Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
delta 1.9td - pytanie o silnik
Autor Wiadomość
Gramatyk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-05-2010, 21:00   delta 1.9td - pytanie o silnik

Witam,
od pewnego czasu trapi mnie myśl że w swojej delcie 1.9td mam silnik 80km(59kw) a takowe w deltach chyba nie występowały? W aucie nie ma intercoolera. Silniki takie występowały natomiast w tipo lub temprach które są bardzo podobnymi autami do delt.
Czy możliwe że w moim aucie kiedyś doszło do przekładki silnika z 90km na ten 80km?
pozdrawiam i gdzie na silniku znajdują się numery w celu ewentualnego sprawdzenie czy jest on faktycznie z innego auta czy to po prostu kwestia braku intercoolera?
pozdrawiam
     assistance   Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 30-05-2010, 21:04   

Gramatyk, po numerze VIN można dokładnie sprawdzić jaki był fabrycznie montowany silnik. Prześlij na PW ten numer po popatrzymy.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Gramatyk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-06-2010, 22:37   

W porównaniu do innych delt, tipo, tempr lub alf wygląda to tak jakby mi ktoś zakosił chłodnice powietrza bo powinna się ona chyba znajdować po prawej stronie(stojąc przodem do auta)pod maską. Jeśli nie jest to "oryginalnie" zrobione to jak ten ktoś obszedł chłodnice powietrza? wygląda to tak jakby rura od kolektora szła bezpośrednio do turbosprężarki? Ewentualnie czy dołożenie intercoolera było by jakimś dużym wyzwaniem? Jeśli ktoś taką rzeźbę zrobił to raczej miałbym w dowodzie 90km(66kw) a nie 59kw i tak już jest też w karcie pojazdu wydanej przy sprowadzeniu auta do kraju w roku 2000.
W sumie jeszcze jedna rzecz jaką zauważyłem to zaślepka na rurze od filtra powietrza do turbosprężarki. Zaślepka w postaci jakiejś nakrętki a powinien być tam wg mojej wiedzy przewód recyrkulacji spalin chyba.
Czy ktoś się spotkał z czymś takim w jakimś TD koncernu fiata? bo wszystkie chyba były robione na jedno kopyto? Załączam foto silnika i screena z Epera odnośnie danych auta. Numery silnika chyba kiedyś sprawdzałem i chyba się zgadzały(ale jeszcze jutro to zweryfikuje) bo są one wybite na gorze silnika od strony przedniej szyby?

pozdrawiam
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu