|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana wkładu stacyjki - HELP !!! |
Autor |
Wiadomość |
SEBA
witamy nowego
|
Wysłany: 08-05-2006, 20:38 Wymiana wkładu stacyjki - HELP !!!
|
|
|
Witam!
Właśnie przystąpiłem do wymiany stacyjki w moim Tipo, ponieważ stara odmawiała coraz częściej posłuszeństwa, tzn. cały czas miałem problemy z uruchomieniem samochodu bo stacyjka się strasznie zacinała. Znalazłem gdzieś na forum opis jak należy przystąpić do wymiany i że całą operacja nie stanowi zbytniego problemu.
Rozebrałem obudowę kolumn, poodłączałem przełaczniki żeby nie zawadzały, poodłączałem kable od stacyjki. Przekręciłem kluczyk do pozycji jak przy odpaleniu, tak aby blokada z boku wkładki dała się wcisnąć, co zresztą nie stanowi problemu. no i w tym momencie KLAPA.
Zapadka wciska się, ale za cholerę nie idzie wyciągnąć wkładu stacyjki.
Czy ktoś może miał podobny problem? Czy ustawienie kierownicy ma tu jakieś znaczenie?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam:
SEBA |
_________________ Białe Tipo 1.4S rok '94 gaźnik LPG |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-05-2006, 13:54
|
|
|
no ja tez mialem taki problem wkladka sie "przyssala" tak napie*****łem ze cała kolumne rozwaliłem (zablokowała sie blokada kierownicy i nie szło jej już nawet włozyc), a kluczyk sie nie przekrecał , ale przy okazji sobie załozylem kolumne z regulacja kierownicy |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-05-2006, 07:29 Re: Wymiana wkładu stacyjki - HELP !!!
|
|
|
SEBA napisał/a: | ponieważ stara odmawiała coraz częściej posłuszeństwa, tzn. cały czas miałem problemy z uruchomieniem samochodu bo stacyjka się strasznie zacinała. |
Tak na marginesie, to nie miałeś przypadkiem wytartego kluczyka? U mnie też zacinała się stacyjka, ale dorobiłem nowy klucz i po problemie. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
SEBA
witamy nowego
|
Wysłany: 10-05-2006, 20:06 Re: Wymiana wkładu stacyjki - HELP !!!
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: |
Tak na marginesie, to nie miałeś przypadkiem wytartego kluczyka? U mnie też zacinała się stacyjka, ale dorobiłem nowy klucz i po problemie. |
Niestety nie, kluczyk dorabiałem i było prawie tak samo, a że zamki w drzwiach miałem już lekko "styrane" to kupiłem cały komplet zamków na allegro i przystąpiłem do wymiany.
No i niestety od razu mam ten problem, a nie chce tak jak kolega wyżej wymieniać przypadkiem całej kolumny.
Cały czas myślę czy czasami problemu nie stanowi ustawienie kół/kierownicy.
Może jednak ktoś wymianiał stacyjkę i mógłby służyć radą.
Pozdrawiam:
SEBA |
_________________ Białe Tipo 1.4S rok '94 gaźnik LPG |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-05-2006, 06:52
|
|
|
Ustawienie kół nie ma nic do tego, bo jak już miałem nową kolumnę, to wkładkę wymieniłem na spokojnego w domu i nic nie ma do tego jak są ustawione koła |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|