Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak klaksonu - problem w kierownicy.
Autor Wiadomość
RYQ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 10-04-2009, 01:26   Brak klaksonu - problem w kierownicy.

Witam
Mam problem ;]. Klakson odmówił posłuszeństwa. Najpierw profilaktycznie wymieniłem bezpiecznik i przekaźnik r3. Efekt-cisza. Później podłączyłem plusa bezpośrednio z akumulatora do klaksonu. Efekt- nie słyszę na jedno ucho ;) . KOlejnym krokiem było wsadzenie rozebranego przekaźnika R3 i ręczne jego zwarcie- drugim uchem usłyszałem klakson. KOlejnym etapem było rozebranie kierownicy - oba przełączniki działają. Między czarnym a czerwonym kablem po wciśnięciu jest przejście. Między czarnym kablem a masą również. Przewertowałem schematy na forum i wyszło na to, że z przekaźnika R3 do kierownicy idzie niebiesko-biały kabel. Po jego zwarciu z masą klakson działa.
Mało tego, że mam najgorszą z możliwych opcji - czyli prawdopodobnie zerwaną taśmę ( podejżewam że w kierownicy jest taśma, jeżeli makaroniarze wymyślili coś innego to proszę mnie uświadomić) to jeszcze kierownicę z poduszką i kończący się dzisiaj przegląd :/ . Poduszki (a właściwie ładunku) nie chcę absolutnie ruszać. Kwestia bezpieczeństwa jest dla mnie ważna. Nie chciał bym, żeby komuś z mojej rodziny nie zadziała jak będzie potrzebna albo ... mi wystrzeliła w twarz :D . Ktoś wie jak jest zbudowane przejscie przez kierownicę przewodu klaksona? Jest to taśma czy może jakiś pierścień obrotowy z paluchem? Nic na forum nie znalazłem na ten temat.

Kierownica wygląda tak:

EDIT:

No i zrobione ;] W mojej temprze przeniesienie na kierownicę sygnału klaksonu jest przez pierścień i "palec" po prawej stronie kierownicy. Okazało się, że problemem jest zimny lut w przełączniku wycieraczek. robota na 10 minut(w tym 5min na grzanie lutownicy). Można zamknąć i przenieść do rozwiązanych.
Pozdrawiam
RYQ

kkocurekk 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-02-2012, 22:38   

mam podobny problem tylko ze mój klakson nie działa jak jest mu zimno na 99% sprawa dotyczy właśnie kierownicy i teraz pytanie, jak dostać się do wnętrza kierownicy bez poduszki ? wiem ze ściąga się maskownica u mnie nie jest przykręcona tak ze gdzie trzeba pociągnąć żeby niczego nie urwać? i czy w kierowniczy bez poduszki tez jest to rozwiązane na zasadzie pierścień i palec?

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-02-2012, 03:50   

w każdym z 4 rogów są zaczepy. Po prostu mocno odciągasz i wychodzi. Tylko przy tkich temperaturach jak mamy teraz zaczepy się połamią lepiej to robić przy plusowej temperaturze
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

kkocurekk 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-02-2012, 15:31   

ok dzięki wielkie będę próbował jak się cieplej zrobi

Odpowiedz do tematu