|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[mandat] Mandaty będą znacznie droższe. Już od połowy maja! |
Autor |
Wiadomość |
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 04-04-2012, 16:14 [mandat] Mandaty będą znacznie droższe. Już od połowy maja!
|
|
|
Poniżej przykładowa punktacja za wykroczenia w ruchu drogowym
- Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych - 5 pkt (dotychczas 0)
- Rozmowa przez telefon komórkowy - 5 pkt (dotychczas 0)
- Wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie - 2 pkt (dotychczas 0)
- Wjeżdżanie na skrzyżowanie jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy - 2 pkt (dotychczas 0)
- Zakrywanie m.in. świateł, oznaczeń czy tablic rejestracyjnych - 3 pkt (dotychczas 0)
- Zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym - 3 pkt (dotychczas 0)
- Wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym - 3 pkt (dotychczas 0)
- Utrudnianie lub tamowanie ruchu poprzez niesygnalizowanie lub błędne sygnalizowanie manewru (nieużycie lub niewłaściwe użycie kierunkowskazów) - 2 pkt (dotychczas 0)
- Przewóz dzieci niezgodnie z przepisami (w szczególności bez fotelika) - 6 pkt (dotychczas 3)
- Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami (bez pasów lub bez kasku) - 4 pkt (dotychczas 1)
- Przewożenie pasażerów w liczbie przekraczającej dopuszczalną a za każdego pasażera przewożonego w niewłaściwy sposób dodaje się 1 pkt - od 1 do 10 pkt (dotychczas 1)
- Przewożenie osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Przewożenie osób w przyczepie z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Ciągnięcie za pojazdem osób m.in. na nartach, sankach lub wrotkach - 5 pkt (dotychczas 0)
- Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu - 10 pkt (dotychczas
- Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania - 6 pkt (dotychczas 5)
- Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 9)
- Wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Cofanie na drodze ekspresowej lub autostradzie - 5 pkt (dotychczas 3)
- Niezatrzymanie pojazdu przed znakiem STOP - 2 pkt (dotychczas 1)
Jednym słowem sieczka
Cały artykuł -> http://motoryzacja.interi...ja,1781068,1612 |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 04-04-2012, 18:24
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | - Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu - 10 pkt |
jeszcze kierowca niech wyjdzie i spyta czy może pomóc w przejściu przez drogę ...
K. co za kraj. kiedy wezmą się za święte krowy ? bo jak na razie to kierowca widząc pasy powinien chyba się zatrzymać i popatrzeć czy w promieniu 10 metrów od przejścia jakiś ktoś nie ma ochoty przejść łaskawie. .. Podczas gdy święta krowa może wszystko. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 04-04-2012, 23:17
|
|
|
Raku, a ile razy ktoś Ci wyszedł przed auto i defiladowym tempem szedł na drugą stronę drogi ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 04-04-2012, 23:48
|
|
|
Luczu, zgadam sie z toba , zwlaszcza stare dziady laza jak chca , kuzwa jak po chodniku |
_________________ Był :
Skoda Favorit 1.4 91'
Renault Clio 91' 1.4
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98' |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 05-04-2012, 05:58
|
|
|
Luczu przesadzasz
W normalnych krajach jest dużo większa kultura kierowania niż u nas - a jeżeli ktoś jest przy przejściu to od razu się zatrzymuje pierwsze auto - nie ma z tym problemu. Przynajmniej u mnie - a PL wiadomo - trzeba stać bo nikt nie puści.
BTW: Kiedyś rozmawiałem z kolegą stoją jakieś 1.5 metra od przejścia a tu auto się zatrzymało.... nie planowaliśmy tego ale przeszliśmy żeby kierowca się nie denerwował |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
|
Wysłany: 05-04-2012, 08:15
|
|
|
Ja w zeszłym roku dostałem 8pkt za nie ustąpienie (cała ulica 3 pasy ruchu) gość z marszu wszedł na pasy, minąłem go jak był jeszcze 2 pasy ruchu ode mnie i oczywiście z za przystanku wyskoczył pan władza super uradowany bo zarobił na paczkę fajek... Dodam że pieszy a raczej łepek został prze zemnie znowu zauważony chwile po odejściu od policjanta, nie pytajcie co dalej
Dla mnie ten przepis to jest chory, sam jak widzę że ktoś stoi na pasach (zwłaszcza młoda kobieta ) to mimo nawet większych prędkości staram się zatrzymywać mimo nie zadowolenia jadących za mną, a zwłaszcza jak na pasach stoi ktoś z wózkiem czy inwalida itp. Ale jak ktoś mi z marszu wpada na pasy to od razu się zatrzymuje ale nie przed a na pasach i udzielam takiemu delikwentowi informacji kim dla mnie jest
Inne wyżej wypisane to zwykłe zaostrzenie, i w sumie o to chodzi, po co nakładać wyższe kwoty skoro tylko biedniejszych nauczy to przestrzegania przepisów, a bogaty zapłaci i dalej będzie miał w nosie, za to dzieląc punktami każdy ma po równo limit i od niego zależy czy straci prawko czy nie... Zwłaszcza rozmowa przez telefon te 5 pkt, nie ukrywam ze samemu mi się zdarza odebrać telefon w czasie jazdy, ale jeśli muszę zadzwonić to włączam głośno mówiący i dre się w tym samochodzie żeby mnie ktoś zrozumiał, ale obie ręce mam wolne, chociaż z drugiej strony, bardziej rozprasza sama rozmowa przez telefon niz trzymanie go w ręce podczas jazdy... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
mac1us
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Cze 2011 Posty: 147 Skąd: Radziszów Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-04-2012, 10:39
|
|
|
Co do przejść dla pieszych to zgadza się, że w Polsce w tej materii kultury u kierowców brak. We Francji wystarczy stanąć przy przejściu i zaraz się auta zatrzymują, tam jest nawet odwrotna sytuacja niż u nas. Bardzo często piesi wchodzą na czerwonym świetle i idą, wtedy też auta się zatrzymują i o dziwo nikt nie trąbi, a czasem by pasowało.
Mnie interesuje jedno co to jest wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie? Czy mam rozumieć, że nie wolno mi wyprzedzić 5 aut, schować się po 5, a później gdy znów będzie miejsce wyprzedzić następne? |
|
|
|
|
shwax
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 253 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-04-2012, 11:06
|
|
|
mac1us napisał/a: | We Francji wystarczy stanąć przy przejściu i zaraz się auta zatrzymują, tam jest nawet odwrotna sytuacja niż u nas. |
Z tego co wiem, nie tylko we Francji tak jest, ale dla kontrastu w Turcji np. pieszy musi walczyć o życie W Polsce jak dostrzeżesz większą lukę to możesz śmiało wejść na pasy i raczej bez problemu kierowca widząc Cię z daleka chociaż zwolni żebyś mógł przejść. W Turcji nawet nie zwalniają, czasem odnosiłem wrażenie, że wręcz przyspieszają, a już o zatrzymywaniu się nie ma mowy. W dodatku nawet jak na przejściu masz zielone światło, to trzeba bacznie uważać czy akurat jakieś auto nie zapragnęło sobie skręcić, bo mimo, że powinno Cię przepuścić, to wręcz przejedzie Ci po nogach (o ile zupełnie Cię nie potrąci). Masakra jakaś
Co do kolumny, to ile się nie mylę, chodzi o zorganizowane kolumny pojazdów (coś typu pielgrzymka rowerowa?), a nie o auta jadące blisko siebie w trasie. |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.4 '95
Jest: VW Golf III 1.6 '94 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
|
Wysłany: 05-04-2012, 14:38
|
|
|
shwax, dokładnie tak kolumna oznakowana pojazdów, np. przez pilota lub policje. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 05-04-2012, 17:09
|
|
|
Wiecie co mnie wkurza ? jedziesz sobie pustą drogą ... i komuś akurat chce się wychodzić przed twoje auto i hamujesz na łęb na szyję... a poczekałby 3 - 5 sekund i byś przejechał przez pasy a on spokojnie by przeszedł.
Druga sytuacja - chcesz być nadwymiar kulturalny i zatrzymujesz się ni z gruchy ni z pietruchy przed pasami i ktoś ci wjeżdża w tyłek ... masakra jakaś ... sztuczna uprzejmość i sprawianie sobie i innym kłopotów |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-04-2012, 01:37
|
|
|
Panowie, po pierwsze jak można pisać o hamowaniu na łeb na szyję kiedy to w terenie zabudowanym obowiązuje ograniczenie do 50 km/h?
Z 50 km/h swoje auto zatrzymuje w miejscu bez mała od strzała w pedał hamulca.
Ja pomimo iż jestem kierowcą uważam, że pieszy jest ŚWIĘTY
My jedziemy w metalowej puszce i czujemy się bezpiecznie, osoba przechodząca przez pasy ma znikome szanse w starciu z ponad tonową masa stali ( w przypadku osobówki bo ciężarowy tej stali ma znacznie więcej).
Polacy nie mają za grosz szacunku dla pieszych i uważam, że te punkty powinny być jeszcze wyższe bo ..... większośc kierowców jest zwyczajnymi CHAMAMI!
Szczególnie już, to co mnie doprowadza do szewskiej pasji to wyprzedzanie na pasach - w Skandynawii za taki "numer" ląduje się w areszcie, dostaje stosowny "bonus" mandatowy oraz oddaje się grzecznie prawo jazdy!
I tak powinno być u nas aby buraki, którzy uważają, że jadąc autem są panami szos zaczęli jeździć hulajnogami albo chodzili na pieszo i wtedy przekonali by się jak inny burak by ich próbował rozjechać.
Kultura jazdy Polaków generalnie przypomina busz, podam przykład, stanąłem kiedyś dawno, dawno temu przy ulicy gdzie nie ma przejścia dla pieszych, a wręcz przechodzenie jest zabronione.
I ...... zatrzymał się Mesio S-klasy, na początku nie wiedziałem po co bo jak można się zatrzymać w miejscu, gdzie wręcz nie powinien tego robić.
Okazało się, że ten pojazd się zatrzymał abym przeszedł na drugą stronę.
Moje zdziwienie było porównywalne do wyrazu twarzy "zdziwionej Joli" ale .... spojrzałem odruchowo na tablice rej. ... tak oczywiście były niemieckie (były to jeszcze czasy, gdzie niemieckie tablice oznaczały, że autem jedzie Niemiec bo import aut wtedy bez mała nie istniał).
Polaka nawet bym o coś takiego nie podejrzewał!
Nadmienię tylko, iż w głównej mierze jestem kierowcą, nie pieszym ale nie znoszę chamskiego traktowania pieszego!
O ile denerwuje mnie jakiś gnojek, który przemknie przez przejście dla pieszych na rowerze, co jest zakazane, o tyle nie potrafiłbym komentować faktu, że starsza osoba idzie wolna przez przejście.
To co ma robić?
Ma zapierdzielać biegiem taki 70-cio latek bo Pan i władca czeka w aucie?
Kiedyś każdy z nas będzie "wiekowy" ciekaw jestem, czy będzie wtedy biegł przez pasy bo np. jakiś dres w Bawarce będzie już trąbił zniecierpliwiony |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|