auto rozebrałem dokładnie ... kiedy odbiorę Tipka od blacharza cyknę fotki i opiszę parę spostrzeżeń. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-09-2006, 20:34
|
|
|
Tylko chylić czoło przed takim blacharzem.
Podaj adres tego zakładu wszystkim z województwa |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 01-10-2006, 10:13
|
|
|
Ulicy nie pamiętam, ale to jest w Rędzinach na starej trasie z Częstochowy do Radomska |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
kamin
Wiek: 40 Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 121 Skąd: Kraków, Tomaszów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-12-2006, 20:27
|
|
|
Podłącze się do tematu.
W weekend oddałem auto do naprawy oraz konserwacji podłogi i nadkól. Gość dzwoni do mnie dziś i mówi że to będzie kosztować 2000 zł bez konserwacji. Oczywiście powiedziałem mu żeby nic nie robił z moim autem w tej sytuacji. Tyle za samo spawanie podłogi bo podobno jest sito. Skąd taka "śmieszna" cena? |
_________________ Opel Omega BFL 2.5 V6, Ford Scorpio MK2 2.0 8V DOHC |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-12-2006, 20:54
|
|
|
kamin napisał/a: | Podłącze się do tematu.
W weekend oddałem auto do naprawy oraz konserwacji podłogi i nadkól. Gość dzwoni do mnie dziś i mówi że to będzie kosztować 2000 zł bez konserwacji. Oczywiście powiedziałem mu żeby nic nie robił z moim autem w tej sytuacji. Tyle za samo spawanie podłogi bo podobno jest sito. Skąd taka "śmieszna" cena? |
jak jestes nadal zainteresowany to napisz do Mnie,mam w rodzinie warsztat,dogadamy sie i bedziesz miał zrobione bez "sztuki" za dobre pieniądze |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|