|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
stukajace klocki |
Autor |
Wiadomość |
apacz76
Wiek: 48 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 144 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-04-2005, 13:15 stukajace klocki
|
|
|
mam problem ze stukajacymi klockami wymienilem je na nowe bo myslalem ze sie skanczyly ale one nadal stukaja
pomocy bo ten stukot jest nie do wytrzymania
pozdrawiam pawel
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2005 13:16 ]
tempra 1.6 |
_________________ Bo jeździc to trzeba umieć
Fiat tempra1.6 ie lpg |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-04-2005, 14:14
|
|
|
Musisz wymienic tarcze hamulcowe na nowe.
Zapewne juz masz je mocno przytarte. Nowe maja 12mm, ksiązkowo powinno sie je wymieniac gdy maja juz mniej niz 9mm.
Ewentualnie z tarczami mozesz jeszcze wymienic sruby trzymajace zacisk klockow. Ale nie wiem czy tueleje srodkowe tez nie beda juz wybite.
Najlepiej wymien tarcze, to pomaga (mi bynajmniej tak) |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
apacz76
Wiek: 48 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 144 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-04-2005, 18:15
|
|
|
sprobuje wymienic te tarcze a z tymi srobami to chyba moze byc problem bo w fiacie powiedzieli mi ze takie cos nie istnieje w sprzedezy
dzieki |
_________________ Bo jeździc to trzeba umieć
Fiat tempra1.6 ie lpg |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-04-2005, 18:20
|
|
|
apacz76 napisał/a: | sprobuje wymienic te tarcze a z tymi srobami to chyba moze byc problem bo w fiacie powiedzieli mi ze takie cos nie istnieje w sprzedezy
dzieki |
te sruby sa dodawane do klockow hamulcowych (przynajmniej oryginalnych) wraz z informacja, ze obowiazkowo powinny byc wymienione przy wymianie klockow (no chyba, ze Miszko mial na mysli sruby dwustronne nr kat. 9950486) |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Miras
|
Wysłany: 21-04-2005, 21:54
|
|
|
witam,
ja jestem świerzo po wymianie klocków, też mi strzasznie stukały miały połamane sprężynki trzymające klocki, jednak po wymianie nadal stuka choć znacznie ciszej trzeba sie dobrze przysłuchac aby je usłyszec. Tarcze mam jeszcze dobre. byc może jest to przyczyna tego że kupiłem klocki nie orginalne z tańszej pólki (bez śrub). |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 30-04-2005, 18:41
|
|
|
śruby dwustronne tzw. prowadniki można pożyczyć z Poloneaz z Hamulcami LUCAS lub z większoći samochodów VW typu golf, passat |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-04-2005, 21:46
|
|
|
przy klockach - sprawdź tarcze, choć niekoniecznie musisz mieć przytarte aż tak (a może są nierówne, wtedy jeśli nie masz zbyt startych można przetoczyć u kogoś za np 20zł);
jeśli tarcze masz nierówne to wiadomo, przy hamowaniu by drgało/boksowało, czuć i na pedale i w aucie ogólnie; choć mogą być tarcze;
częstszą przyczyną są właśnie źle założone czy wygięte sprężynki (poszukaj na forum, było już, nawet niedawno); sprężynki muszą odpowiednio wejść i odpowiednio dociskać klocki, by te nie goniły góra-dół (wtedy się tłuką); a przy okazji oglądania sprężynek możesz przeczyścić nieco szczęki/prowadnice, tam gdzxie klocek na boki się przesuwa wraz z tłoczkiem i pooglądać na zdjętym kole jak to wygląda, czy klocek ma jakieś luzy itp, możesz na podnośniku pohamować parę razy i już widzisz jak sprawa wygląda; wtedy sam określisz czy to klocek aż tak może gonić czy raczej tarcze dać do sprawdzenia/przetoczenia/wymiany, tarcze zresztą zmierzysz po zdjęciu koła (ile mają) |
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-05-2005, 21:55 Klocki hamulcowe przednie
|
|
|
apacz76
Przeczytaj uważnie temat http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=1307 a znajdziesz właściwe rozwiązanie. Napisz co stwierdziłeś.
Sprawdź także czy:
- tarczę hamulcową masz dobrze przykręconą do piasty.
- luz na łożysku piasty nie jest zbyt duży.
- prowadnica klocków jest dobrze przykręcona do zwrotnicy. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|