|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zamek nie otwiera się |
Autor |
Wiadomość |
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-01-2006, 21:34 Zamek nie otwiera się
|
|
|
Witam mam problemik.Drzwi od strony kierowcy przestały się otwierac. Mam centralke i ona niby działa, ten cycek co się podnosi i opuszcza działa normalnie. Z kluczyka też się drzwi nie otwierają, co dziwniejsze otwierając od środka też się nie otwierają. Myślałem że to cięgno spadło ale nie bo słychac że ciągnie zamek, czyli najprawdopodobniej to coś w samym zamku. I tu moje pytanie....Czy uda mi się bez otwierania drzwi zdjąc tapicerke???? |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 02-01-2006, 21:49
|
|
|
Kamilbanan napisał/a: | ten cycek co się podnosi i opuszcza |
Kamil masz jakas bogata wersje, ja nie mam w swojej "cyckow"
Kamilbanan napisał/a: | I tu moje pytanie....Czy uda mi się bez otwierania drzwi zdjąc tapicerke???? |
Nie wiem jak z przodu ale z tylu to mozliwe bo zdejmowalem jak mi sie zamek zablokowal przez ulamany lacznik w srodku drzwi.
Fakt, ze przy zdejmowaniu troche "miesa" polecialo bo nie nalezy do latwych rzeczy :/ |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-01-2006, 21:52
|
|
|
Mozesz sprobowac od gory odgiac tapicerke. Od gory i po bokach jest ona na takie wpychane koleczki. Tylko musisz uwazac, zeby tapicerki nie poniszczyc.
Zdejmij jeszcze "raczke" - na 2 sruby jest przykrecana - oraz wyjmij ten plastik od klamki.
A jak to nic nie pomoze to wrzuc troche C4 i odpal Bedziesz mial lepszy pokaz niz o 24:00 w nowy rok |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 02-01-2006, 21:56
|
|
|
miszko napisał/a: | Zdejmij jeszcze "raczke" - na 2 sruby jest przykrecana - oraz wyjmij ten plastik od klamki. |
Wiem już nie raz zdejmowałem tapicerke bo musiałem wymienic silniczek od podnoszenia szyby
miszko napisał/a: | A jak to nic nie pomoze to wrzuc troche C4 i odpal Bedziesz mial lepszy pokaz niz o 24:00 w nowy rok |
Tak będe musiał zrobic jak się nie uda zdiąc tapicerki.
Emf napisał/a: | Kamil masz jakas bogata wersje, ja nie mam w swojej "cyckow" |
A ty to tylko o jednym, a ja poprostu nie wiedziałem jak to nazwac. Ja to nazywam cycek |
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-01-2006, 22:26
|
|
|
Kamilbanan napisał/a: | ...a ja poprostu nie wiedziałem jak to nazwac. Ja to nazywam cycek |
Niektórzy nazywają to "Dżordż" albo "Wacek"
Emf |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 02-01-2006, 23:40
|
|
|
jabko napisał/a: | Niektórzy nazywają to "Dżordż" albo "Wacek" oczko |
Bueheheheeeeeee |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 03-01-2006, 16:57
|
|
|
LOL
[ Dodano: 05-01-2006, 17:24 ]
Dobra ludzie przestało mi byc do śmiechu. Otworzyłem dziś tapicerke. W drzwiach kierowcy cięgno jest tak jak powinno byc i dźwignia tą co się otwiera od zewnątrz też jest na miejscu, więc powodem tego że drzwi się nie otwierają jest sam zamek. I tu kolejne moje pytanie: Czy wie ktoś czy ten zamek jest rozbiezalny czy musze kupic cały nowy??
To nie koniec niespodzianek. Dziś przestały otwierac się od środka drzwi pasażera którymi wsiadałem, otwierają się tylko od zewnątrz, więc aby wyjśc musze otworzyc okno i otworzyc od zewnątrz. I te drzwi rozebrałem. I podobnie jak w drzwiach kierowcy cięgno jest na swoim miejscu i działa tak jak powinno tyle że nie otwiera. |
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-01-2006, 23:28
|
|
|
Kamilbanan
Zamek jest nierozbieralny!
Zamek trzeba nasmarować - proponuję "Biały smar" do zamków, gdyż jest jeszcze "Biały smar" do łańcuchów napędowych.
Obecny stan zamków wymaga intensywnej interwencji.
Ten od strony kierowcy jest bardzo zabrudzony i dźwignia odblokowująca nie jest w stanie przesunąć się i zwolnić sprężyny obracającej chwytak zamka.
Zamek możesz polewać płynem zimowym do spryskiwania szyb lub rozmrarzaczem w areozolu z góry przez polewanie wciśniętego przycisku w klamce zewnętrznej.
Płyn po tym przycisku spłynie po dźwigni otwierającej zapadkę a z niej na dźwignię odblokowującą sprężynę chwytaka.
Jeżeli będziesz polewał u poruszał przyciskiem przy klamce to po jakimś czasie powinno się otworzyć.
Nie używaj olejów gdyż wiążą brud.
Jak otworzysz nasmaruj chwytak zamka płynem "WD40" od strony zewnętrznej. Powinny być tam również uszczelnienia z filcu, który zatrzymuje brud przed zamkiem.
Na wiosnę umyj zamki i nasmaruj. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
pantasaron
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-05-2009, 10:36
|
|
|
Witam
Mam podobny problem, wiec się podepnę tutaj.
Centralny zamek nie otwiera mi tylnych, lewych drzwi. Otwierają i zamykają się tylko ręcznie. Wszystko działa płynnie, bez oporów. Przy centralnym uruchamianiu nie słychać nic. Drzwi ciche. Mam wrażenie, że silnik się spalił, albo brak zasilania.
Ma ktoś doświadczenia w tej kwestii?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-05-2009, 19:17
|
|
|
jak piszesz - polecaił siłownik lub kable się przetarły;
tu jedynie pozostaje zdjąć Ci tapicerkę i samemu zobaczyć;
po zdjęciu tapicerki weź multimetr/woltomierz i podepnij od kable od siłownika, zobacz czy na nich coś się pojawia w momencie zamykania/otwierania; jest na nich zasilanie wtedy - kable ok, siłownik padł; nie ma zasilania - kable gdzieś poszły; ewentualnie wtedy dla pewności możesz sam na krótko podpiąć pod siłownik zasilanie na moment czy pójdzie (jakby miał np zwarcie robić).
Nikt Ci nie wywróży dopóki sam nie sprawdzisz a zdjęcie tapicerki i sprawdzenie tego to nic strasznego, spokojnie dasz radę; |
|
|
pantasaron
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-05-2009, 07:17
|
|
|
Dzięki. Wobec tego zabieram się za sprawdzenie. Dam znać po naprawie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|