|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Szkoda całkowita i co dalej |
Autor |
Wiadomość |
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-11-2009, 16:07 Szkoda całkowita i co dalej
|
|
|
Panowie dzisiaj dziadzio wyjeżdżając ze stacji nie zauważył mnie i przypierdzielił w temperówke. Zniszczenia to drzwi przód i tył, lekko ryśnięty błotnik. Byłem na oględzinach u rzeczoznawcy i stwierdził, że pewnie będzie szkoda całkowita.
I tu do was pytanko, bo to pierwsza moja stłuczka. Czy jak wypłacą kasę z ubezpieczenia, to mogę wymienić drzwi i dalej bez problemów śmigać autkiem, czy jednak powinno ono iść na żyletki? |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-11-2009, 16:45
|
|
|
latarnia, możesz naprawiać, tylko potem musisz przejść przegląd powypadkowy, resztę informacji masz na forum, było setki razy.... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 10-11-2009, 10:40
|
|
|
tak czytałem trochę i rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem, który powiedział mi, że nie muszę przechodzić przeglądu powypadkowego, jeżeli nie było policji, która by mogła zabrać dowód rejestracyjny, czy to się zgadza ? |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-11-2009, 11:00
|
|
|
Jak nie było policji i masz w ręku dowód rejestracyjny to nie ma problemu - naprawiasz i jeździsz dalej, nie musisz robić żadnych przeglądów. Poczekaj na rzeczoznawce z ubezpieczenia dziadzi niech przyjdzie i dokładnie wyceni szkody. Nie wiem czy tak jest, ale jeśli stwierdzi szkodę całkowitą to czy nie będziesz musiał zezłomować pojazdu. Ale z tego co opisujesz to chyba nie będzie całkowitej |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
p_r_z_e_m_k_o
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 355 Skąd: Kościan
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-11-2009, 11:31
|
|
|
meter30, nie mieszaj koledze w głowie, bo nawet jak będzie całkowita to po pierwsze nie musi złomować samochodu, a po 2 bez problemu mogą mu orzec szkodę całkowita, starczy że dostał np w drzwi i błotnik, to rzeczoznawca wyceni część po cenach nówki sztuki + do tego lakierowanie i szkoda wyniesie więcej niż wartość pojazdu co czyni to szkodą całkowitą a tak na prawdę kupi na szrocie blachy i będzie dalej śmigać
Bez strachu latarnia, i daj fotki obrażeń to koledzy ocenią jakie rokowania co do pacjenta |
_________________ Tipo 1,9 Tds - Mariana
AR 155 2.0 8v TS / AR GT 1.9 JTDm |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 10-11-2009, 14:19
|
|
|
wszystkie papierkowe sprawy załatwiłem wczoraj od razu
rzeczoznawca jak popatrzył 2 drzwi do wymiany, lakierowanie błotnika - szkoda całkowita
w rzeczywistości do wymiany na pewno są drzwi przednie, tylne chyba zostaną, a ryska na błotniku nie robi różnicy wśród tych, które już są
pod koniec tygodnia będę wiedział dokładnie jak wycenią |
|
|
|
|
wrajter
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-11-2009, 09:05
|
|
|
latarnia no to super ze tak wyszlo, tylko bedziesz wiedzial dopiero pod koniec tygodnia ?? Mi powiedzial odrazu w moim starym aucie
Ja wczesniej mialem Golfa 2 mk2 1.8 GTI i mi prokurator w dupe wjechal ja stalem i skrecalem a ten 70km/h mi w tyl auta mowil ze sie zagapil ja za auto dalem 2400zl, a dostalem 2200 tyle ze felfgi jeszcze mialem ( mam do sprzedania felfgi do VW 15cali, na szerokich kapciach ) i auto poszlo na zyletki naprawa auta prawie 4000zl :/ |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 12-11-2009, 14:34
|
|
|
dzisiaj dzwoniła bardzo miła Pani z PZM, auto warte 2300. pozostałości 700, wypłacą 1600 |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 12-11-2009, 15:26
|
|
|
latarnia, A słupek i próg nieruszone?? Jeśli tak to wóz naprawisz za 400-500zł, chyba że kupiłbyś drzwi w swoim kolorze lakieru to nawet w 200zł byś się zmieścił, a reszta dla Ciebie |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 12-11-2009, 18:21
|
|
|
słupek i próg całe
dzisiaj zjeździłem całą cz-we, ale nie ma w kolorze, znalazłem za 150 zł za Opolem 2 drzwi kompletnych i jutro po nie jadę, więc akurat starczy na naprawę maglownicy i nowe oponki |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-11-2009, 20:41
|
|
|
latarnia, przegląd musiałbyś wykonać gdyby wypłacona szkoda przekroczyła 2000zł.
