|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[pytanie] "Żarówki" LED a kodeks drogowy |
Autor |
Wiadomość |
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-02-2009, 18:26 [pytanie] "Żarówki" LED a kodeks drogowy
|
|
|
Ponieważ ostatnio wdając się w dyskusję z moim dobrym kolegą na temat tzw. "żarówek" diodowych, czyli normalnych diód w oprawce(tudzież cokole), które można kupić na allegro czy innych sklepach elektronicznych, zasiał on we mnie pewien niepokój na temat zgodności używania takowych diód w oświetleniu zewnętrznym pojazdu, więc szukam jednoznacznej odpowiedzi
Chodzi mi o zastosowanie takowych diód (oczywiście barwa biała) w reflektorach przednich jako postojówki i oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć jednoznacznie (najlepiej podpierając się jakimiś przepisami) czy wolno coś takiego stosować czy nie? Tzn. kumpel podpierał się tym, że takie diody nie mają homologacji, więc na tej podstawie policjant może zatrzymać dowód rejestracyjny.
Szukałem na ten temat po necie i opinie są podzielone. Jedni twierdzą, że wystarczy że lampy, w których są żarówki mają homologacje, inni że homologacja musi być również na źródle światła. Więc jak to w końcu jest? |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
Nilka
Wiek: 36 Dołączyła: 13 Sty 2009 Posty: 159 Skąd: Człuchów
Województwo: Pomorskie
|
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 18-02-2009, 19:27
|
|
|
polansky, nie słuchaj kumpla! Biały LED jako postojówka czy podswietlanie tablicy jest jak najbardziej zgodna z prawem. Nie ma żadnego przepisu mówiocego o zakazie takowych zastosowań. A jesli już znajdzie sie jakis nadmiernie upierdliwy misiak twierdzący "ja zawsze mam racje" wyciągasz ze schowka zwykłe żaróweczki W5W i zakładasz. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-02-2009, 19:33
|
|
|
Lampy muszą być homologowane, ale homologacja jest wydana na lampę z konkretnym źródłem oświetlenia podanym przez producenta. Także generalnie zastosowanie żarówek o innych parametrach niż zalecane skutkuje utratą homologacji i uznaniem naszego samochodu jako nie sprawny technicznie Co dla mnie osobiście jest bzdurą ale tak jest i kropka.. |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 18-02-2009, 19:36
|
|
|
evillysy, no właśnie taki argument słyszałem ;/
A powiedzcie mi czy w razie jakichkolwiek nieprzyjemności podczas kontroli mogę się podpierać tym, że samochód przeszedł przegląd techniczny z takim oświetleniem i skoro jest podbity przegląd tzn. że jest sprawny? |
|
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 18-02-2009, 19:39
|
|
|
polansky napisał/a: | że samochód przeszedł przegląd techniczny z takim oświetleniem i skoro jest podbity przegląd tzn. że jest sprawny? | no ale nie udowodnisz,że przegląd przeszedł z tymi konkretnymi żarówkami, zawsze mogłeś je założyć zaraz po wyjechaniu od diagnosty.
A tak wogóle to chyba nikt się nie przyczepi do białych postojówek LED |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 18-02-2009, 20:15
|
|
|
evillysy napisał/a: | A tak wogóle to chyba nikt się nie przyczepi do białych postojówek LED |
Dokładnie, ostatnio nawet na niebieskie u mnie w okolicy nie zwracają uwagi. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-02-2009, 00:53
|
|
|
wg nie niebieskie, pomijając, że to już wyszło z mody może zirytować Panów Policjantów, ale białe LEDy czemu nie?
homologacja rozumiem, ale na światła nomalne, główne, bo te się liczą powiedzmy w ruchu szczególnie ale postojówki...? jak świecą na biało to co komu szkodzi... ja jeździłem lata z białymi LEDami jako postojówkami i nikt nigdy z Panów Policjantów czy diagnostów nie miał 'ale'...
