Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z elektryką- pomocy;/
Autor Wiadomość
BuniA_DST 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 21-06-2009, 12:30   Problem z elektryką- pomocy;/

Witam- więc tak mam problem właściwie ze wszystkim co jest w środku;/ ale od początku odpaliłem Tipola i ruszałem włączyłem światła i tyło "Tyyyk" i koniec kontrolka od świateł zgasła więc myślę pewnie żarówki przepalone. Ale okazało się ze nie, nic z wyposażenia środka nie działa( wentylacja, światła, radio, zapalniczka, awaryjki, wycieraczki- no wszystko wszystko). Jedyne co działa to tylko kierunki, i spryskiwacze :roll: Auto pali i jeździ normalnie, bezpieczniki tez sprawdzałem wszystkie i nic jest niby ok :x sprawdzałem nawet te w silniku i tez jest ok :sciana:

Powiedzcie co to może byc, przekaźnik jakiś, czy co takiego...
Aha i witam wszystkich bardzo gorąco( bo jestem nowy) i bardzo dziękuje za wszelką pomoc :lol:

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-06-2009, 22:18   

BuniA_DST napisał/a:
bezpieczniki tez sprawdzałem wszystkie i nic jest niby ok :x
no to niby czy na pewno? Wyjmowałeś je? czasem wydaje się ze są całe a przepalają się tak ze nie widać tego gdy są wsadzone. Powinieneś po kolei wyjmować i sprawdzać, dla pewności
     assistance   Moneta

BuniA_DST 
witamy nowego

Wysłany: 22-06-2009, 08:12   

Wyjmowałem wszystkie 4 razy, ale jeszcze dzisiaj sprawdzę dla pewności miernikiem.
A czy możliwe jest zęby przez jeden bezpiecznik nie działało nic w aucie, czy to raczej padła ta duża czarna kostka(przekaźnik?), bo już sam nie wiem co mogło być przyczyną :?

** Dodano: 23-06-2009, 11:00 **
LUDZIEEEEEEE czy nikt naprawdę nie wie co to może być?;/ bezpieczniki sprawdzone- są całe, nie wiem jak sprawdzić te czarne kostki- to może być ich wina!!!!!?????
Skrzyneczke odkręcałem i czyściłem wszystko wygląda ok;/

A jeżeli nie to ktoś na pewno miał juz taki problem (czy nie??)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-06-2009, 18:16   

od świateł mogły paść przekaźniki, E13 czy e12, nie pamiętam, są na schematach ,w postach też opisywane...
od biedy w stacyjce jak się przerwie jeden obwód to dałoby się , że auto odpali a dużo rzeczy nie zadziała (bo normalnie podczas odpalania masz zasilanie na rozrusznik, zapłon itp ale odcinane np wycieraczki, ogrzewanie szyby itp co by nie przemęczyć akumulatora jak rozrusznik kręci);
poszukaj opis stacyjki i zewrzyj kable w niej tak, jak powinny być zwarte podczas normalnej jazdy;
pin 3 z 4 (czyli C z CA) zwarte do zasilania (bodajże R) itp.... poszukaj opisu;
no i przekaźniki - mogły polecieć;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

BuniA_DST 
witamy nowego

Wysłany: 28-06-2009, 11:00   

Dzięki za pomoc- 3 dni temu rozebralem i zlozylem i działa :badgrin: Nie rozumiem- ale te Fiatowe elektryki chyba tylko tak sie naprawia :doubt: rozłożyc, złożyc i działa haha :lalala: dzieki wszystkim za pomoc i temat mozna zamknąc;]

Odpowiedz do tematu