|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Niemam siły już z tym telefonem , moze coś doradzicie |
Autor |
Wiadomość |
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2006, 23:03 Niemam siły już z tym telefonem , moze coś doradzicie
|
|
|
25.04.2006 przedłużyęlm abonament w orange i dostalem telefon w promocyjnej cenie. wybor padł na Motorola v360 gdyż była jedynym telefonem w klasie wyzszej (miała wszystko a nawet wiecej) i do tego miałem ją za 12,50zł .
Po dwuch dniach uzytkowania sie skurczybyk zawiesił i ganiaj do serwisu .
Po wgraniu nowego oprogramowania i resecie itp itd odbiram go i nastepnego dnia z rana znowu to samo i dalej na serwis.
Dzisiaj o 13:10 go odbieram z serwisu i o 23:28 wysyłam esemesa i sie wyłączył
normalnie wqwa złapałem. włączam go znowu wysyłam esemesa i znowu się wyłączył .
z tego co czytałem w internecie bodajze mobile.inspire.pl jest duzo takich przypadkow ktore powoduje nic innego jak - przeciążenie pamięci telefonu oprogramowaniem firmy ORANGE , nie motorola tylko je*****ne ORANGE a serwis juz mi odpisał ze niemoga zmienic oprogramowania na motorola
tak więc szykuje mi się wymiana telefonu na wolny od wad ale tu właśnie mam problem
jak to teraz w tym polskim prawie konsumenta jest.
czy musze po trzeciej naprawie do nich jechac i wymianiac czy jak??
może ktoś coś wie na ten temat?? |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-06-2006, 06:45
|
|
|
No jak mnie pamięć nie myli, to wymiana wadliwego sprzętu przysługuje po trzeciej naprawie gwarancyjnej - jak się kolejny raz zepsuje.
Oczywiście w praktyce nie jest to tak proste, bo jeśli znów Ci padnie, i będziesz chciał go wymienić, to i tak wyślą go do serwisu, gdzie będą musieli stwierdzić czy usterka faktycznie jest (mówie o przypadkach gdy np. telefon zawiesza się - od czasu do czasu)
No ale jak się ciągle psuje, to nie pozostaje nic innego jak się z nimi użerać.
(pisze się "dwóch" *]) |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-06-2006, 07:40
|
|
|
rzeczywiście po trzeciej wizycie w serwisie powinni wymienic Ci telefon na wolny od wad,tylko,że te wiztyty w serwisie musisz mieć wpisane w karte gwarancyjną i musi byc tam tez napisane co było robione,nie pozwól zeby Ci wpisali np. wad nie stwierdzono! bo wtedy to sie nie wlicze w te niby trzy wiztyty na serwisie. I jeśli sam nie postawisz sprawy jasno to oni bede Ci go ciągle naprawiać. |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 06-06-2006, 10:05
|
|
|
1 wizyta - akutualizacja oprogramowania
2 wizyta - przelutowanie obwodu logiki, reset regulacja
jak sie jest idiotą to się już jest- a w karcie gwarancyjnej jak wół pisze co zrobi
tylko ze teraz musze zrobic afere za niewydanie dowodu zakoupu ktory dwa razy tłumaczyli że maja kase fiskalną uszkodzoną i mieli do mnie dzwonic kidy mam go odebrac
jak juz bede miał ten dowod zakupu to wtedy do kogo się z tym zgłaszac??
orange czy serwis motorola??
zobacze jeszcze co odpowie w mojej sprawie orange i ten serwis bo posłałem do nich maile w tej sprawie i ciekawe co odpowiedzą lub czy wogule odpowiedzą. |
|
|
|
|
ajax
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-06-2006, 10:18
|
|
|
moley napisał/a: |
orange czy serwis motorola??
. |
Przysługuje ci wymiana na nowy aparat nawet po 2wizycie w servisie!!
Jesli telefon niespełnia warunkow zawartych w umowie tz. niedziała tak jak powinien to mozesz strac sie o wymiane na nowy aparat oczywiscie ten sam !!
Po 3 wizycie jest wymiana na aparat z mozliwoscia na inny!!
Osobiscie polecam napisac odpowiednie pismo ktore sklada sie w Orange
o wymiane na nowy aparat!
