|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Sportowy walek i inne |
Autor |
Wiadomość |
bajer
|
Wysłany: 01-02-2005, 19:10 Re: Moja temperka
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Jestem zadowolony, sporo zrobiłem i troszke mam do zrobienia.Ze zmian które dokonałem między innymi;wymieniłem zegary na te z obrotem,założyłem halogeny,radyjko,tłumiki nowe ostatni przelotowy.Co planuje to troche podrasować silnik ,strumienice,felgi alu fiatowskie te co szły seryjnie8) |
Witaj nie zakładaj strumienicy szkoda kasy ja sobie założyłem w miejsce katalizatora i nic jak chodził tak chodzi tylko troszkę głośniej chodzi mam środkowy tłumik przerobiony na sport i ostatni również sport przelotuwka a strumienicę wywale bo ona tylko przeszkadza więc nie kupuj dobrze ci radzę szkoda kaski a to co ci będą mówić na temat wzrostu mocy to bzdury ona ci podkręca spaliny i nic więcej nierobi jak wychodziły tak wychodzą to tyle odemnie i nie kupuj magnetyzerów to jest oszustwo w polonezie miałem i jak palił tak pali też zero przyrostu na mocy.
Pozdrawiam decyzja należy do ciebie!!!!!!
A propo lepiej kupić wałek sportowy pojechać do mechanika dobrego i on ci doradzi taniej cię wyjdzie i będzie to grało i buczało koszt takiego wałka do tempry 1,6 to około 250-300zł |
_________________ Tempra 1,6ie zagazowana |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
bajer
|
Wysłany: 01-02-2005, 21:26
|
|
|
Słuchaj pytałem u mnie w mieście w pewnej hurtowni motoryzacyjnej i jest taki wałek do tempry koszt masz post wyżej i nazywa się on dokładnie turystyczno-sportowy nieznam się na tym dokładnie ale mam kumpla który tuningował puntoII i jak znim byłem u speca to właśnie mu taki zapodał troszki wiecej pali ale czuc przyrost mocy. |
_________________ Tempra 1,6ie zagazowana |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-02-2005, 05:30
|
|
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Montaż zamiast katalizatora to tragedia pod żadnym pozorem nie wolno tego robić ,polece fachową literature!!!!!
Strumienica daje sporo między innymi zwiększa moment obrotowy.Pod warunkiem fachowego montażu!!!Czyli zamiast środkowego tłumika !!!
No ale jak dałeś zamiast kata!! to sie nie dziwie bo osiągi spadły znacznie ,można nawet uszkodzić silnik przez taki nie fachowy montaż!!
Co do zegarów Raku wie i napisał kupiłem same wskaźniki za 150 zł na złomie krotoski .Przyjemne było to że tylko zamieniłem i chodziło wszystko.Fabrycznie były wskaźniki z brzęczyko zegarkiem .Bez prowadzenia kabli obrot zadziałał i jest super
Zmieniłem tylko żarówki i deski uż nie tykam Bo z poprzednią to
nieźle się bawiłem z podswietlaniem
Dobry wałek kosztuje tyle co samochód sprowadzony zwykły z rajchu. Taki co by mnie urządził mówie o dobrych wałkach .Za 300 zł wałek?? może do malucha to tak |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-02-2005, 21:43
|
|
|
Dobry wałek niestety swoje kosztuje, ale można też dać do napawania cena ok 400 zł. Tylko, że po takim zabiegu mogą być problemy z trwałością.
Do silników 1,4/1,6 powinien podejść wałek z uno 1,4 turbo o czasach: dolot - 14/44(238) wydech 36/6(222) i wzniosach odpowiednio 9,5 i 8,8. Tylko nie wiadomo, jakie to przyniesie efekty.
Bajer wybadaj temat tych wałków, bo jak by to były jakieś turystyczno-sportowe to cena jest dosyć atrakcyjna. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
Krystian
|
Wysłany: 13-03-2005, 14:02
|
|
|
Koszt wałka do TEMPRY 1600 to 790 zlotych. Dowiadywałem się już jakiś czas temu.
Montaż oczywiście dodatkowo płatny - głównie we współpracujących ze Świątkiem warsztatach. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-03-2005, 15:08
|
|
|
Orginał nówka w eperze lukłem z ciekawosci 500 stów! .A tak pozatym ciekawe ile sportowy wałek dodał by kucy?? wiecie?? przy silniku 1.600 gaźnik |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Krystian
|
Wysłany: 13-03-2005, 15:48
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Orginał nówka w eperze lukłem z ciekawosci 500 stów! .A tak pozatym ciekawe ile sportowy wałek dodał by kucy?? wiecie?? przy silniku 1.600 gaźnik |
Świątek oferuje trzy rodzaje wałków do "seryjniaków" - wszystkie różnią się teoretycznym przyrostem procentowym mocy. Z tego co pamiętam najtańszy wałek (ten za prawie 800 stówek) daje przyrost ok. 18%, drugi rodzaj to przyrost ok.30%, a najszybszy cosik koło 40% przyrostu ale auto nie ma już wtedy wolnych obrotów (minimum to ok.2500 obr/min ), a żywotność silnika jest bardzo drastycznie skrócona.
Sprawdzę w domu dokładne przyrosty mocy i jutro opiszę....bo dane przytoczone zostały "wyciągnięte" zostały z mojej pamięci ...a ta ulotna jest :yay: |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|