Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tragiczny wypadek
Autor Wiadomość
ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-10-2008, 16:48   Tragiczny wypadek

W sobotę zaraz za rogatkami Leszna w kierunku Wrocławia doszło do tragicznego wypadku. Kierowca Punto (doświadczony instruktor jazdy) chciał skręcić w lewo i staranował go GOLF!!! Bo go k.... niby nie zauważył. Punto dobite jeszcze przez mercedesa. Efekt:

http://polskalokalna.pl/n...rydzyny,1189006
http://elka.fm//content/view/30038/430/

i przykre komentarze...
http://polskalokalna.pl/n...krobala,2866766
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 06-10-2008, 18:34   

No niezbyt przyjemny widok.
A te komentarze naprawde.... rzenujące.

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-10-2008, 19:31   

No niestety... ale jak to się mówi "ludziom się gęby nie zamknie". Jak widać buractwa nie brakuje. Wypadek smutny i tragiczny dla najbliższych, zresztą jak każdy, szkoda tylko że błąd, głupota nie wiem jak to nazwać, innego kierowcy ponosi za sobą ofiary w postaci nie winnych bez winy ludzi :( to mógłby być każdy z nas stać sobie na światłach czy skrzyżowaniu w błogiej nie świadomości że zaraz ktoś nas staranuje i doprowadzi do naszej śmierci.
     assistance   Moneta

egon 

Wysłany: 06-10-2008, 19:39   

JAM_BELFEGOR, dokładnie, ale takich bezmuzgów nie brakuje (niestety) na naszych drogach.

assistance   Moneta

wiola 

Pomogła: 2 razy
Województwo: Pomorskie
Wysłany: 06-10-2008, 20:44   

Wypadki to zmora wszystkich kierowców ale głupota młodych za kierownicę to już brak wyobrazni w ostatni weekend unas wydażrł się tragiczny wypadek jechało siedmioro a piątka która siedziała z tyłu zgineła na miejscu nie miała żadnych szans na przeżycie to jest tragedia.Strażacy jak zobaczyli ciała byli w szoku.

http://www.wiadomosci24.p...nelo_77199.html
http://lebork.naszemiasto...nia/902959.html

egon 

Wysłany: 06-10-2008, 21:09   

wiola, i znowu golf :roll:

assistance   Moneta

wiola 

Wysłany: 06-10-2008, 21:18   

egon., golf+głupota=wypadek :rip:

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-10-2008, 22:30   

wiola napisał/a:
Wypadki to zmora wszystkich kierowców ale głupota młodych za kierownicę to już brak wyobrazni w ostatni weekend unas wydażrł się tragiczny wypadek jechało siedmioro a piątka która siedziała z tyłu zgineła na miejscu nie miała żadnych szans na przeżycie to jest tragedia.Strażacy jak zobaczyli ciała byli w szoku.

http://www.wiadomosci24.p...nelo_77199.html
http://lebork.naszemiasto...nia/902959.html

Strasznie uogólniasz...ja np. bardziej niż młodych kierowców boje sie tych starszych - dziadków którzy na kursie jeździli 10 godzin, a na egzaminie 500 metrów, albo tych niedouczonych którzy tak jak np. matka mojej dziewczyny puszcza kierownice i zmienia biegi dwoma rękami...

Są ludzie i taborety, ale wiek nie ma z tym nic wspólnego, więc prosze, nie uogólniaj:)

wiola 

Wysłany: 07-10-2008, 18:56   

stefan napisał/a:
dziadków którzy na kursie jeździli 10 godzin, a na egzaminie 500 metrów

ja zdawałam takie prawo jazdy i jakoś nie stanowię zagrozenia na drodze
a to nie głupota jak siedem pijanych osob siada do samochodu i pozwalają 17 latkowi co niema prawa jazdy prowadzić samochód a ten sie popisuje i zabija pięć osób :sciana:

MrBAD 

Ostrzeżeń:
 4/3/5
Wysłany: 07-10-2008, 20:43   

jestem z Leszna i nie raz tamtędy przejeżdżam. Ten zjazd przy odcinku doświadczalnym to istna paranoja. Wiele osób w wieku 18-20 lat zasiada w swoich tuningowanych golfikach i myślą że są na Niemieckich autostradach. Gdybyście widzieli jak tam czasem samochody lecą to byście się zdziwili...

ciechu 

Wysłany: 07-10-2008, 20:48   

stefan, za dziesiec lat zmienisz zdanie. Perspektywa czasu pozwala na ocenienie bledow z mlodosci inaczej niz ocenilbys je teraz. Poza tym doswiadczenie tez robi swoje. Mimo wszystko statystyki mowia same za siebie. Najwiecej wypadkow powoduja osoby przed 25 rokiem zycia. Wiec nie ma tu juz co uogolniac
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

stefan 

Wysłany: 07-10-2008, 22:34   

Ech...napisałem tu bardzo długiego posta, ale nie wiem dlaczego sie nie dodał i skasował.
Ale trudno, postaram się przedstawić to co napisałem. Otóż:

NIGDZIE nie napisałem że tamten wypadek to wina dziadków. Napisałem tylko że uogólnianie że większość wypadków powodują młodzi ludzie mnie wpieprza.

Ciechu...mówisz o statystykach...a ciekawi mnie czy swoje zdanie opierasz na faktach, czy tylko na tym co mówią media? Ja troche pogrzebałem w necie i o to co znalazłem:

Wiecie że 78% wypadków popełniają mężczyźni? Szok, co nie? A przecież w stereotypach to kobiety źle jeżdżą. I ciekawe dlaczego nie w prasie nie mówi się ciągle o tych tragicznie jeżdzących mężczyznach tylko o tych tragicznie jeżdżących młodych kierowcach?

Apropos młodych kierowców...kierowcy w wieku od lat 18-24 popełniają niecałe 20% wypadków! I tylko 5 % wiecej niż osoby w wieku od lat 25-40? Owszem, Ci najmłodsi popełniają najwięcej wypadków, ale ci ciut starsi czyli w waszym wieku jakoś niewiele mniej...

Przyznam że mnie zaszokowały wypadki w wieku +60 bo wynosiły tylko 4%. Cóż, ja jednak ciągle będe sie bał osób puszczających kierownicę żeby zmieniać biegi, dziadków ledwo widzących na oczy w swoich fiatach uno i innych takich.

Nie mówie, że młodzi są świeci, ale to jak każdy. Nie mówie tu o ewidentnych przypadkach głupoty, tak jak ten tu omawiany, ale kurcze...nikt z moich znajomych nie jeździ po pijaku w 7 osób bez prawka. I po prostu ja jako młody człowiek (:D), czuje sie urażony jeśli ktoś przypina mi z góry łatkę...zresztą...takie akcje jak ta, to są pojedyncze przypadki rozdmuchiwane przez prasę...ciekawe dlaczego nie mówi się własnie o tych 80% wypadków powodowanych przez mężczyzn?

A co do 10 godzinnego kursu, i 500metrowego egzaminu...szczerze współczuje, być może w tej chwili jesteś Wiolu mistrzem kierownicy, ale nikt mi nie powie że nie stanowi się niebezpieczenstwa na drodze po przejechaniu 10 godzin...

Pozdrawiam

Lipton 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-10-2008, 03:30   

to czerwone to fiat punto II ? tzn to co z tego zostalo
     Moneta

Hemi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-10-2008, 07:48   

MrBAD napisał/a:
Wiele osób w wieku 18-20 lat zasiada w swoich tuningowanych golfikach

według Ciebie największe zagrożenie stwarzają młodzi w golfach... reszta w innych samochodach "stjuningowanych" jeździ zajeb... przepisowo... znów głupawy stereotyp :sciana: ,
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

polansky 

Wysłany: 08-10-2008, 07:54   

stefan napisał/a:
A co do 10 godzinnego kursu, i 500metrowego egzaminu...szczerze współczuje, być może w tej chwili jesteś Wiolu mistrzem kierownicy, ale nikt mi nie powie że nie stanowi się niebezpieczenstwa na drodze po przejechaniu 10 godzin...