Otrzymasz 1600zł. więc przeglądu wykonywać nie musisz. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 12-11-2009, 22:40
|
|
|
Emf, Chyba to jest nie tak. Kto mu nakaże przegląd skoro dowód rejestracyjny ma w ręku. Niech szkoda wyniesie i nawet 10 tys, ale skoro nikt mu papierów nie zabrał, na miejscu zdarzenia nie było policji, a o szkodzie wiedzą tylko ubezpieczyciele to oni nie mają takiej mocy prawnej aby decydować czy pojazd może być dopuszczony do ruchu czy nie |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 13-11-2009, 23:00
|
|
|
nieważne jak wysoka jest szkoda w sensie materialnym, tylko w sensie bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Poldek mój dostał w tyłek w hak i szkoda wyceniona była na 1200zł, ale policja dowód zatrzymała do czasu naprawienia lub zdemontowania haka i ponownego przeglądu. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 15-11-2009, 02:37
|
|
|
meter30 napisał/a: | Emf, Chyba to jest nie tak. Kto mu nakaże przegląd skoro dowód rejestracyjny ma w ręku. Niech szkoda wyniesie i nawet 10 tys, ale skoro nikt mu papierów nie zabrał, na miejscu zdarzenia nie było policji, a o szkodzie wiedzą tylko ubezpieczyciele to oni nie mają takiej mocy prawnej aby decydować czy pojazd może być dopuszczony do ruchu czy nie |
meter30 nakazuje to kierowcy podstawowy akt prawny, którego musi przestrzegać, a jest Prawo o Ruchu Drogowym.
Faktem jest, że kwota o której napisałem już zgodnie z nowelizacją z dnia 22 września nie jest wskazana i treść tego artykułu zmieniła się z :
Cytat: | Art.81.8 Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 2 i 3, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega również pojazd:
4) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupie 3 i 10 działu II załącznika do ustawy o działalności ubezpieczeniowej na kwotę przekraczającą 2 000 zł; |
na:
Cytat: | Art.81.11 Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3-5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:
5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego
odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego
w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności
ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu
nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu
drogowego; |
Oczywiście, że może być sytuacja w której tego badania nie wykonasz i Ci się "upiecze".
Jednak może być sytuacja kiedy naprawisz pojazd, badania nie wykonasz i...... ktoś w Ciebie wjedzie.
Wtedy ubezpieczyciel, poprosi Cię grzecznie o przedstawienie badania technicznego po wypłacie odszkodowania.
Jeśli tego BT nie przedstawisz, a skoro go nie zrobiłeś to nie przedstawisz, to nie dość, że nie dostaniesz odszkodowania to jeszcze będziesz partycypował w kosztach naprawy tamtego pojazdu, ponieważ poruszałeś się NIESPRAWNYM pojazdem |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
kazub
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 59 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 16-11-2009, 22:29
|
|
|
Skoro ma dowód rejestracyjny w ręce, (po zdarzeniu nikt mu nie kazał wykonać przeglądu i nikt mu dowodu nie zabrał) to na jakiej podstawie ktoś stwierdzi że porusza się NIESPRAWNYM pojazdem??
Dodam od siebie że:
Dwa lata temu całe auto obstrzelało mi gradobicie, miałem AUTOCASCO, więc zgłosiłem szkode, PZU wyłaciło mi kasację bo wartość napraw przekroczyła wartość samochodu. Do dnia dzisiejszego jeżdże nie naprawiając szkód i na żaden przegląd nie musiałem jechać, po wypłacie pieniędzy z kasacji. Policja mnie zatrzymywała i nic nim nie przeszkadzało. Ubezpieczyciel gdy przedłużałem polise o kolejny rok zapytał tylko czy usuwałem szkodę, odpowiedziałem że NIE, i obniżył mi tylko wartość auta liczoną do ubezpieczenia Także same plusy |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 17-11-2009, 00:10
|
|
|
kazub napisał/a: | Skoro ma dowód rejestracyjny w ręce, (po zdarzeniu nikt mu nie kazał wykonać przeglądu i nikt mu dowodu nie zabrał) to na jakiej podstawie ktoś stwierdzi że porusza się NIESPRAWNYM pojazdem?? |
Przeczytałeś uważnie to co napisałem?
Kto Ci karze zapinać pasy, włączać światła, dokonywać okresowych BT, stosować się do oznakowania dróg?
Co do dowodu, kto miał go zabrać skoro nie była wzywana Policja?
