|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Poblem z drzwiami... |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 27-05-2010, 14:37 Poblem z drzwiami...
|
|
|
Panowie mam dość dziwny problem... Niby głupota. Ale kiedyś czymś takim mogę narobić nie małych szkód A mianowicie chodzi o otwierające się z przodu drzwi Najczęściej podczas jazdy, gdy hamuje otwierają mi się drzwi pasażera Jak temu zaradzić zanim zgubie po drodze gdzieś te drzwi ? |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 27-05-2010, 14:47
|
|
|
Dolacze sie do kolegi. Mi tak robi sie z drzwiami od kierowcy. A do tego czasem niechca sie zamknac, oraz czasem odbijaja mi centralke |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 27-05-2010, 15:22
|
|
|
krzychTIPOspeed napisał/a: | Dolacze sie do kolegi. Mi tak robi sie z drzwiami od kierowcy. A do tego czasem niechca sie zamknac, oraz czasem odbijaja mi centralke |
Masz na myśli to, ze ten grzybek co zamyka drzwi odskakuje do góry ? Bo jeśli tak to ja mam identycznie... |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2010, 15:50
|
|
|
Keray69 napisał/a: | Masz na myśli to, ze ten grzybek co zamyka drzwi odskakuje do góry ? Bo jeśli tak to ja mam identycznie... |
Chłopaki, grzybek odskakuje zawsze gdy drzwi są otwarte lub nawet niedomknięte - w tym momencie ręcznie też nie można go wcisnąć, bo dopiero po przeskoczeniu zapadki daje się zamknąć drzwi - tak się w T/T często zimą dzieje gdy zamarznie mechanizm ryglujący drzwi. Proponuję zajrzeć pod tapicerkę. Wykręcić zamek (mechanizm ryglujący) i go wyczyścić, a następnie przesmarować i próbować, czy zatrzask łapie czy nie.
Ogólnie jak pamiętam to jest tak, że jeżeli otworzycie drzwi i sami ręcznie będziecie chcieli przesunąć ten język w ryglu to on najpierw dojdzie do pewnego punktu i zablokuje się tak, że można go w drugą stronę odciągnąć, ale po mocniejszym popchnięciu go (czyli symulacji zamykania drzwi) powinien zaskoczyć dalej i zablokować się tak, żeby można go było tylko klamką otworzyć. |
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 28-05-2010, 14:45
|
|
|
mrk69 napisał/a: | następnie przesmarować i próbować, czy zatrzask łapie czy nie |
Ja go ostatnio potraktowalem bez wyciagania WD40 i troche bylo lepiej ale teraz znowu to samo
Czyli co To bylby ten mechanizm do wymiany |
|
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28-05-2010, 22:09
|
|
|
miałem to najpierw w drzwiach pasożyta...długo kombinowałem dlaczego tak się dzieje i....kupiłem nowy zamek. Problem zniknął i już 6 rok jest OK. W zeszłym roku zaczęły się jaja z drzwiami kierownika (często nie dały się zamknąć...). Kupiłem używkę w dobrym stanie i jest OK.
Szkoda czasu na WD40 itd...zużyty zamek - kup inny, sprawny i może trochę posłuży (używka ok 20zł), lub nowy 200zł. |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 29-05-2010, 08:26
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Chłopaki, grzybek odskakuje zawsze gdy drzwi są otwarte lub nawet niedomknięte - w tym momencie ręcznie też nie można go wcisnąć, bo dopiero po przeskoczeniu zapadki daje się zamknąć drzwi |
U mnie gdy nie rygluje drzwi. Musze mocniej trzasnąć drzwiami i wtedy się zamykają. Czy to na pewno ten mechanizm jest do wymiany ? skoro po mocniejszym trzaśnięciu drzwi się zamykają... A może coś być z siłownikiem od centralki ? (np o coś zahacza albo coś) Bo u mnie te całe jaja zaczęły się po wymianie właśnie wszystkich siłowników i centralki. Kiedyś była tez sytuacja parę razy ze nie można było wysiąść z mojego samochodu od strony pasażera. Ani otworzyć drzwi od zewnatrz |
|
|
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 29-05-2010, 18:04
|
|
|
Keray69 napisał/a: | A może coś być z siłownikiem od centralki ? (np o coś zahacza albo coś) Bo u mnie te całe jaja zaczęły się po wymianie właśnie wszystkich siłowników i centralki. Kiedyś była tez sytuacja parę razy ze nie można było wysiąść z mojego samochodu od strony pasażera. Ani otworzyć drzwi od zewnatrz |
Tak to ja nie mialem U mnie to widze ze ewidentnie bedzie ten zamek z boku drzwi do wymiany
Ps. Czy jego sie da normalnie wykrecic bo bym na szroty podjechal |
|
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-05-2010, 23:57
|
|
|
Koledzy to na 99% problem zamka bo przy okazji miałem to samo, normalne zamknięcie odbijało centralny i trzeba było mocno trzasnąć drzwiami żeby centralny złapał. Po wymianie zamka już lata mam spokój.
Wykręcić używkę jest bardzo prosto, po zdjęciu tapicerki zobaczysz cięgna które trzeba rozłączyć + 3 wkręty od zewnętrznej zamka i jest Twój. Jednak wiesz jak to z używkami...kup nowy jak masz zamiar jeszcze parę lat nim pośmigać.
Najbardziej denerwuje mnie robota przy tych samych rzeczach (szkoda czasu) więc jak używka to tylko ze sprawdzonego źródła i z opcją zwrotu. |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|