|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przednie sprężyny - HELP!!! |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-08-2006, 18:36 Przednie sprężyny - HELP!!!
|
|
|
Pisałem wielokrotnie o waleniu dobiegającym z przodu auta.
Dzisiaj byłem u mechanika i na 90% wiem co jest przyczyną.
Przednie sprężyny u góry przy skręcie zawadzają o nadwozie!!!!
Mechanik nie znał przyczyny takiego zachowania, podejrzewa albo zużycie albo jakieś przesunięcie auta.
Mam w związku z tym pytanie, czy ktoś wymieniał te sprężyny?
Ile kosztują nowe?
Jeśli ktoś ma używki albo mógłby zmierzyć czy na dole mają taki sam wymiar jak na górze.
Moje na dole mają 180mm ale już na górze 15mm więcej i nie wiem czy to przyczyna zużycia czy one mają kształt stożkowaty.
Nie chcę wymienić sprężyn i wywalić kasę, a okaże się, że przyczyna tkwi w konstrukcji auta bo np. przesunęły się jakieś elementy z przodu samochodu |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-08-2006, 14:00
|
|
|
jeśli obawiasz się ze może byc przesunięte nadwozie to jedz na geometrie autka. niewiem ile to może kosztowac ale chyba duzo.
nowa sprężyna 155zł za sztukę. wez sobie zdejmij nadkole i tam popatrz o co moze walic sprezyna. wg mnie to chyba masz uszkodzoną sprężyne albo nie od tego autka (robi się to coraz popularnijsze u chałturników w warsztatach ) . sprężynka może wystawac i ocieraz o nadwozie. tak więc musisz popatrzec sobei samemu na spokojni rozebrac popatrzec i popatrzec walnąc fotke , i jeszcze jedną i dla spokoju jeszcze jedną , wkleic je na forum żeby ktoś inny pomogl lub ktos inny zobaczy cos czego ty nie zoaczysz. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-08-2006, 14:19
|
|
|
Zmierzyłem sprężyny z Tipo na całej wysokości mają średnicę ok. 180mm. oczywiście nie licząc ostatniego górnego zwoju, który ma zdecydowanie najmniejszą średnicę ponieważ wchodzi w gumę i łożysko amortyzatora. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 03-08-2006, 15:33
|
|
|
Dzięki Panowie.
Romano dzięki wielkie za zmierzenie, teraz przynajmniej wiem, że czeka mnie wymiana sprężyn bo jednak 1,5cm różnicy to dużo.
Może dlatego też moja Tempra tak nisko "siedzi" z przodu.
Zawsze mnie to wkurzało bo patrząc na inne już wizulanie widziałem, że są wyższe.
Te sprężyny w momencie skrętu ewidentnie trą o wnętrze nadwozia w nadkolu.
Cholera czeka mnie niezły wydatek |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 06-08-2006, 22:26
|
|
|
Może masz wersję "zglebowaną" przez domorosłego kowala, czyli ktoś odciął kawałek i sprężynka się rozeszła na boki, lub też wstawił jakieś z innego, bo np. były krótsze. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 06-08-2006, 23:18
|
|
|
Podejrzewam tą drugą wersje bo ona była kiedyś naprawiana z przodu.
Było to kilka lat temu kiedy dostępność części nie była tak wielka jak teraz. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|