Wrazie jakiej kolwiek odmowy czy niejasnosci najlepiej skonsultowac sie z biurem konsumentow czy jakos tak albo poprostu isc do wiekszej placowki Orange bo fakt faktem ze w takich małych kozich bobkach siedza i gowno wiedza!!
Pozdrawiam i zycze milego korzystania z motoroli:P hehs ( motorola :/ ) |
_________________ http://www.e-xtreme.info/ |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-06-2006, 13:11
|
|
|
moley napisał/a: | orange czy serwis motorola?? |
Tam gdzie kupiłeś.
Jak kupiłeś w orange, to do nich. |
|
|
tnnn
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-06-2006, 15:23
|
|
|
moley napisał/a: | 1 wizyta - akutualizacja oprogramowania |
IMHO (bierz pod uwage, ze zajmuje sie komputerami nie komorkami) moga probowac nie traktowac tego jako awarie - nie byla to wymiana softu tylko aktualizacja (czyli ulepszenie - czesc producentow za darmo aktualizuje starszy soft w komorkach jak sie do nich zglosisz). Ale moze sie czepiam
A swoja droga, co to jest "soft Orange"?
I czy wiesz, ze Orange to Telekomunikacja Polska SA z odpowiednio wysokim poziomem obslugi klienta? |
_________________ ... |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 07-06-2006, 08:55
|
|
|
soft Orange czyli Orange menu to jest taki jednym słowem syf
połowa nowych telefonów w oferci orange ma to wgrane
chodzi tu o
ikony, napisy, tapety, dzwonki, itp itd
w moim przypadku jak juz sobie na necie poczytałem to wygląda to tak:
telefon jest przeładowany/przeciążony tym Orange menu i się wisza,
bylem wczoraj w salonie orange gdzie go kupilem i powiedzieli ze ni maja mojego dowodu zakupu
natomiast maja kartke ze mieli do mnie zadzwonic kiedy będzie on juz zrobiony
ale powiedzieli zebym wpadl do nich i jakos ta cala sprawe zalatwimy.
nich mi qrna dadza taki sam telfon ale nieuszkodzony bo telfon pirwsza klasa wkoncu nie kazdy teraz nowy telefon ma możliwośc wejsci na karty pamieci
na pytanie wyslane do BOK ORANGE w sprawie wymiany telefonu na woly od wad i po przedstawiniu calej sprawy z mojej strony otrzymałem od nich coś takiego :
Witam,
W odpowiedzi na Pana zgłoszenie wyjaśniam, że Sieć Orange nie zajmuje się produkcją i serwisowaniem telefonów, nie tworzy również oprogramowań do nich. Nie jest też gwarantem telefonów a co za tym idzie nie jest autorem treści zawartej w karcie gwarancyjnej ani nie jest instytucją, która może interpretować umieszczone tam zapisy. Innymi słowy Pana pytania powinny być skierowane do działu obsługi klientów Motoroli.
Z powazaniem
Michal Barcz
Konsultant Biura Obslugi Klienta Indywidualnego
PTK Centertel Sp. z o.o.
tel. *100, 510100100, (22) 6342882
heheh
niestety dział obsługi klientów motoroli jeszcze nie ustosunkował się do mojgo pisma |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 07-06-2006, 15:05
|
|
|
W serwisie Motki byc moze beda mogli wymienic soft na oryginalny (motoroli) - chyba, ze to aparat na zasadzie wylacznosci dla oranga - wtedy moze byc gorzej
A wejscie na karte pamieci to ma nawet moja kilkuletnie nokia |
_________________ ... |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-06-2006, 18:03
|
|
|
moley napisał/a: | 2 wizyta - przelutowanie obwodu logiki, reset regulacja |
Jakie lutowanie obwodu logiki!? Toć to ściema. W dodatku "obwodu logiki" Śmiech na sali! Takich rzeczy się nie lutuje, tylko wymienia całe podzespoły, np. płytę główną telefonu/wyświetlacz/głośnik/włącznik. Wynika to chociażby z tego, że tych podzespoły produkują na tajwanie na pęczki i bardziej opłacalne jest włożyć nową płytę niż zapłacić specjaliście (!) za robotę (w tym przypadku rzekome lutowanie).
tnnn napisał/a: | chyba, ze to aparat na zasadzie wylacznosci dla oranga - wtedy moze byc gorzej |
Jeśli to wyłączność w sensie kontraktu pomiędzy Motorolą i Orange, to będzie problem.
