Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
serwis fiata ? TAK POLECAM
Autor Wiadomość
Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 17-10-2009, 00:10   serwis fiata ? TAK POLECAM

może zacznę od tego że wszyscy wiemy jak niby działają autoryzowane serwisy czyli
wysokie ceny części
kiepska jakości usługi ( po zapłaceniu i wyjechaniu z serwisu mają cie w dupie )
mechanicy amatorzy

no więc ja takiemu stereotypowi mówie NIE ( od dzisiaj )

problem polegał w zawieszeniu moje fiata. nikt nie wiedział co stuka, na zawieszeniu brak luzów, wszystko sztywne i brak oznak jakiegokolwiek zużycia.
3 różne zakłady mechaniki i nikt nie wie co stuka,a stukało i z lewej jak i z prawej.
z własnej inicjatywy wymieniłem cały prawy wahacz, zaś na lewym same tuleje metalowo -gumowe gdyż pan mechanik stwierdził ( sprawdzając palcem ) że sworzeń na lewym wahaczu jest dobry i nie ma sensu go wymieniać . po wyjechaniu z zakładu stukało dalej, a po powrocie usłyszałem "no wiem pan tam nie ma co stukać może się panu wydaje )

aż z wielką nie chęcią pojechałem do serwisu fiata. po chwili na trzepakach serwisu fiata ( w innych zakładach też mieli trzepaki) okazało się że sworzeń na lewym wahaczu jest wyruchany i ma ok. 4mm luzu ( żaden mechanik z pozostałych "serwisów" sprawdzając palcem takiego luzu nie stwierdził )serwis fiata : wahacz do wymiany

i teraz ciekawostka

CENA : w serwisie fiata za oryginalny wahacz marki FAST powiedziano mi 130zł ( w innych zakładach mówili 140-160zł)
USŁUGA : wymiana wahacza + zbieżność + faktura na wszystko 100zł ( w innych zakładach 90-110 zł bez faktury , z fakturą 110-130zł )
+ pan z serwisu fiata mówi gdyby coś było nie tak proszę od razu wrócić, poprawimy od reki.
wyjechałem z serwisu, zero stuków, zawieszenia i zbieżność PERFEKT

podsumowując w autoryzowanym serwisie fiata zapłaciłem taniej za części, taniej za usługę i zostałem znacznie kulturalnie obsłużony + dostałem fakturę ( która jest gwarancją ) niż w innych NIE autoryzowanych zakładach

nie wiem jak jest w innych miastach działają autoryzowane serwisy ale całkiem możliwe że lepiej niż może wydawać. ja z wielką nie chęcią tam pojechałem, a wróciłem BARDZO zadowolony

P.S
klocki , płyny i inne pierdoły robię sam , zawieszenia nie bo nie mam warunków ( brak kanału )
bez wątpienia ceny blacharsko-lakierniczy w autoryzowanych serwisach wyrywają z butów ale mechanika może stać na przyzwoitym poziome

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 17-10-2009, 00:34   

Leśniczy, przyznam, że ASO fiata też ma u mnie dużego plusa. Opisywałem sytuację, z montażem klaksonu? montaż nowego (czyli części + robocizna) z innego modelu (tata się pomylił przy zakupie, ale to nie ważne) kosztował tylko kilka złotych złotych niż same części w warsztacie na ulicy obok. Niestety, nie wszystko jest takie piękne, ostatnio trochę się interesuje wymianą alternatora. Po dwóch naprawach dalej jest ,,coś nie tak'' z ładowaniem i ostatnio zaczą trzeszczeć i stukać, więc oznacza to chyba jego śmierć. Po telefonach do kilku sklepów i hurtowni nowy alternator do fiata to wydatek od 300zł jakiejś nieznanej chińskiej firmy do 1200zł które krzyknęli sobie w ASO (regenerowane są tańsze, ale tych w aso nie było, więc nie porównuje)

