Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
podnosnik elek. szyby z 5d do 3d
Autor Wiadomość
Pierone 

Wysłany: 10-11-2006, 17:05   podnosnik elek. szyby z 5d do 3d

Witam prosze o pomoc
czy podejdzie podnosnik szyb elektryczny z wersji 5d do wersji 3d? Mam tipka 3d gt i tu do podnoszenia szyby sa uzywane linki, natomiast w ogolnie dostepnych podnosnikach jest chyba taki "pret". Czy ktos cos takiego robil?trzeba cos wiercic, przerabiac?

TEMPRAWG 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 11-11-2006, 00:15   

witam nowego uzytkownika na forum. moze nie podam ci fachowej rady bo z 3 drzwiowa wersja nie mialem do czynienia ale moze moje sugestie oswietla ci zycie.
zakladajac elektryczne podnosniki nie powinienes miec problemu. w elektrycznych masz pret oslonowy ktory ma zamontowane nakretki i one powinny pasowac w otwory blachy drzwi. Dobrze jak bys mial kompletna instalacje zawsze to latwiej. na forum znajdziesz dokladny schemat jak co i z czym polaczyc. polecam zrobic to samemu bo jest to proste a napewno masz olej w glowie a jak sciagniesz schematy z forum to dasz rade to sam zrobic.
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

Pierone 

Wysłany: 11-11-2006, 00:39   

dzieki za pomoc
chodzi o to, ze ja mam juz (wyglada na to ze fabrycznie) el.przednie szyby. Jednak w podnosniku kierowcy ułamały sie zeby na takim plastikowym kole zebatym, dzieki ktoremu ruszaja sie linki podnoszace szybe. Udało mi sie dostac podnosnik z innego tipka, jednak on ma tylko silnik ( z takim samym zloczem chyba 2pinowym, wiec nie wmontowany w drzwi pracuje elegancko) i ten pret ktory chodzi w oslonce. nie wiem czy taki podnosnik bedzie pasowac, czy musze sie bawic w naprawe starego ( a z tego co zdarzylem sie rozejrzec, moj seryjny rodzaj podnosnika jest rzadko stosowany).
moze komus udalo sie cos takiego zamienic, albo ktos ma jakies doswiadczenia/wskazowki z montowaniem podnosnikow. tematy na forum dotyczace el.szyb przejrzalem

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 11-11-2006, 09:50   

Tylko szczerze powiedziawszy nie bardzo kojarze aby tam były jakieś koła palstikowe. To znaczy widać to gołym okiem? Bo normalnie to jest silnik, silnik podlaczony jest do takiego niby slimaka ktory rusza tym "wężykiem" co jest w osłonce. I nie ma żadnych wystających elemenetów. A druga sprawa, możesz zrobić foto? To Ci powiemy dokłądniej (chodzi o mechanizm podnoszenia).

Pierone 

Wysłany: 11-11-2006, 17:25   

niestety podnosnik jest inny.okazuje sie ze chyba od wersji 5d nie pasuje do moich drzwi (po zmontowaniu jest "za gruby" i szyba b.ciezko chodzi"). pozatym oryginalny tak jak mowilem jest inaczej skonstruowany niz te wszystkie dostepne (elementem poruszajacym jest linka a nie ten wezyk w oslonce). jak bede mial dostep do aparatu to cykne foto mechanizmu i tego kola plastikowego, w ktorym mi sie zeby polamaly. moze ktos akurat bedzie mial sprzedac.
w kazdym razie teraz z zewnatrz nic sie nie zmienilo - szyba nadal jest zamknieta na stale, tylko troche czesci i srobek mi zostalo ;D . pozatym jak sie bede do tego bral nast. razem to zajme sie od razu zamkiem, bo cos strasznie halasuje i oczywiscie w zimie zamarza :|

obiecane zdjecia

zdjecia kola

zdjecia podnosnika

Odpowiedz do tematu