Jeśli zaś chodziło o "wyłączność" w sensie modelu telefonu produkowanego z przeznaczeniem dla tego Jedynego Słusznego Operatora, to nie widzę przeszkód - obecnie bardzo dużo modeli telefonów tego samego producenta ma w środku jednakowe bebechy, a różnią się obudową i oprogramowaniem (tzw. firmware). Oczywiście różnią się także klasą i ceną. |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 07-06-2006, 20:07
|
|
|
telefon zostawiłem w saloni eOrange w ktorym go kupilem i poleciał na serwis w celu naprawy usterki i lub wydania zgody na wydanie nowego telefonu
ze tak brzydko sie wyraze DEBILEEEEE
babka tez zbytnio nie wiedziala co zrobic bo to pierwszy od paru lat wadliwy telefon jaki sprzedali hehe
innymi słowy za 1,5tygodnia moze bede cos wiedzial
odziwo oni jako jedyni zaproponowali mi telefon zastępczy na czas naprawy !!!!!!!!!!!!!!
w serwisie glownym Orange na gdynie mi tego nawet nie zaproponowali
mni to wisi czy dadza czy nie ale licza się dobre chęci.
@bronek
z tymi obwodami logiki czy cus to masz rację
żebys ty widział mojego kupla z serwisu nokii jak zaczol mnie bluzgac za ten wpis i ze ja nie dalem mu go do zaniesienia
no cuz poczekamy zobaczymy co wymyślą
a co do tego powalongo orange menu to nie mogą wgrac oryginalnego softa motorola gdyż nie zezwala na to orange jak i orange nie zezwala wgrywania oryginalnych softow na inne marki telefonow oczywiście w ramach gwarancji, jesli chce sie samemu to wolna reka ale z gwarancja robimy wtedy papa a ja nie poto biore abonament na 2lata zeby niemiec gwarancji na telefon |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-06-2006, 21:44
|
|
|
a tak przy okazji - można wziąć w orange telefon z abonamentem, ale bez tego powalonego menu? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-06-2006, 22:03
|
|
|
po 3 ej naprawie sprzętu jest zwrot kasy lub na życzenie wymiana na nowy, w tym wypadku to wymiana na nowy, ale możesz z Orange poużerać się o wymianę na inny model może np jakiegoś nowego Sagema czy Ericsson'a.
Motorole niektóre są syfiaste, (a zwłaszcza keidyś starsze) a dodatki Orange je dobijają...
a w najgorszym wypadku jeśli się nie uda na inny (nie motorolę) wymienić tylko nowy egzemplarz to cóż, szukać serwisu 'nieautoryzowanego' albo prosić w tym co naprawiali by wyczyścili z pamięci telefonu część śmieci orange i może inny soft wrzucili...
jak uwolnią nieco telefon (jak na to pójdą, albo 'serwis' 'nieautoryzowany' w budce z lodami) od śmieci to może pomoże...
ja mam abonament i pierwsze co robiłem to ściągałem soft serwisowy (i nieoficjalny ) i czytałem o swoim telefoniku by go zaraz potem przeprogramować (jeszcze za czasów ostatnich dni idei) ny wypieprzyć wkurzające napisy w styli IDEA - MIŁEGO DNIA co ekran zakryway a pote inne śmieci też wywalić i jest OK... telefonik działa... w razie czego kedyś gdyby się psu to tylko wgra na nowo śmieci przed oddaniem do naprawy, a jak siądzie całkiem to i tak nie mam po co wgrywać |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 07-06-2006, 22:03
|
|
|
po 3 ej naprawie sprzętu jest zwrot kasy lub na życzenie wymiana na nowy, w tym wypadku to wymiana na nowy, ale możesz z Orange poużerać się o wymianę na inny model może np jakiegoś nowego Sagema czy Ericsson'a.