Przebiegający bezdomny pies? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 17-11-2009, 10:21
|
|
|
kazub napisał/a: | obniżył mi tylko wartość auta liczoną do ubezpieczenia Także same plusy | to jest plus? Teraz jak auto faktycznie będzie skasowane dostaniesz 500zł za szkodę całkowitą |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
kazub
|
Wysłany: 17-11-2009, 20:38
|
|
|
Emf napisał/a: | kazub napisał/a: | Skoro ma dowód rejestracyjny w ręce, (po zdarzeniu nikt mu nie kazał wykonać przeglądu i nikt mu dowodu nie zabrał) to na jakiej podstawie ktoś stwierdzi że porusza się NIESPRAWNYM pojazdem?? |
Przeczytałeś uważnie to co napisałem?
Kto Ci karze zapinać pasy, włączać światła, dokonywać okresowych BT, stosować się do oznakowania dróg?
Co do dowodu, kto miał go zabrać skoro nie była wzywana Policja?
Przebiegający bezdomny pies? |
EMF dziękuje za zwrócenie uwagi teraz przeczytałem uważnie.
W pierwszej chwili myślałem że opisujesz i doradzasz koledze w tej konkretnej sytuacji, a Ty poprostu przywołujesz akty prawne i opisujesz co by było gdyby... sytuacje niekoniecznie związaną z tematem.
Odp. na 1 pytanie: Karze mi AKT PRAWNY jakim jest kodeks drogowy i przepisy w nim zawarte.
Pytanie retoryczne zostawiamy bez odpowiedzi.
Przytoczona przezemnie sytuacja, była zaprzeczeniem do odpowiedzi EMFa, o tym że trzeba będzie wykonać przegląd jeśli szkoda przekroczy 2000 zł.
Skąd masz EMF taką wiedzę? Bo mój przypadek i rozmowy z ubezpieczycielami jakoś tego nie potwierdziły.
Ciechu przy następnej szkodzie całkowitej wypłacą 6000 PLN, bo na tyle wyceniają auto :p |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 18-11-2009, 00:06
|
|
|
kazub napisał/a: | W pierwszej chwili myślałem że opisujesz i doradzasz koledze w tej konkretnej sytuacji, a Ty poprostu przywołujesz akty prawne i opisujesz co by było gdyby... sytuacje niekoniecznie związaną z tematem. |
Niezwiązaną???
Jeśli nie wy7konasz tego BT to Twój pojazd nie może uczestniczyć w ruchu!
kazub napisał/a: | Skąd masz EMF taką wiedzę? Bo mój przypadek i rozmowy z ubezpieczycielami jakoś tego nie potwierdziły. |
Po pierwsze, czy przywaliłeś w kogoś albo odwrotnie po tym jak naprawiłeś auto i nie wykonałeś BT, że mówisz o swoim przypadku?
Po drugie, jeśli Twój agent ubezp. Ci powie, że zawsze skręca na wczesnym czerwonym i nigdy jeszcze nie miał kolizji to też będziesz to robił?
Za całym szacunkiem ale to co czasem wygadują agenci ubezpieczeniowi to .... |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
kazub
|
Wysłany: 18-11-2009, 21:54
|
|
|
EMF, wporządku, ja wszystko rozumiem, rozumiem że jest taki przepis i każdy ma obowiązek go przestrzegać co wiąże się z przeprowadzeniem badania technicznego.
Chciałem jedynie zauważyć luke w tym przepisie, bo nie jest napisane kiedy to badanie masz wykonać, a skoro posiadasz dowód rejestracyjny z ważnym badaniem technicznym (bo policja ci go nie zabrała), to defacto masz prawo uczestniczyć nim w ruchu, aż do następnego okresowego badania technicznego.
Mówie o swoim przypadku bo tak samo jak kolega który założył ten temat miałem uszkodzone nadwozie, miałem wypłaconą kasację (ze szkodami jeżdże dalej, bo nie powodują zagrożenia w ruchu), zatrzymywała mnie policja na kontrole i nikt nie pytał mnie czy przeszedłem dodatkowe badanie techniczne, skoro w dowodzie MAM ważne badanie techniczne.
Agenci czasem wygadują głupoty, czasem nie, dlatego chciałem zweryfikować swoją wiedzę w tym temacie i zadałem pytanie do EMFa, skąd posiada taką wiedzę, że trzeba będzie wykonać dodatkowe badanie techniczne kiedy szkoda przekroczy 2000 zł?
Jest to o tyle dziwne że byłoby zaprzeczeniem do aktu prawnego, który przytoczył. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|