Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy zderzak i chłodnicę można naprawić ?
Autor Wiadomość
Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-08-2005, 16:50   Czy zderzak i chłodnicę można naprawić ?

Cześć,

Wczoraj miałem małą stłuczkę :-( Pewnie by była lub prawie bez konsekwencji gdyby nie to, że auto przede mną miało hak holowniczy który uszkodził mi zderzak (wszedł prosto w tablicę rejestracyjną). Zderzak odkształcając się popchnął chłodnicę z której teraz cieknie (jest wilogotno na dole). Nacisnąl także na prawy relektor, którego szkło pękło na drobne części.

Zderzak ma długie pęknięcie wzdłuż górnej krawędzi tablicy rejestracyjnej, popękały te poziome poprzeczki na wlocie powietrza oraz uszkodził się ten taki śmieszny wsuwany zaczep do nadwozia przy kole. Pękło też samo nadkole popchnięte przez zderzak.

Zastanawiam się czy można naprawić zderzak i chłodnicę (i ile by to kosztowało) czy też od razu rozglądać się za używanymi częściami...

Pozdr,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-08-2005, 18:10   

Zderzak mozna, ale pozniej mozesz miec taka sytacje ze po roku zacznie Ci pekac szpachla i bedziesz mial takie jak by pekniecia na zderzaku.

Wiec porponuje nowa.

Co do chlodnicy, co dokladnie peklo? Aluminium czy plastik? Alu mozna spawac, plastik rowniez naprawiaja, o ile to pierwsze jest pewniejsze to to drugie nie wiem jakie efekty da.

Ja po malej stluczce, plastik mi pekl i lecialo. Nie zdecydowalem sie na spojenie plastiky tylko nowa chlodnice kupilem. Mialem pewnie watpliwosci.

Najdrozsze z tego bedzie wlasnie chlodnica.
Jesli chcesz tak duzo nie wydac, proponuje naprawe zderzaka, chlodnice tez naprawic jesli peklo alu.

Zbyniu 

Wysłany: 06-08-2005, 19:00   

Cześć,

Niestety nie wiem co się popsuło w chłodnicy - wiem tylko że dolna krawędź zderzaka w komorze silnika, przy chłodnicy, jest mokra - i to jest płyn chłodzący. Nie wiem jaka jest relacja pomiędzy zderzakiem a chłodnicą - pomiędzy nimi jest taka plastkowa tuba-kierownica powietrza. Prawdopodbonie ona na coś nacisnęła w chłodnicy ale nie wiem na co. W efekcie jedno z dolnych mocowań chłodnicy puściło i przesunęła się ona nieco do przodu.
Próbowałem wyczuć skąd cieknie ale wiem tylko że gdziesna dole ale czy to plastik czy aluminium czy na ich styku - tego nie wiem.

Ile może kosztować chłodnica (rezecz jasna nie w ASO) ?

Pozdrawiam,
Zbyszek

Moneta
miszko 

Wysłany: 06-08-2005, 19:44   

W ASO cos okolo 600zł

A tu masz inne http://www.automotosklep....id&sid=386b6aa1

Zbyniu 

Wysłany: 06-08-2005, 21:31   

Dzięki !
BTW, myślałem, że nowy zderzak jest droższy, chłodnica też. A zderzak to "tylko" 245 zł. Gościu na Allegro ma Temprę na częsci, chyba do niego zadzwonię. Poza tym w poniedizałek podzwonię po sklepach w Łodzi, może uda się coś kupić nowego lub używanego. Reflektor to chyba tylko nowy, jeden wymieniałem kiedyś bo zmatowiał, teraz trafiło na drugi.

Mój zderzak jest uszkodozny tak, że ew. klejeń nie będzie widać, natomiast zastanawiam się czy da się naprawić ten uchwyt który go trzyma do błotnika. Dlatego zastanowię się nad wymianą.

Aaa, na dodatek zarzy mi sie lampka ładowania - ale to sprawa która pojawiła się dzień wcześniej. Pewnie prostownik wysiada...

Pozdr,
Z.

Moneta
miszko 

Wysłany: 06-08-2005, 23:15   

Zbyniu, co do zderzaka proponuje pytac sie o urzywki. Popatrz w dziale sprzedam na ogloszenia. Napewno ktos bedzie mial jakis zderzak np. Jacacenty (ale rekmala ;) )
Chlodnice .... chmm proponuje nowa, bo nowka to zawsze nowka. A stara moze miec gdzies juz tez jakies uszczerbki na "zyciu" i napewno bedzie zabrudzona.