hiperjasne LEDy, nie najtańsze które prawie nie świecą... w zasadzie hiperjasne LEDy+fluxy upchane razem co by się światło rozpraszało bardziej a nie punktowe było... a na tablice rejestracyjne to jeśli są wyraźnie podświetlone, nie punktowo (czyli nie tylko zwykłymi LEDami, a opiłowanymi lub fluxami lepiej) to wszystko chyba w porządku; w końcu mają być podświetlone i tyle; a kodeks o ile pamiętam mówi tylko gdzie ma na pojeździe być oświetlenie i jakiej barwy; więc np o niebieskie mogą się czepić z przodu ale o białe nie widzę powodu... ale mogę się mylić i warto zawsze wozić zwykłe żarówki w schowku |
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 19-02-2009, 07:58
|
|
|
Mnie w tym wszystkim zastanawia tylko jedno - po co to robić ? Skoro już ustaliliście , że białe LEDY-są dopuszczalne , jako oświetlenia tablicy rejestracyjnej , albo postojówki - to niech mi ktoś wytłumaczy jaki efekt osiągacie ? Światło niewiele różni się od żarówkowego , oszczędności na paliwie nie osiągniecie żadnych , natomiast jak ktoś ma "na pokładzie" jakikolwiek układ sprawdzający żarówki - to będzie on po wymianie na LED - sygnalizował spalenie żarówki . |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 19-02-2009, 09:04
|
|
|
schab napisał/a: | Światło niewiele różni się od żarówkowego , oszczędności na paliwie nie osiągniecie żadnych , natomiast jak ktoś ma "na pokładzie" jakikolwiek układ sprawdzający żarówki - to będzie on po wymianie na LED - sygnalizował spalenie żarówki . |
O ile oszczędności na paliwie nie ma żadnych to z tym, że światło niewiele różni się od żarówkowego się nie zgodzę - żarówka ma barwę zbliżoną do żółtej - jakieś 1000-2000K, a biała dioda jakieś 4000-6000K
A pomijając już wszelkie barwy to diody mają jeszcze dwa +
dłuższa żywotność i mniejszy pobór prądu w porównaniu z żarówkami |
|
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 19-02-2009, 09:59
|
|
|
polansky napisał/a: | O ile oszczędności na paliwie nie ma żadnych to z tym, że światło niewiele różni się od żarówkowego się nie zgodzę - żarówka ma barwę zbliżoną do żółtej - jakieś 1000-2000K, a biała dioda jakieś 4000-6000K A pomijając już wszelkie barwy to diody mają jeszcze dwa + dłuższa żywotność i mniejszy pobór prądu w porównaniu z żarówkami |
Niepotrzebnie wchodzisz na moje podwórko ( zawodowo zajmuję się oświetleniem )
Przyjmij do wiadomości , że temperatura barwowa zwykłej żarówki to 2700'K , halogenu ponad 3000'K , natomiast białe LED-y produkuje się od barwy 3500'K - a więc też ciepłobiałej ( później są jak piszesz 4000-6000) . Ale istnieją też diody świecące światłem monochromatycznym żółtym ( 2000'K ) zbliżonym do światła ulicznych żarówek sodowych .
Natomiast o barwie 1000'K nie słyszałem - musiałaby to być bliska podczerwień ...
A "oszczędności na prądzie" ? Licz : 4 postojówki + 2 żarówki oświetlenia tablicy to razem 30W . Żeby zastąpić każdą z nich - musisz mieć LED-y o mocach ponad 1W . Oszczędzasz ~24W , a więc 2A . Gratulacje !!!
Trwałość ? - Ile razy wymieniałeś postojówki ? |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 19-02-2009, 12:53
|
|
|
schab napisał/a: | Niepotrzebnie wchodzisz na moje podwórko ( zawodowo zajmuję się oświetleniem ) |
Ech, no to się zbłaźniłem
Chodziło mi o porównanie koloru światła zwykłej żarówki (które dla oka jest zbliżone do barwy żółtej), a zwykłej diody "białej" która można kupić w sklepie (tu już kolor zbliżony do barwy "zimnej białej") to że można kupić diody zbliżone kolorem do światła żarówki to chyba jest tak samo jak można kupić żarówki o barwie zbliżonej do "zimnej białej".
schab napisał/a: | A "oszczędności na prądzie" ? Licz : 4 postojówki + 2 żarówki oświetlenia tablicy to razem 30W . Żeby zastąpić każdą z nich - musisz mieć LED-y o mocach ponad 1W . Oszczędzasz ~24W , a więc 2A . Gratulacje !!! |
Przyjmuję gratulacje, choć nigdzie polansky napisał/a: | mniejszy pobór prądu w porównaniu z żarówkami | nie pisałem, że zakładając diody szukam oszczędności na prądzie poza tym, jak już szukać oszczędności na siłę to dla maksymalnie obciążonego altka 2A to już chyba nie tak mało
No, ale dobra liczę: przykładowo, (zakładam sytuację pozostawienia auta na postojówkach) jeśli dobrze rozumiem, na aku 54Ah zwykłe żarówki (30W) ~2,5A poświecą jakieś 22 godz, zastępując je diodami (6W) ~0,5A będą nam świecić ok. 108 godz więc chyba jakaś różnica jest
schab napisał/a: | Trwałość ? - Ile razy wymieniałeś postojówki ? |
Ja przez trwałość rozumiem żywotność jaką ma żarówka, a żywotność jaką ma dioda w normalnych warunkach pracy, a nie częstotliwość wymiany postojówek, bo jedni wymieniają żarówki co 3m-ce a inni co 2 lata.
Zresztą każdy może mieć swoje zdanie na temat korzyści i minusów LEDów vs. żarówki |
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 19-02-2009, 21:13
|
|
|
ja jestem za LEDami w malcu pakowałem LEDy wszędzie gdzie się dało(postojówki, podświetlenie blachy i wnętrza) nie wiem czy zaoszczędziłem na prądzie ale fajnie to wyglądało |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|