|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Luzy na półosiach? |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-08-2007, 22:04 Luzy na półosiach?
|
|
|
Jak w temacie - mój wujek sporo się zna na samochodach i ostatnio powiedział, że mam luzy na półosiach... Czym to się objawia i co może być do wymiany?? |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-08-2007, 07:16
|
|
|
Że jakie luzy ? a od kiedy to cały pełny element wykonany z metalu moze mieć luzy w sobie ? chyba wujek słabo się zna albo kiepsko określił to co ma na myśli.
Luzy to mogą być na przegubach, na mechanizmie różnicowym ale nie na półośkach samych.
Powiedz w jaki sposób zdiagnozował Ci ten luz to Ci powiem na czym on jest w rzeczywistości. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 12-08-2007, 09:01
|
|
|
zauważył coś wcześniej (nie wiem co) kazał mi skręcić koła, lekko popuszczać sprzęgło tak, żeby powoli ruszać, a on się przyglądał... Może ja pokiełbasiłem coś i to miało być nie na półosiach a na przegubach, choć jestem prawie pewien że mówił o półosiach... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-08-2007, 09:03
|
|
|
Może chodziło mu o przeguby. Tak przegub można szybko sprawdzić, skrecająć koła lekko ruszając. Jak będzie słychać odgłoś "mielenia" to przeguby do wymiany. A półoś wchodzi w przegub. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 12-08-2007, 09:18
|
|
|
No takie lekkie puszcanie to średnio da efekt. Jeśli przegub jest jeszcze w miare ale już zaczyna sie sypac to przy delikatnym traktowanie nie bedzie strzelał. Najpewniejszy sprawdzian to pełny skręt najpierw w jedna strone później w drugą i takie szybkie kółko na pełnym skręcie. Wtedy jesli przegub już jest kiepski to na 100% się odezwie. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 12-08-2007, 20:28
|
|
|
na zakrętach i czasem przy mocniejszym (można napisać punktowym) zachamowaniu jest puknięcie w okolicy kół, czy to mogą być przeguby czy coś innego? |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 12-08-2007, 20:36
|
|
|
Przy hamowaniu przegub raczej Ci nie zastuka. Prędzej bym powiedział że albo masz już luz na prowadnicach od zacisku hamulcowego albo ewentualnie łożysko koła ale to już teoria bardziej naciagana. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|