wycieraczki |
Autor |
Wiadomość |
vonwerner
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-03-2005, 11:52 wycieraczki
|
|
|
koledzy czy nie pasują jakieś inne wycieraczki do tempry... tzn. razem z ramionami od mercedesa albo audi ...bo moje juz konają w bulach... wymiana gumek nic nie daje... moja temperówka stara się by nie był mi nudno ... ](*,) |
_________________ "tempromani wszystkich krajów łączcie sie"
Tempra 95 1.6 gaźnik + LPG LOVATO
(ze stadniny MSWiA) 217.897km + Mercedes 200E LPG
Motto:
"masz taki samochód na jaki zasługujesz"
tel. 887500219 |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 12:25
|
|
|
polecam ci... funkcję szukaj na forum
temat wałkowany do znudzenia.
pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 14:27
|
|
|
...zwłaszcza szare forum. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 16:14
|
|
|
[ Dodano: Sro 16 Mar, 05 16:16 ]
czecho napisał/a: | polecam ci... funkcję szukaj na forum
temat wałkowany do znudzenia.
pozdrawiam |
Ja mam od Cromy dzięki koledze Robertowi , pasują też bardzo dobrze od Tipo . |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 18-03-2005, 23:05
|
|
|
Najpierw napisz czy masz płaskie ramiona zespolone czy może normalne jak w większości aut. Jeśli zespolone to rzeczywiście jest problem. Poznasz je po tym, że cała wycieraczka składa się właściwie z jednego kawałka plastiku. Jesli natomiast normalne to wymień pióra, a nie same gumki! Te ramiona raczej się nie zużywają. Kompletne pióro ALCA kosztuje ok 12 zł/szt więc pieniądze żedne.
Jeśli chodzi o ramiona to pytałem się w sklepie i nieorginalne (nie markowane Fiat, ale przeznaczone do tego modelu) kosztują ok 35zł/szt. NIe opłaca się więc kombinować. Ja sam mam problem z wycieraczkami zespolonymi i choć wyglądają interesująco to wymienię je chyba na normalne... |
|
|
|
|
rtomik
|
Wysłany: 22-03-2005, 12:10
|
|
|
Pytales sie o ramiona czyli o ramie ktore jest przymocowane do silnika wycieraczek czy o ramiona z gumkami ????
Niektorzy roznie okreslaja ta czesc i czasem mozna sie zgubic o co chodzi. |
_________________ Tempra zapalniczka na LPG
138 tys na szafie. |
|
|
|
|
vonwerner
|
Wysłany: 22-03-2005, 16:06
|
|
|
o całość |
Motto:
tel. 887500219 |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 22-03-2005, 19:08
|
|
|
Ja mam od Lanosa - bez podnoszenia silnika czy jakiś tam dupereli. Żywcem wsadziłem takie i działa teraz muszę tylnią wymienić |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-03-2005, 19:20
|
|
|
Ja kiedyś przyłożyłem od lanosa dokręciłem i tarło o plastik dosc mocno od kierowcy.Nic nie było robione przed tym.Jednak zrobiłem silnik na podkładki i bolce wyszły wyżej .Wtedy pasują od daewoo i wiele innych.Miałem od cromy były ok chodziły bdb ,
Udało mi się kupić od tipo na zwykłe pióra w bdb i po sprawie podkładki wywalone , bolce wróciły do seri i mam super.
Najlepszą opcją do tempry są na zwykłe pióra ramiona od tipka bo mocowanie jest to samo co płaskaczy nieudaczników |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 22-03-2005, 19:47
|
|
|
35zł kosztuje nowe ramię nieorginalne. Czy warto zatem kombinować? Ja właśnie szykuję się do zamówienia. Niestety trzeba szykować kasę, bo 35zł x2 + 12zł x2 (przy zmianie trzeba w każdym przypadku dokupić pióra). Nie sądzę, żeby te od Lanosa były dużo tańsze, a co pasujące do modelu to pasujące. |
|
|
|
|
vonwerner
|
Wysłany: 22-03-2005, 21:53
|
|
|
sprecyzuj 35 x 2 ...rozumiem ale to 12x2 ??? i gdzie kupić ????? dzięki za pomoc |
Motto:
tel. 887500219 |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 22-03-2005, 22:07
|
|
|
Za 12 chyba gumy. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 22-03-2005, 22:08
|
|
|
35 zł za ramiona, a 12 za pióra. Pióro to ten element metalowy z gumką który podczepiasz do ramienia. O ile wiem masz jak ja zintegorwane wycieraczki, więc pióro, gumka i ramię to jeden kawałek plastiku. Normalnie ramię jest podczepiane do silniczka na podszybiu. Dodrugiego końca podczepiasz pióra. 12zł -tyle kosztują pióra ALCA i wg mnie są bardzo dobrej jakości.