Motorole niektóre są syfiaste, (a zwłaszcza keidyś starsze) a dodatki Orange je dobijają...
a w najgorszym wypadku jeśli się nie uda na inny (nie motorolę) wymienić tylko nowy egzemplarz to cóż, szukać serwisu 'nieautoryzowanego' albo prosić w tym co naprawiali by wyczyścili z pamięci telefonu część śmieci orange i może inny soft wrzucili...
jak uwolnią nieco telefon (jak na to pójdą, albo 'serwis' 'nieautoryzowany' w budce z lodami) od śmieci to może pomoże...
ja mam abonament i pierwsze co robiłem to ściągałem soft serwisowy (i nieoficjalny ) i czytałem o swoim telefoniku by go zaraz potem przeprogramować (jeszcze za czasów ostatnich dni idei) ny wypieprzyć wkurzające napisy w styli IDEA - MIŁEGO DNIA co ekran zakryway a pote inne śmieci też wywalić i jest OK... telefonik działa... w razie czego kedyś gdyby się psu to tylko wgra na nowo śmieci przed oddaniem do naprawy, a jak siądzie całkiem to i tak nie mam po co wgrywać |
|
|
moley
|
Wysłany: 07-06-2006, 23:40
|
|
|
niestety wymiana na inna marke jest niemozliwa
nastawiałem się na to ale niestety nawet na inny model motki nie moge zmienic |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 07-06-2006, 23:59
|
|
|
moley napisał/a: | a co do tego powalongo orange menu to nie mogą wgrac oryginalnego softa motorola gdyż nie zezwala na to orange jak i orange nie zezwala wgrywania oryginalnych softow na inne marki telefonow oczywiście w ramach gwarancji, jesli chce sie samemu to wolna reka ale z gwarancja robimy wtedy papa a ja nie poto biore abonament na 2lata zeby niemiec gwarancji na telefon |
Dokladnie o to mi szlo |
_________________ ... |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 08-06-2006, 06:49
|
|
|
Moley
Po 1 masz tel na firme czy na siebie ?:>
Po 2 polityka firmy orange ostantio sie zmienia i glowne haslo przez ostatnie miesiace to "My sprzedajemy uslugi a nie tel jak sie tel spierd to niech klient sam lata i go naprawia"
Po 2 przysluguje ci wymiana aparatu na dowolny inny w rownej cenie albo drozszy za ktory bedziesz musial doplacic.
Co do wymiany tel to ci powiedza ze ci nie przysluguje ale ci rpzysluguje !! i jesli sie uprzesz to mozesz zarzadac tej wymiany i oni musza ja zrobic !!!
Jesli salon ci sie cos rzuca itp. wez komputer napisz ladne pisemko co sadzisz i jak jest traktowany klient w ich salonie, opisz cala sytuacje i zanies je do nich z glupim pytaniem gdzie masz to pismo wyslac do warszawy zeby ci podali namiary na dzial reklamacji :]
Zapewniam cie ze zmiekna im dupy... bo jak idzie nagana to salon ma niemalo przejbane tez to juz przerabialem.
Co do softu orange... ehhh glupota jakich malo ale zazwyczaj jest opcja wyboru tel z softem orange lub bez niego tylko ze wiekszosc salonow ma malo tel do wyboru :/
pociesze cie tylko ze nowe nokie sie pierd obecnie tak samo jak motorole trza bylo brac samsunga jakiegos chocby d600 |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 08-06-2006, 10:21
|
|
|
telefon nie jest na firmę
nawet nie jest na mnie
bo ja to mam jeszcze dwie kreski do spłaty
co do tej wymiany telefonu to są dopiero problemy jak sobie trochę poczytałem
tlefon to mi zmienią jeśli serwis wyda pozytywna opinie na ten temat i przeslą mi drugi wolny od wad, jesli się nie zgodza to dostane naprawiony i tyle w tym temacie.
pozatym ten salon w ktorym bralem telefon to ta motka byla jedyna sluszna oferta,
bo niechcialem telefonu ktory bym musial olowkiem obslugiwac bo palcem bym cholernego przycisku nie wcisnal tylko dwa naraz. juz przerabialem z bratem cale gabloty telefonow w orange. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|