A co do palacej sie lampki to zapewne bedziesz musial wymienic szczotki na alternatorze (wraz z regulatorem napiecia bo to jedna calosc - koszt okolo 32zł za jakas "podmianke Magneti"). Lub masz juz słaby aku.

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-08-2005, 00:04   

Zbyniu napisał/a:

Ile może kosztować chłodnica (rezecz jasna nie w ASO) ?

w wiekszosci auto czesci jest to 320-400zl

znalazlem najtaniej za bodajze 260 od goscia co handluje na gieldzie w wawie

a kupilem przez ziomka co ma znizke chyba w IC albo Polcarze, 240 zl po znizce

Zbyniu 

Wysłany: 07-08-2005, 11:00   

miszko napisał/a:
Zbyniu,
A co do palacej sie lampki to zapewne bedziesz musial wymienic szczotki na alternatorze (wraz z regulatorem napiecia bo to jedna calosc - koszt okolo 32zł za jakas "podmianke Magneti"). Lub masz juz słaby aku.

Niee, to na pewno nie to - alternator miałem rozbierany jakieś pól roku temu gdyż stojan dostał zwarcie do masy. Szczotki były w idealnym stanie gdyż regulator był wymieniany jakiś rok wcześniej (czyli 1,5 roku temu) a rok temu miałem wymieniany prostownik. Generalnie raz na pól roku coś się tam psuje i reguła została zachowana :-(

Akumulator też jest chyba OK - ma wskaźnik naladowania i jest zielony. Zresztą ma chyba tylko 3 lata i kręci rozrusznikiem jak nowy.

Objawy są takie że zaraz po uruchomieniu silnika lampka świeci się nieco mocniej ale przy naciśnięciu gazu prawie gaśnie. Po ujechaniu kilometra żarzy się już bardzo słabo, nawet na jałowych obrotach.
Ale też potrafi w ogóle się nie zapalić po rozruchu lub nagle zgasnąć w czasie jazdy i już się długo nie pojawiać.
B. podobne objawy miałem w tedy gdy wysiadała jedna z diod wzbudzenia i myślę, ze to może być to. Nie wiem tylko dlaczego już teraz -albo mostek kiepskiej jakości albo elektryk wymieniając stojan go przegrzał albo to coś jeszcze innego.
Np. zwarcie przewodu łaczącego prostownik z regulatorem albo coś z wirnikiem (pierścienie nie były jeszcze za bardzo zużyte). Stojan raczej też nie bo objawy były wtedy zupełnie inne (lampka ładowania się świeciła po rozruchu pełnym światłem i gasła jak dało się odpowiednio mocno w gaz - wtedy był spokój aż do następnego postoju - po porstu zwarcie się "przepalało").

Tak czy inaczej trzeba go wyjąć i zobaczyć. Regulator ze szczotkami jakby co mam w zapasie :-)

Pozdr,
Z.

[ Dodano: 07-08-2005, 11:06 ]
miszko napisał/a:
Zbyniu, co do zderzaka proponuje pytac sie o urzywki. Popatrz w dziale sprzedam na ogloszenia. Napewno ktos bedzie mial jakis zderzak np. Jacacenty (ale rekmala ;) )
Chlodnice .... chmm proponuje nowa, bo nowka to zawsze nowka. A stara moze miec gdzies juz tez jakies uszczerbki na "zyciu" i napewno bedzie zabrudzona.

Jacacenty już się sam zgłosił :-) Ma poszukać - zderzak ma ale z wycięiami pod halogeny a u mnie takowych brak :-(.

Chłodnica ma chyba już te "uszczerbki" - nie ciekła ale w paru miejscach na styku alu-plastik były wykwity niebieskiego szronu co wygląda wg. mnie na mikrowycieki które się zasklepiły (możliwe to ?).

Ech, z tymi autami to tak jest - już miałem robić co innego (wymienić część przewodów hamulcowych i zająć się rdzą na tylnych błotnikach) a tu "bum" i trza wydać kasę na coś innego co dopiero co było dobre...

Pozdr,
Z.

Moneta
miszko 

Wysłany: 07-08-2005, 11:17   

TEMPRAWG, no to mi budje wcisneli w sklepie... ;) Kupilem caly regulator wraz z szczotkami i dalem za to 32zł.

