Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciekawostka
Autor Wiadomość
Adam1971 

Wysłany: 18-05-2006, 21:27   Ciekawostka

Nie widziałem jak temat nazwac i czy to ten dział jak coś to przenieście i zmieńcie temat

Wiele razy był poruszany temat szybkiego wciskania hamulca i gaśnięcia samochodu na postju też tak mam. Były różne teorie (światła stopu obiżają obroty, serwo itp).

Ale teraz jestem zaskoczony. Założyłem LPG i wszysko się odwróciło.

Na benzynce obroty spadały do 400 a nawet gasł po szybkim wciskaniu kilka razy hamulca, a na LPG obroty rosną do 1700 i po przestaniu naciskania spadają do normalnych. A jak raz nacisnę hamulec tak samo jak na benzynie czy na LPG obroty są normalne.

Piszę o tym że może coś się wymyśli wspólnie bo teraz można dużo rzeczy wykreślić po tych objawach. Ktoś napisał że to powietrze działające w serwie i byłbym do tego skłonny się przychylić. Tylko dlaczego jest innaczej niż na benzynie. Może ktoś to przeanalizuje.[/b][/list]

A dodam jeszcze że teraz nie sprawdzałem po założeniu LPG jak wpływa hamulec na benzynie bo już jej nie używam

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 18-05-2006, 21:41   

Witam !

Probowales zdjac przewod od serwa wspomagania hamulcowego i zaslepic go ( wtedy masz brak wspomagania ) i zobaczyc czy objaw ustal czy jest nadal ??

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Adam1971 

Wysłany: 18-05-2006, 22:00   

Osobiście mnie nie przeszkadza taki objaw tylko chciałem zacząc temat dlaczego może być taka różnica na benzy i lpg. W ten sposób mozna wykluczyć wiele odpowiedzi (np takich jak: przy naciśnięciu hamulca zapalają się światła stopu i to powoduje spadek obrotów, uszkodzone serwo, czy pompa) oczywiście bez urazy dla odpowiadających

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 18-05-2006, 22:20   

Witam !

Ja sugeruje sprawdzic tak jak napisalem, albo jeszcze zwierac styki przelacznika od swiatel hamulcowych bez wduszania hamulca. Wedlug mnie obajw ten bena a lpg bierze sie stad ze ECU na benzynie jest wstanie zatrzymac silnik ( info z kilku czujnikow ) a instalacji lpg zwykle i tak ubogo podlaczonej pod wzgledem ilosci czujnikow to zbytnio nie rusza...moja ksromna opinia..fajnie jakby ktos sprawdzil to tak jak napisalem :) :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-05-2006, 05:42   

W mojej Temperce jak załącze światła to obroty spadają z 900 na 700 , moze ktoś mi wytłumaczy co jest tego powodem że silnik traci aż 200 obrotów :(
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-05-2006, 14:36   

z tymi światłami to albo naprawdę dziwne żarówki (superprądożerne) i/lub styki już takie ten i ma dodatkowy opór jeszcze i/lub też alternator już trochę do D i/lub jakieś zwarcie po drodze w instalacji do świateł, gdzie przy włączonych zbyt obciąża poborem alternator a ten przyhamowuje na tyle silnik...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-05-2006, 00:50   

bob96 napisał/a:
W mojej Temperce jak załącze światła to obroty spadają z 900 na 700 , moze ktoś mi wytłumaczy co jest tego powodem że silnik traci aż 200 obrotów :(

Bob to wszystko wina tego, że masz obrotomierz ;)
Ja go nie mam więc nie wiem ile tracę :D

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu