Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Tempra Liberty
Autor Wiadomość
global 
witamy nowego

Wysłany: 18-07-2005, 19:53   Fiat Tempra Liberty

Witam.

Na wstepie chcialem zaznaczyc, ze na motoryzacji sie nie znam.
Zakupilem (a wlasciwie zrobil to za mnie jeden z czlonkow rodziny, ktory ma jakies pojecie o motoryzacji) Fiata Tempre Liberty z 95 roku. Problem w tym, ze szukalem jakis informacji na temat wersji Liberty, ale nie znalazlem (glownie google + to forum). Pewnie zle szukalem. Porownywalem moja Tempre z innymi z roku 95, ale sie troche od nich rozni i nie wiem czy takie wyposazenie jakie mam jest w standardzie Liberty czy tez jest to efekt przerobek i udoskonalen poprzedniego wlasciciela.

Bede wdzieczy za kazde informacje na temat roznic wersji stadnard(?) i Liberty z 95 roku.

Erewan 

Województwo: Mazowieckie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 18-07-2005, 21:40   

Z tego co wiem, to wersja Liberty różniła się od wersji typowych na pierwszy rzut oka przede wszystkim kolorkami - oprócz standardowych barw nadwozia (np. srebrnej) wprowadzono m.in. barwę wrzosową (taki jaśniejszy fiolet) - praktycznie 2/3 sztuk Liberty jakie widziałem miały właśnie taki dziwny kolor... :roll: Poza tym zmieniono tapicerkę na bardziej "fikuśną" - najczęściej był to materiał w barwach fioletu, granatu i różu w romboidalne wzorki - jak pierwszy raz ją zobaczyłem, to przyszła mi na myśl współczesna tapicerka w autobusach miejskich :lol:

Co ponadto? Chyba wszystkie wersje Liberty miały analogową deskę rozdzielczą, natomiast wyposażenie było kwestią wyboru - widziałem wersje nawet bez elektryki (!!!), ale i takie z el. szyberdachami... Nie widziałem za to autka Liberty z klimatronikiem :-(

Z tego co słyszałem, najczęściej wkładano do Tempry Liberty silniczki od kosiarek - 1.4 :P oraz 1.6 - nie spotkałem się z mocniejszymi wersjami...

To tyle mojej niefachowej wiedzy na ten temat - uprzedzam, że mogę się mylić - piszę tylko o tym, czego sam się dowiedziałem przez ostatnie pół roku szukając Tempry do kupienia...
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem - jeśli dowiem się czegoś więcej, od razu dam znać.
Pozdrawiam!
     Moneta

global 
witamy nowego

Wysłany: 19-07-2005, 08:10   

A czy istnieje wersja, ktora ma na przodzie drewno (nie wiem jak to nazwac - od radia do samej gory), drewno otaczajace drazek zmiany biegow, podlokietnik dla kierowcy, skore na kierownicy i drazku, brak szyberdachu, elektryczne szyby? Tak wlasnie wyglada moja Liberty.
Jak zdobede aparat, to porobie pare zdjec, bo obawiam sie ze moj opis moze byc dla Was malo zrozumialy :)

Grześko 

Wysłany: 19-07-2005, 12:06   

Opis jest zrozumiały, ale zdjęcia bardzo chętnie zobaczymy.
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124).
     assistance   Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 19-07-2005, 21:32   

Jeśli chodzi o "drewno", to większość wersji (nie wiem, czy wszystkie) Tempry Liberty posiadały drewnopodobne wstawki na panelu środkowym i wokół drążka zmiany biegów. Podobnie było ze skórzanymi mieszkami i kierownicami, ale głowy nie dam sobie uciąć. Co do elektryki, to zdaje się, że wszystkie miały szyby i lusterka elektryczne, natomiast część była z szyberdachami, a z tego co piszesz, Twoja go nie posiada. Do tego dochodzą chyba felgi aluminiowe i specjalny fioletowy napis na tyle nadwozia - "Liberty". Aha, podłokietnik kierowcy posiadają wszystkie egzemplarze Tempry, no chyba, że ktoś sobie wymontował ;-)

To tyle tym razem, jak znowu coś sobie przypomnę, to napiszę...
     Moneta

Grześko 

Wysłany: 20-07-2005, 12:33   

Erewan napisał/a:
podłokietnik kierowcy posiadają wszystkie egzemplarze Tempry, no chyba, że ktoś sobie wymontował

Niestety nie wszystkie egzemplarze, mój niestety nie ma i nigdy nie miał.
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124).
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-07-2005, 20:10   

Cytat:
Niestety nie wszystkie egzemplarze, mój niestety nie ma i nigdy nie miał.

No wlasnie ...... u mnie rowniez :(

assistance   Moneta

Hemi 

Wysłany: 20-07-2005, 20:15   

Ja też nie mam podłokietnika... Tylko moi pasażerowie z tyłu mogą się delektować jazdą w towarzystwie podłokietnika - jeśli jest ich dwoje
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

Emf 

Wysłany: 20-07-2005, 20:18   

Hemi napisał/a:
Ja też nie mam podłokietnika... Tylko moi pasażerowie z tyłu mogą się delektować jazdą w towarzystwie podłokietnika - jeśli jest ich dwoje

Ja nawet z tylu nie mam :evil:

assistance   Moneta

Hemi 

Wysłany: 20-07-2005, 20:22   

Emf napisał/a:
Ja nawet z tyl u nie mam

My mamy takie same wersje... nawet kolor tapicerki mamy taki sam. Może poprzedni właściciel mojej temperówki wziął składaną tylną kanapę z listy wyposażenia dodatkowego
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
     Moneta

Emf 

Wysłany: 20-07-2005, 21:04   

Masz racje Hemi ........... niestety w moim golasie nie moge przewiezc nic dluzszego bo musialbym wyciac sam dziure w tylnej kanapie :(

assistance   Moneta

Hemi 

Wysłany: 20-07-2005, 21:15   

Emf napisał/a:
Masz racje Hemi ........... niestety w moim golasie nie moge przewiezc nic dluzszego bo musialbym wyciac sam dziure w tylnej kanapie

Nie przejmuj się Emf. Ten sam poprzedni właściciel wsadził za tylną składaną kanapę butle gazową 50 litrów #-o Jak chce sobie popatrzeć w wolnej chwili jak wygląda tył butli gazowej to składam kanapę i podziwiam jej krągłości.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
     Moneta

Emf 

Wysłany: 20-07-2005, 21:16   

No tym mnie ubawiles Hemi na maxa :lol: :lol:

assistance   Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-07-2005, 22:31   

Rzeczywiście. Zajrzałem do oficjalnego prospektu reklamowego Fiata Tempra z 1991, w którym są wszystkie dane podstawowe i szczegółowe opcje wyposażenia aut w różnych wersjach silnikowych i nadwozia.

Nie ma tam mowy o podłokietniku kierowcy, natomiast podłokietnik środkowy przy tylnej kanapie był wyłącznie przy asymetrycznie dzielonej jej wersji (2/3). Kanapy takie wraz z podłokietnikami były standardowo montowane w wersjach 1.6 SX oraz 2.0 SX, a potem jeszcze 1.8 SX, bez względu na typ nadwozia, natomiast w wersji zwykłej 1.6 ie były tylko opcjonalnie. Widać z tego, że możliwe jest istnienie takiej "gołej" Temperki... Współczuję panowie ;-)
     Moneta

Odpowiedz do tematu