Emf 

Wysłany: 07-08-2005, 11:41   

Zbyniu jak bylem na gieldzie w Gliwicach to byla tam firma, ktora miala chlodnic od cholery.
Kilka tirow.
Maja nowe i uzywane.
Cen nie znam, a link masz tu:
http://www.chlodnice.gliwice.pl/sprzedaz.php

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-08-2005, 14:02   

miałem kiedyś identycznie prawie - słupek prawie na środku maski wciśnięty; maska do wymiany, zderzak też a chłodnicę popchało i bokiem nieco postawiło;
zderzaka nie ma co łatać; to jego tworzywo jest nieco elastyczne i będzie pękać, ja wziąłem nowy zderzak, oczywiście nie z ASO tylko jakiś mały sklepik, zderzak troche sobie kosztował, ale w zasadzie niedużo jak za taki, nie pamiętam;
chłodnica - kilka małych łatek w części 'metalowej' by płyn nie wyciekał i jest OK, trzeba było ją tylko zkawałkami blachy na których siedzi nastawić, wyklepać coś;
kawałek plastyku od rury sobie pękł w niej też , ale nie dawałem nawet do 'spawania' plastyku (choć ponoć takie wytrzumują nawet 'spawane' tworzywa), troszkę się pokleiło, ścięło, wąż dalej nasunęło + opaski i bez problemów...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-08-2005, 14:26   

kolo 100 zl za uzywana chlodnice...zderzak kolo 150 zl....
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

TEMPRAWG 

Wysłany: 07-08-2005, 17:02   

miszko. ja tez kiedys kupilem caly szczotkotrzymacz z regulatorem ale wtedy dalem chyba 40 zeta. potem jak objawy sie powtorzyly kupilem juz same szczotki. po okolo 1 roku jazdy. ale fak byl taki ze uzwojenie sie przepalilo i robil zwarcie a co za tym idzie brak ladowania. tak wiec jesli regulator jest ok to wymiana samych szczotek jest polecana. troszeczke pracy a ile oszczednosci. chyba nawt lezy gdzies w garazu nowka szczuka szczotkotrzym z regol. o przebiegu 30 km :->
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 08-08-2005, 04:36   

ego napisał/a:
kolo 100 zl za uzywana chlodnice

wrecz niemozliwa do dostania... po prostu niedostepna...

gielda i polowa szrotow w wawce 4 miesiace temu i nic zupelnie... i auto spory czas stalo, myslac ze sie w koncu znajdzie az sie jednak kupilo nowke

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 08-08-2005, 07:50   Re: Czy zderzak i chłodnicę można naprawić ?

Chlodnice nowe po 200 masz tu: http://www.motoitalia.trader.pl. Zderzak mozna "spawac" - poszukaj zakladu ktory sie tym zajmuje.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

TEMPRAWG 

Wysłany: 08-08-2005, 08:16   

marcin a ile daj gwarancji na te chlodnice. i czy sa dobre - sprawdzales???
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

Zbyniu 

Wysłany: 08-08-2005, 09:07   Re: Czy zderzak i chłodnicę można naprawić ?

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Chlodnice nowe po 200 masz tu: http://www.motoitalia.trader.pl. Zderzak mozna "spawac" - poszukaj zakladu ktory sie tym zajmuje.

Dzwoniłem tam - taką jak moja mają po 440 i t onie na miejscu (te po 200 to są te ze zbiornikiem wyrównawczym na chłodnicy) ale w Łodzi znalazłem nową od ręki po 340.

Pozdrawiam,
Zbyszek

Moneta
kiss 

Wysłany: 08-08-2005, 11:53   

Zbyniu
Na twoim miejscu skoncentrowałbym się przede wszysktim na wymianie chłodnicy
natomiast co się tyczy zderzaka to spokojnie można go spawać, szkoda pieniędzy na nowy. Ja swego czasu wczesnym rankiem miałem bliskie spoktanie z ....sarną . Jechałem stosunkowo wolno, a mimo to zetknięcie sarny z przednim zderzakiem spowodowało spory huk i trzask rozlatującego się zderzaka i reflektora. Wprost z jezdni pozbierałem kawałki i długo się zastanawiałem czy warto z tym coś robić. Warto, zderzak pospawałem i jeżdżę do dzisiaj, a minęło już ponad .......5 lat.
A propos sarny nie mam jej na sumieniu, bo dość szybko podniosła się umknęła do lasu.

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 08-08-2005, 13:35   

TEMPRAWG napisał/a:

tego nie wiem...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Zbyniu 

Wysłany: 08-08-2005, 17:33   

kiss napisał/a:
Zbyniu
Na twoim miejscu skoncentrowałbym się przede wszysktim na wymianie chłodnicy
natomiast co się tyczy zderzaka to spokojnie można go spawać, szkoda pieniędzy na nowy. J

Cześć, chłodnicę kupiłem nową za 330 zł. Zderzak też bo udało się kupić nowy praktycznie w cenie używanego (150 zł). W sumie może faktycznie głupio zrobilem z tym zderzakiem :-( Co prawda połamał się bardzo mocno, szczególnie to okratowanie przy wlocie powietrza. Nie muszę go co prawda malować (mój był malowany) bo auto jest ciemno-szare i tego malowania i tak nie było praktycznie widać a samo lakierowanie to jakieś 250 zł...

Natomiast mam problem bo stuknąłem mocniej niż myślalem - zgięło się przednie wzmocnienie do którego jest mocowany zderzak - musiałem mieć mocniejszy kontakt niż tylko z samym hakiem. Nieznacznie odkształcil się też błotnik od strony pasażera.
W efekcie myślałem, że zrobię wszystko sam a tak musiałem odstawić auto do blacharza i będę musiła jeszcze wybulić ze 300 zł, ech.... Gdybym wiedział, że tak będzie to bym nie kupował tego zderzaka.

W sumie na początku wyglądało niegroźnie a teraz koszty są spore. Gdybym wiedział wcześniej, że tak będzie to bym to zgłosił do AC, teraz już na to za późno. Zresztą i tak policzyli by mi ceny zamienników bez VAT, nie wszystko zakwalifikowali do wymiany, odjęli 60% za wiek części (pow. 10 lat), obniżyli zniżki i zwlekali z wypłatą.

Generalnie mam dużego doła... W takich chwilach mam ochotę zmienić albo w ogóle sprzedać samochód i jeździć tramwajem.

Pozdrawiam,
Zbyszek

Moneta
miszko 

Wysłany: 08-08-2005, 20:47   

Zbyniu, ano nieraz i tak bywa....

Tylko pozniej bedzie lepiej, jak odbierzesz auto i poczujesz zapach nowego lakieru ;)

Zbyniu 

Wysłany: 08-08-2005, 21:02   

Lakierowania nie będzie (choć gościu obiecał oderdzewić i zamalować rdzę na styku błotnika z nadkolem) ale będą dwa nowe reflektory (jeden wymieniałem niedawno bo zmatowiał i wtedy ten nie wymieniony zaczął wyglądać w porównaniu z nowym kiepsko, teraz wymieni się ten drugi i już oba będą jak nowe) i nowa chłodnica (która miała już sporo za sobą tak jak wcześniej pisałem - nie ciekła ale miała sporo zielonych wykwitów). No i nowy zderzak - stary był dość podrapany. Mam andzieję, ze po rozebraniu przodu nie wyjdą mi jezcze jakieś inne kwiatki.

BTW, czy klubowiczom po jedenstu latach też wchodzi rdza na błotniki ? - u mnie rdzewieje styk tylnych błotników ze zderzakiem (tu gdzie zderzak jest najbardziej wysunięty do przodu) a po ostatniej zimie wyszła rdza na krawędzi przednich błotników - przy styku z nadkolem.

Muszę coś z tym zrobić bo mi zje błotniki. Raz sam walczyłem z rdzą z tyłu - oderdzewiłem, zamalowałem Hammeritem a potem lakierem i niestety wytrzymało to rok i znów rdza po staremu. Może trzeba dać coś innego na podkład ?

Pozdr,
Z.

[ Dodano: 08-08-2005, 21:25 ]
Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
TEMPRAWG napisał/a:

tego nie wiem...

Ten sklep/hurtownia jest znany z tego, że miał sporo części po likwidacji jakichś magazynów w Bielsku więc może to są oryginalne części (tak też tam piszą) ? Parę innych sklepów w Łodzi też miało oryginalne części po niskich cenach (jak mój zderzak) z tych magazynów.

Pozdr,
Z.

[ Dodano: 11-08-2005, 16:18 ]
No to mam autko zrobione. Bilans stluczki jest taki, że mam nowy zderzak (co prawda nie malowany ale i tak tego nie widać bo auto ciemno szare), nową chłodnicę, nowy reflektor (w sumie dwa bo drugi był wymieniany wiosną - ze starości, więc oba są już teraz nowe) i mam oderdzewione i punktowo zamalowane wszystkie ogniska korozji na tylnych błotnikach oraz na przednich - na styku z nadkolami (zrobili mi to, mimo, że nie prosiłem). Trochę to wszystko kosztowalo ale auto jakby troszkę nowsze i może jeszcze trochę pojeździ...
Muszę jeszcze zlikwidować to żarzenie się lampki ładowania i będzie git.

Pozdr,
Z.

Moneta
Odpowiedz do tematu