Tylko czemu skoro Cię
stefan napisał/a:
wpieprza
uogólnianie sam uogólniasz i przyklejasz etykietkę wszystkim starszym ?
Nie bierzesz pod uwagę, że większość z tych "dziadków" co jeździła 500m na egzaminie (nie mówię tu o tzw. niedzielnych kierowcach, którzy wyciągają swoje autka z garażu tylko w niedziele żeby jechać do kościółka) od czasu kiedy zdawali prawko przejeździła więcej za kierownicą niż my po 30 godzinnym kursie i 5 km na egzaminie, także od czasu egzaminu mają już dużo więcej doświadczenia za kółkiem niż my po 2-4 latach za kierownicą.
Więc nie porównuj samych egzaminów - sądzisz że człowiek który świeżo zdał nowy egzamin umie już jeździć? - On dopiero posiada wiedzę na temat prowadzenia samochodu, a nie umiejętności, a wszelkie nawyki, odruchy i doświadczenie zdobywa się dopiero później w miarę coraz dłuższego "stażu" za kółkiem.

Poza tym prawda jest taka, że to właśnie my - młodzi kierowcy mamy najmniej wyobraźni za kierownicą - przejedziesz swoje pierwsze 10000km zobaczysz o czym mówię :/

A tak już poza tematem - największym błędem kierowcy, młodego czy starego, jest przekonanie, że jest zajebistym kierowcą i wszystko potrafi i nic mu się nie stanie - nawet zawodowi kierowcy, którzy jeżdżą po 20-30 lat popełniają błędy, więc nikt nie jest doskonały!!!

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>

Moneta

MrBAD 

Ostrzeżeń:
 4/3/5
Wysłany: 08-10-2008, 07:55   

ojj tak mi się o tym golfie powiedziało, jeżeli poczułeś się urażony to sorki bardzo.

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 08-10-2008, 09:26   

stefan, powiem ci że męczysz temat powoli ,masz 19 lat ,zielono jeszcze w główce ,widziałeś jak teściowa twoja przyszła zmienia biegi oburącz ,i wyrabiasz sobie opinie ,ile ty masz prawko rok ,pół roku ,ile ty masz km przejechane 1000 ,2000 .... ,jakimi autami odkąd masz papier jeździłeś ,jakie miały gabaryty ,ilu na drodze widziałeś ludzi w w wieku 25- 50 lat ze stworzyli zagrożenie ,a ilu od 18 - do 25 lat ,tak mogę bez końca pytania ci zadawać ,ale wiem jedno masz tipo ,ja cie wsadzę za kółko tempry i już się pogubisz ,nawet przy zwykłym parkowaniem tyłem ,ja cie pewnym sensie rozumie ,bronisz swego pokolenia ,ja swego ,inni swego ,bo każdy porównuje do swojej jazdy swojego zachowania na drodze ,i to że jak to ty mówisz ktoś przejechał 500m i ma nawet pół godziny jazd ,a ty bo zdawałeś rok temu ,i pan wykładowca i pan instruktor byli bardzo wymagający ,nie robi z waszego pokolenia mistrzów opanowanych ,teoretycznie to ty wiesz co z czym się je ,w praktyce to ty dopiero raczkujesz ,jak tak się czepiasz egzaminów i kursów ,to ja ci napisze ,12 lat temu robiłem prawko ,teorie pomińmy ,teściki itp ,ale praktyczny kolego egzamin polegał na tym że na placu manewrowym ,to ja musiałem mieć wszystko w jednym palcu ,bo wszystkie manewry zdawałem ,i do tego później miasto jeszcze doszło ,jak przeszedłem plac ,a wy teraz co macie więcej godzin ,i egzamin losujecie manewr ,i na miasto
polansky napisał/a:
Poza tym prawda jest taka, że to właśnie my - młodzi kierowcy mamy najmniej wyobraźni za kierownicą - przejedziesz swoje pierwsze 10000km zobaczysz o czym mówię :/

i tu powinieneś chylić koledze czoło ,bo pisze mądrze
Cytat:
A tak już poza tematem - największym błędem kierowcy, młodego czy starego, jest przekonanie, że jest zajebistym kierowcą i wszystko potrafi i nic mu się nie stanie - nawet zawodowi kierowcy, którzy jeżdżą po 20-30 lat popełniają błędy, więc nikt nie jest doskonały!!!

W skrócie ludzie wpadają w rutynę i to ich gubi ;)
Ato że znalazłeś w internecie statystyki ,to się tym nie sugeruj ,bo ja też znalazłem ,że Kaczyński nie jest człowiekiem ,tylko kosmitą ,i dąży do zagłady Ziemi 8) ,wiec statystyki wsadź między książki i jak jedziesz obserwuj i myśl na drodze ,sam sobie wyrobisz statystyki :D
PS
A jak tak ci przeszkadza prowadzenie auta przez mamę twojej dziewczyny ,to wykaz inicjatywę i powiedz ze mozesz ja podszkolić ,w końcu masz te parę godzin więcej wyjeżdżone ;)

Hemi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-10-2008, 12:35   

grabarz napisał/a:
to ja ci napisze ,12 lat temu robiłem prawko ,teorie pomińmy ,teściki itp ,ale praktyczny kolego egzamin polegał na tym że na placu manewrowym ,to ja musiałem mieć wszystko w jednym palcu ,bo wszystkie manewry zdawałem ,i do tego później miasto jeszcze doszło ,jak przeszedłem plac ,a wy teraz co macie więcej godzin ,i egzamin losujecie manewr ,i na miasto

Potwierdzam... 11 lat temu robiłem na niebieskim, 3 -dzwiowym uno... wszystkie manewry, kategoryczny zakaz kręcenia kierownicą w miejscu przy zawracaniu na 3, wjazd do garażu pod kątem 90 stopni /przodem, tyłem/... a jedyne udogodnienie w uniaku to były elektryczne szyby i centralny zamek, a o wspomaganiu można było pomarzyć.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

stefan 

Wysłany: 08-10-2008, 13:28   

Ech, dobra, nie będe sie z wami kłócił, wy macie swoje zdanie, ja mam swoje, uszanujmy to. Grabarz, czy to że mam 19 lat coś zmienia? Dla mnie nic. Zapewniam Cię, można mieć 19 lat i być lepszym kierowcą niż facet po 50 (nie mówie akurat o sobie bo bynajmniej tak o sobie nie myślę).Co do statystyk, to nie były to jakieś byle jakie statystyki, a biuletyn polskiej policji z 2007. I dziekuje jeszcze tylko moderatorowi który usunął mojego posta za nadgorliwość, bo nie było w nim NIC do czego można by się przyczepić:/

I oby żaden z was/nas nie musiał przerabiać tematu tragicznych wypadków w praktyce, tego wam życzę:)

Pozdrawiam

polansky 

Wysłany: 08-10-2008, 13:58   

stefan napisał/a:
można mieć 19 lat i być lepszym kierowcą niż facet po 50

Można, ale nie każdy 19-sto latek jest lepszym kierowcą niż 50-latek, nie każdy.
I nie każdy 50-cio latek zmienia biegi 2-oma rękami, nie każdy. ;)
Dlatego NIE UOGÓLNIAJMY, bo zawsze znajdzie się przykład, że wcale tak nie jest.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

ciechu 

Wysłany: 08-10-2008, 19:01   

statystyka ktora mowi ze 78% wypadkow powoduja mezczyzni jest na niekozysc kobiet! Sprawdz w statystykach ilu panow przypada na jedna pania za kierownice, a wtedy zauwazysz, ze kobiety powoduja wiecej wypadkow. ALE! Zwykle sa to niegrozne sytuacje (stluczka, lub wypadek bez powazniejszych konsekwencji)

Ja jezdze autem 10 lat i nie mam sie co rownac do mojego ponad 50-cio letniego ojca, ktory nie mial w zyciu ani stluczki spowodowanej przez siebie (raz ktos mu na dupe najechal), ani nawet mandatu. I wcale nie jezdzi jak jakis maslak, bo tez umie depnac na pedal gazu. Ale doswiadczenie (jakies 35 lat) podpowiada mu co i kiedy mozna! Nawet smiem powiedziec, ze na drodze uwaza za siebie i za innych kierowcow. Potrafi przewidywac sytuacje, a ja mimo ze myslalem tak samo, uczestniczylem juz w stluczce ktora spowodowalem. Trzeba naprawde wielu lat praktyki, zeby czuc auto i sytuacje na drodze. Jestesmy ludzmi i mylimy sie czasami, ale tylko doswiadczeniem mozna naprawic ta pomylke!
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu