Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ku przestrodze] Watro obejrzeć przed wyjazdem
Autor Wiadomość
RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-07-2006, 08:51   [ku przestrodze] Watro obejrzeć przed wyjazdem

Natrafiłem ostatnio na taką prezentację.
Sądzę, że warto obejrzeć przed wyjazdem.

http://www.rsmjednosc.pl/pub/drogowka.zip

Prezentacja zajmuje ok. 40MB
A w niej mi. niechlubny występ Tipka.

Można by to podkleić - ku przestrodze.

Pozdrawiam

PS - takie rzeczy powinni pokazywać na kursach - może by chociaż do części świeżych kierowców dotarła

assistance   Moneta

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-07-2006, 11:24   

To powinno znaleść sie na głównej stronie forum i każdy PODKREŚLAM KAŻDY Powinien to obejrzeć i zastanowić się nad tym jak sie zachowuje za kierownicą.
Dodam że ja już nie bede jeździł tak jak jeździłem dotychczas. :sciana:

Wyrazy wspułczucia dra wszystkich rodzin które straciły kogoś bliskiego w takich wypadkach.

Zuzanna82 

Województwo: Other
Wysłany: 27-07-2006, 14:02   

Ja po obejrzeniu skutkow zderzenia pieszego z tipo odposcilam sobie dalsze slajdy. Zbyt drastyczne jak dlamnie. Zgadzam sie powinni puszczac takie filmy na kursach nauki jazdy.

RaV 

Wysłany: 27-07-2006, 14:18   

Zrobiłem taką rzecz,
nagrałem tą prezentacje na płytkę. Gdy zobaczę jakiegoś psychola na drodze i będzie okazja to bez słowa mu ją dam. Może w ten sposób do kolesia coś dotrze. :roll:

assistance   Moneta

magi-marcin 

Wysłany: 27-07-2006, 18:23   

RaV napisał/a:
Zrobiłem taką rzecz,
nagrałem tą prezentacje na płytkę. Gdy zobaczę jakiegoś psychola na drodze i będzie okazja to bez słowa mu ją dam. Może w ten sposób do kolesia coś dotrze. :roll:

Dokładnie, płytka kosztuje 0,59zł to niewiele, nawet jak sie kupi 100 i jak się je każdemu debilowi da do zobaczenia to może zwolni i się zastanowi zanim mocniej pedał naciśnie. lecz te 0,59zł może komuś życie uratować.
Dziś robiłem tak zwany patrol po swojej miejscowości, zawsze jeżdziłem 80-120 czasem 60. Lecz dziś przysięgam nie jechałem więcej niż 45km/h. Nadal myśle tak jak napisałem w poprzednim poście.
Pozdrawiam

[ Dodano: 27-07-2006, 19:30 ]
Miszko weź poduwage mój pierwszy post. To może coś pomoże. A jak nie pomoże to może karzdy się zastanowi zanim coś głupiego zrobi.
Powiem wam ze po tej prezentacji mam bardzo zły dzień ponieważ wcześniej sam byłem nieodpowiedzialny na drodze.

rewit 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-07-2006, 20:52   

ludziska jak to nam pomoże zdjąć noge z gazu to już będzie dużo.. też dziś po mieście toczylem się jak slimak ale wciąż widzialem te zdjęcia WOLNIEJ...= DALEJ

magi-marcin 

Wysłany: 27-07-2006, 21:05   

rewit napisał/a:
WOLNIEJ...= DALEJ

mam nadzieje że wielu z nas, tak jak ty i ja, coś takiego jak te zdjecia zobaczy

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-07-2006, 21:54   

\Odebrane pliki\drogowka.zip: The archive is either in unknown format or damaged

a pobierałem ponownie 2 razy...

:?:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-07-2006, 22:33   

Jak mam być szczery to obejrzałem kilka slajdów ale one raczej nie wpłyna na moją jazdę.
Jeżdżę czasami szybko (raczej częściej) czasami wolno jak jestem zmęczony.
Nie robi to na mnie wrażenia, a dubelt nie robi na gościu, który wsiada do "biemdablju" i pakuje po mieście dwie paczki.

To samo może kogoś spotkać jadącego 20km/h w którego przywali wariat albo kogoś przechodzącego przez pasy itp.

Filmik jak filmik w necie są ich setki :roll:
Nie trzeba go zaraz wrzucać na pierwszą stronę i zmuszać kogoś do oglądania bo trąci to despotyzmem.

Analogicznie należałoby przymusić do przeczytania Prawa o Ruchu Drogowym, pierwszej pomocy etc.

assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 28-07-2006, 00:35   

@emf :

takich filmików na necie są setki, ale zauwaz do kogo dostarczyli ten filmik i jak został rozpowszechniony , niewiem czy oglądałeś do samego końca czy ni ale powiedziane było ze zostało rozesłane do szkół po to aby przestrzedz tych młodych ludzi.

wg mnie to dobrze ze jest to pokazywane i rozpowszechniane bo przynajmniej częśc tych młodych osob będzie miała chocby niewielką świadomośc jakie są skutki wypadków.

dl anie to zrobiło wrażenie ale większe wrażenie zrobiło to jak zobaczyłem samochód który udezył przy 160km/h czołowo w akuto mojej znajomej (przeżyła) . niestety obaj młodzi panowie w wieku 18 i 19 lat zginli przez niezapięte pasy i czołowe poduchy. znajoma przezyła , miała zapięte pasy miałą poduche i jchała przepisowo 90km/h po obwodnicy trójmiejskiej. sprawca wypadku chciał wypzedzic auto przed nim i nie upewnił się czy cos jedzie z naprzeciwka (odcinek dwukierunkowy nie przedzielony pasem zieleni) i tak wyszła tragedia. teraz moja znajoma boi się jeździc samochodem jako kierowca i na przednich siedzeniach , zawsze jeździ z tyłu bo ma uraz psychiczny prawdopodobnie do końca życia. A żey ją pocieszyc to strażak powiedział jej ze gdyby miała torebke na tylnej półce za swoja głowa to by zmarłą na miejscu a nie jak przy wypadku kiedy torebke znaleziono kilkadziesiąt metrów dalej.

zauwazcei ile osob widzicie na trasie co wyprzedza na pieszego , zauwazcie ile osob sobie nie jedzie oni zapie****ją i to dla tych osob powinni dawac te płyty albo kirowc na taka prezentacje

a najgorszą sprawa w całości jest to że w naszym prawie nei są przewidziane surowe kary dla sprawców śmierci w wypadku max moze byc 9lat , to powinno byc traktowane jako zabujstwo z premedytacją i karane do 25lat pozbawienia wolności a nie zawiasy lub do 9lat a dla przykłądu macie teraz na bierzaco o tym dzieciaku co nożem dziabnął belgijczyka dal odtwarzacza mp3 to jest to samo to jest zabujstwo .

ostatnio czytałem o 17letnim kierowcy który z 2miesiecznym prawkiem ścioł pieszego a raczej rozjechał go na przejsciu dla pieszych , sprawa się toczyła i był sądzony jako nieletni (17lat powinien byc sadzony jako dorosły) i po sprawie ktora trwałą 4lata dostał rok bez prawka i 2lata w zawiasach za czerwone światło+ przejscie dla pieszych+ 100km/h . a co było najlepsze i zszokowało rodzine zabitego gościa to to że ten szczyl po 6miesiecach od wyroku ubiegał się o wydanie prawa jazdy gdyz jest mu potrzebne do pracy. mało?? jego matka i synalek twierdza zaparcie ze winę ponosi poszkodowany ktory wtargnął mu przed maske (17-stu naocznych świadków zeznało że pełną wine ponosi kierowca).

Na zakończenie dodam następującą treśc:

PRAWO JAZDY POWINNO BYC WYDAWANE RAZEM Z DOWODEM OSOBISTYM OD 21 ROKU żYCIA ORAZ WSZELKIE OGRANICZENIA OD TEGO WIEKU A KARALNOśC OD 17 ROKU ZYCIA.

MOżE TO BY ZREDUKOWAłO TAKą LICZBE WYPADKóW

ps.

najgorszą rzecza dla młodych kierowców jest to że NA KURSIE PRAWA JAZDY NIEMA PRZESZKOLENIA W UDZIELANIU PIERWSZEJ POMOCY JAKO PRAKTYKA . teorie to se mogą wsadzic w d*** a z tej praktyki to coś będzie wiedział . jak ja byłem to mi filmik puścili i afere zrobiłem bo napisane wyraźnie było "przeszkolenei w zakresie udzielania pierwszej pomocy" . filmik nic mi nie daje do wiadomości. Ja odbyłem 2tygodniowe przeszkolenei w zakresie udzielania pierwszej pomocy , pomocy przedmedycznej oraz tydzien udzielania pomocy w sytuacjach kryzysowych oraz w warunkach morskich i wiem jak i co zrobic a co wie taka osoba co zobaczy ze ktos umarł i krew się leje?? spanikuje i ucieknie lub nie bedzie wiedziałą co zrobic i siadzie z rozłozonymi rękoma bo nei bdzie wiedziała nawet jak zadzwonic.

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 31-07-2006, 01:16   

Witam !

Moje 3 grosze...

Filmik dobrze ze uswiadamia co sie dzieje , jakie moga byc skutki przynajmniej nie powiedza ze nie wiedzieli wszytsko co uczy jest dobre jesli uczy prawdy.

Wracalem z nad morza 5 osob w sumie w 3 auta jechalismy ja wiozlem 2 kuzynki po 10 lat bagaz psychiczny wtedy jest dosc duzy. 5 RAZY hamowalem awaryjnie do 0 i raz by nas zdjela ciezarowka ( wyprzedzal i mial gdzies ze ja jade swoim pasem ) i jak to podsumowac? Masakra...albo czlowiek wyprzedza rzad samochodow jadac 160 i nagle wyjezdza gosc polonezem bo poco patrzec w lusterko...ludzie na podstawy nie zwracaja uwagi i to jest wedlug mnie tragedia. Inni co musza przyspieszac jak sie ich wyprzedzabo tak jest fajnie im.

Emf jechalem na wczasy 750i i zlego slowa na nia nie powiem nie wszyscy to dresy w bmw !!

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

MiKuS 

Wysłany: 31-07-2006, 16:24   

... Daje do myślenia...

Odpowiedz do tematu