O cenę pytałem się w sklepie TEMA www.tema.gorzow.pl
Guma- gumowy pasek, który wkładany jest w miejsce żużytego paska do pióra. Ja piszę o całym piórze, a nie o gumce. Kilka dni temy kupiłem w TEMIE pióra ALCA do malucha - 8zł/sztuka. |
|
|
|
|
rtomik
|
Wysłany: 28-03-2005, 08:33
|
|
|
No wlasnie, dobrze ze Mkaminski100 zrobil mini slowniczek co czym jest.
Wiele osob mylilo piora z ramionami i odwrotnie. Nie bardzo bylo wiadomo o co komu dokladnie chodzi.
Ja zamowilem na allegro 2 szt. oryginalnych wycieraczek (zabudowane w jedna calosc)
Za 2 szt. place 70 zl.
Oryginalne podobaja mi sie o wiele bardziej poniewaz dodaja tylko uroku Temprze a nie obrzydzaja jak zwykle cienkie ramiona z piorkami. |
138 tys na szafie. |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 28-03-2005, 10:55
|
|
|
Rtomik. Zgadzam się że zintegrowane są dużo ładniejsze, ale i gorsze od normalnych. Podobno nowe działają dobrze, ale moje pomimo nasmarowania, oczyszczenia i wymiany gumki na zintegrowaną z plastikową szyną zostawiają ślady. Napisz jak u CIebie się sprawują i daj adres do gościa.
Wg mnie problemem tkwi w zbyt szybkich ruchach ramion, bo kiedy w innych autach przy niskich prędkościach ruch jest wolnijeszy to w Fiatch jest to praktycznie wykatapultowanie wody z szyby. Wycieraczka która porusza się z tak dużą prędkością nie jest w stanie dokładnie oczyścić szyby i tak gdzie zbiera się więcej wody (np w mijescu gdzie nagarnie ją wycieraczka od pasażera) tworzy się coś na wzór aquaplaningu opon i guma nie nadąża za odbieraniem wody. Spróbujcie powolnym i szybkim ruchem ściągnąć wodę z szyby. Sposobem może być większe dociśnięcie wycieraczki do szyby, ale to bardziej ją porysuje.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zwolnienie ruchu wycieraczek przy najniższych obrotach (I "bieg" sterowany pokrętłem w 3 pozycjach). Wtedy wycieranie byłoby dokładniejsze, a szyba byłaby czystsza. Jak na razie nie rozgryzałem tego, ale gdyby ktoś się znał to byłbym jak pewnie wielu innych mu wdzięczny. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-03-2005, 11:02
|
|
|
Te zintegrowane to tylko ladnie wygladaja.
Dla mnie to badziew wymyslony przez fiata.
Ja przez to cholerstwo mam porysowana przednia szybe, bo w ten mechanizm musialo sie dostac cos twardego lub ostrego i mam teraz "piekny" luk na szybie od strony kierowcy.
Piora zmieniam przynajmniej raz w roku, co przy cenie oryginalnych doprowadziloby mnie do mocnej frustracji.
P.S. Niech mi nikt nie pisze ze mozna w nich wymienic same gumki bo to g.. daje. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
rtomik
|
Wysłany: 28-03-2005, 13:45
|
|
|
Zgadzam sie ze oryginaly sa bardzo trudne w eksploatacji. Sa bardzo drogie.
Ja nie mam z nimi zadnego problemu, nie rysuja szyb ale slabo zbieraja ze wzgledu na szybkosc dzialania.
Musialem kupic nowy komplet poniewaz tamte sie polamaly:(
Jadac w zeszlym roku na trasie zostaly dokladnie oblodzone koncowki. Gdy wlaczylem wycieraczki, od razu sie polamaly koncowki trzymajace gumki pod naporem lodu.
Przmierzam sie do sprzedania tempry takze kupilem juz oryginaly by ladnie wygladaly.
Bede mial do sprzedania lewa oryginalna wycieraczke w bardzo dobrym stanie.
A czlowiek na allego ma nick BARTEKSMX.
Posiada nie tylko czesci do Tempry ale takze do TIPOlotów.
Oto jego przykladowa aukcja:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46171960 |
138 tys na szafie. |
|
|
|
|
Nazir
|
Wysłany: 28-03-2005, 17:31
|
|
|
O pomyśle FIATA zastosowania w Temprach zintegrowanych wycieraczek, niech świadczy to że w tej chwili w rzadnym nowym modelu Fiata takich nie stosują. Chyba sami doszli do wniosku że pomysł się nie sprawdził, i jeżeli myśleli że zarobią kiedy użytkownicy będą zmieniać na nowe, to srogo się zawiedli. Po prostu - za wysoka cena, dlatego szukamy zamienników. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-03-2005, 18:00
|
|
|
Polecam od tipka na zwykłę luckie pióra.Wymiana samych gum w piórze to bezsens przy cenie piór.Rok i nowe .A w tych płaskaczach to już mażenie żeby na stacji wymienić pióra i smigać Tipolotowe najlepsza opcja do tempr |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
|