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 17-10-2009, 00:44   

jelcyn napisał/a:
hurtowni nowy alternator do fiata to wydatek od 300zł

kolega dał 280 za regenerowany i pół roku gwarancji. Jak narazie śmiga.
jelcyn napisał/a:
1200zł które krzyknęli sobie w ASO
to pozostawię bez komenta :/
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 17-10-2009, 00:46   

Luczu napisał/a:
kolega dał 280 za regenerowany
na allegro kolega solo kupił za 175 :lalala: jak narazie podobno wszystko OK

Luczu 

Wysłany: 17-10-2009, 00:48   

jelcyn, żeby nie było - taka jakaś firma u nas jest co zajmuje się regeneracją alternatorów

** Dodano: 17-10-2009, 01:49 **
jelcyn, masz 666 post :evil: :evil: :evil: :evil: :diabelek:
Jest
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 17-10-2009, 00:52   

Luczu napisał/a:
jelcyn, masz 666 post :evil: :evil: :evil: :evil: :diabelek:
a wcześniej miałem przecież nick jelcyn666. to by dopiero pasowało, nie?
sory za OT

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 17-10-2009, 12:30   

Luczu napisał/a:
to pozostawię bez komenta :/

mi za krokowca w aso krzykneli 700pln a kupiłem z allegro za 65pln... ciekaw jestem ile to wytrzyma... jak wytrzyma rok to ja dziekuje za aso... :D

http://moto.allegro.pl/it...vorit_polo.html
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 17-10-2009, 14:12   

Świstak napisał/a:

mi za krokowca w aso krzykneli 700pln a kupiłem z allegro za 65pln... ciekaw jestem ile to wytrzyma... jak wytrzyma rok to ja dziekuje za aso... :D

jelcyn napisał/a:
na allegro kolega solo kupił za 175 :lalala: jak narazie podobno wszystko OK

porównania co najmniej nie dorzeczne. porównujecie fabrycznie nowe części do 20 letnich kawałków złomu ze szrotu, które akurat tak sie składa że jeszcze działają.

wahacze, tarcze czy klocki też kupujecie używane ?

Luczu 

Wysłany: 17-10-2009, 14:33   

Leśniczy napisał/a:
wahacze, tarcze czy klocki też kupujecie używane ?

to porównanie również niedorzeczne :p od krokowca nie zależy bezpieczeństwo a od tego co napisałeś tak.
Jest
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 17-10-2009, 17:44   

Leśniczy, zamienniki i części regenerowane to właściwie jedyna opłacalna opcja do naszych autek. Nie wiem jak ty, ale ja nie widzę sensu kupowania jakiejś części za połowę wartości samochodu, kiedy można kupić prawie 10x taniej część o podobnych parametrach i wytrzymałości.

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 17-10-2009, 20:35   

Leśniczy napisał/a:
CENA : w serwisie fiata za oryginalny wahacz marki FAST powiedziano mi 130zł ( w innych zakładach mówili 140-160zł)
hehe, ja kupowałem 'oryginalny' zamiennik (bo fabrycznie w fiatach nie był on montowany) firmy FAST za 105zł. W sklepie motoryzacyjnym (ogólnym). Wymienił mi go mechanik za 30zł. Zbieżności ustawiać nie musiałem, bo mechanior stwierdził, że nic się w ustawieniu nie zmieniło. Więc odjechałem i faktycznie nic się niepokojącego nie działo. Potem wymieniłem końcówki drążków w PZMocie. Końcówki kupiłem w sklepie za 65zł. Zapłaciłem za wymianę 30zł. Obu oczywiście ;) Za zbieżność skasował mi 30zł, bo (jak stwierdził) po założeniu przyrządów nic nie musiał regulować. Za wymianę końcówek i ustawienie zbieżności w ASO Fiata zawołali 250zł+120zł końcówki.

Silnik krokowy BOSCH'a w ASO kosztuje 380zł. W sklepie moto 280zł. Zamiennik kupiłem (firmy BEAR, rok gwarancji) za 130zł. Po co mi oryginał BOSCHA? Przecież on już nie musi wytrzymać 10 lat. Wystarczą 2-3 lata ;)

Myślę, że mimo wszystko trafiłeś na wyjątkowo tani serwis Fiata, bo to nie jest standard ;) Ale pozostali mechanicy chcieli Cię oskubać. Widać, ocenili, że dasz się zrobić w balona :lalala:
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 18-10-2009, 00:04   

ciechu, a gdzie Ci powiedzieli 380 PLN za krokowiec ? mi powiedzieli 700 z hakiem O_o nie chce mi się wierzyć żeby aż taka rozbieżność była ? może gość u mnie lub u Ciebie źle spojrzał ;)

z tego co pamiętam 2 lata temu mój wujas kupował lambdę do uniacza to mu powiedzieli w aso 320 PLN a zamienniki sa po 95 PLN (oczywiście chińszcyzna ale wystarczą na rok lub 2)

ciechu napisał/a:
Przecież on już nie musi wytrzymać 10 lat. Wystarczą 2-3 lata

i o to właśnie chodzi !!
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 18-10-2009, 09:20   

Świstak napisał/a:
ciechu, a gdzie Ci powiedzieli 380 PLN za krokowiec ?
hmmm, na pewno mowił 380zl. Ta sama czesc w hurtowni Boscha kosztuje 320zł (dziwne ze w zwyklym sklepie 280 :roll: ). Ale moze Tobie policzyli z zalozeniem :P To w ASO mogloby wyjsc te 700zl. Wkoncu musza wykrecic az 3 srobki srobokretem gwiazdkowym. A nie wiadomo czy taki maja na stanie. No i odpiecie wtyczki tez nie jest takie chop siup. Trzeba fachowej wiedzy autoryzowanego serwisu :D
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 18-10-2009, 15:50   

powiem szczerze ja za wszelką cenę nie mierzę w najtańsze możliwe sklepy, części i serwisy bo z tego same problemy są. parę razy się zdarzyło że kupiłem coś trochę taniej a później trzeba było jechać i oodać bo albo nie pasowało albo nie działało albo nosiło ślady zużycia pomimo że produkt miał być nowy itp. Pan "wiesław" mechanik ze stodoły ... ta sama historia raz jechałem coś naprawić a później 3 razy wracałem z tym samym problemem do poprawki. ja dziękuje za takie "oszczędzanie"
ilość paliwa na powroty + nerwy przekroczyły wartość usługi w porządnym warsztacie

ciechu, różnica cen w sklepach może wynikać z miasta w którym mieszkasz i kupujesz , spróbuj kupić ten wahacz w kielcach za 105 zł albo np w warszawie, życzę powodzenia
możliwe też że sprzedawca zobaczył temprę którą podjechałeś i mu się szkoda zrobiło więc powiedział 105 zł :lalala:

ciechu 

Wysłany: 18-10-2009, 16:16   

Leśniczy napisał/a:
powiem szczerze ja za wszelką cenę nie mierzę w najtańsze możliwe sklepy,
też nie mierzę najtaniej. Znalazłem na allegro wahacze za 70zl, ale to jest kwestia bezpieczenstwa (szczegolnie kiedy chodzi o przod) wiec kupilem dobre markowe Fasty ;) Ale krokowy niech wytrzyma 2 lata i bede zadowolony. Na szrot o wlasnych silach dojade ;)

Leśniczy napisał/a:
możliwe też że sprzedawca zobaczył temprę którą podjechałeś i mu się szkoda zrobiło więc powiedział 105 zł :lalala:
sprzedawca spojrzal na mnie i stwierdzil: "Co pan sie o cene martwi, jak ja widze ze pana stac" haha
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 18-10-2009, 19:27   

Leśniczy napisał/a:
sprzedawca zobaczył temprę którą podjechałeś i mu się szkoda zrobiło

A ja chciałbym zobaczyc Twoje Tipo bo go nigdzie nie widze :P (sorki za OT)

Co do tematu, nie zaopatruje sie w ASO wiec dokładnie niewiem jakie mają ceny, byłem tam tylko raz na djagnostyce silnika, zapłaciłem 130zł i nic sie nie dowiedziałem :roll:

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu