|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Piontala lusterkami |
Autor |
Wiadomość |
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-06-2006, 10:56 Piontala lusterkami
|
|
|
Witam, miałem dzisiaj takie niemile zdarzenie a mianowicie: na wąskiej drodze mijałem sie z Vectrą i niestety stryśneliśmy sie lusterkami. Na jego pech lusterko w oplu sie rozsypało. Po zatrzymaniu wystąpił problem kto jest winien ja czy koleś. Rozjechaliśmy sie do domu orzekając ze koleś po prostu ma pecha. Nastąpiła tu chyba współwina i pytanie (na przyszłość) jeśli jest współwina i sa uszkodzone jeden z 2 pojazdów to szczęśliwiec z ocalałego auta mimo iz jest współwinny nie ponosi kosztów naprawy drugiego auta???
Czekam na Wasze opinie ....
Pozdrawiam Maniek |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
|
Wysłany: 18-06-2006, 17:42
|
|
|
Wina zawsze jest tego co ma mniej do powiedzenia. Ja raz trafiłem Cienkusa lusterkiem z policjantem na pokładzie(po cywilu) ale i tak nie było dyskusji kogo wina. Zapłaciłem mu za samo szkło 20zł i było po sprawie. Drugim razem trafiłem Audi 80 z ekipą pięcio osobową samych naspidowanych małolatów i nie miałem przy sobie papierów także też nie dyskutowałem. Zasada jest taka. Kto ma przewagę siłową ten jest poszkodowany i nie płaci.
U szklarza który dorabia lusterka mam 10% rabatu jako stały klient.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 18-06-2006, 18:42
|
|
|
w zasadzie potwierdzam. W podobnych przypadkach pierwsza myśl to (mimo, normalnie, raczej opanowania) bym to ja pierwszy wysiadł i naskoczy na drugą osobę co to kur... najlepszego zrobił(a) i w ogóle... a po chwili spokojniej i jak to chce załatwić.
Chyba, że naprawdę uważam swoją winę starając się patrzyć w miarę obiektywnie
to inaczej działam...
a wg polskiego prawa... hmm...chyba też nie wiadomo.. w zasadzie gdyby w obu autkach była podobna szkoda a prawdizwa 50/50 współwina to każdy sobie swoje lusterko robi na własną rękę, a gdy tylko jedno uszkodzone... hmmm.. może zrzutka po połowie, tak mi się wydaje... trzeba było wezwać policję to byś się dowiedział /choć chyba nie, oni tylko mandaty dają... / |
|
|
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 18-06-2006, 19:33
|
|
|
Heh wlasnie gadałem z wujaszkiem policjantem, wykroczenie jakie popelnilismy obydwoje to prze3jechanie lini osi jezdni czyli po 200:) Sprawa o współwinie jest umowną(jesli okoliczności nie były inne niz w opisanym przypadku np on zjechał na moją połowę jezdni) polegającą na pokrycie po równo zniszczen jakie powstały. czy jedno auto czy 2 płacą obydwoje po równo.
Fajnie jedziesz teraz maluchem walniesz w jakiegos rolls roycea koszt lusterka do malucha 30zł rollsa np 1000 koszt po 515 na łeb. Czyli sprzedajesz malucha i kupujecie nowe lusterko dla szczęśliwego posiadacz drogiego wozu a i jeszcze mandat, na upartego 200zł. POLSKA!!!! |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-06-2006, 21:05
|
|
|
Wina trudna do udowodnienia!!!
50/50 to można sobie ustalić na imprezie
Ja piję 50 i qmpel 50
Bzdura!!!!
Winę trzeba udowodnić żeby orzec wyrok!!! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 18-06-2006, 21:36
|
|
|
Hehe ja sie w zimie pocalowalem lusterkami z corsa:D ale koleiny byly itp a ze lsuterka skladane to nic nie bylo:]
Za to moj staruszek dostal kiedys liscik ze ma sie zglosci bla bla bla bo trzasnal jakiegos kolesia lusterkiem na trasie i ponoc "uciekl" Sprawa ucichla bo ni jak nie dalo sie tego udowodnic ze to akurat bbylo nasze autko
[ Dodano: 18-06-2006, 21:37 ]
Z drugiej strony to zdarzenie wogole nie mialo miejsca ktos poprostu zapamietal kolorek i przypadkowo rejestracje tak mi sie zdaje |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|