|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana tylnej szyby |
Autor |
Wiadomość |
roli8
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 30-10-2014, 23:46 Wymiana tylnej szyby
|
|
|
Witam, w mojej temperówce przez tylną szybę wpadła butelka wyrzucona z okna. Ktoś wymieniał tylną szybę sam? Jest montowana na uszczelkę czy klejona? Jeśli na uszczelkę to czy można zamontować nową szybę na starej uszczelce? Chcę ograniczyć koszty do minimum, żeby tylko szyba siedziała na miejscu Macie jakieś doświadczenie, rady jak to zrobić? |
_________________ Tempra 1.6, 94r |
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 31-10-2014, 21:32
|
|
|
w tipo jest klejona wiec w temprze pewnie tez, jezeli utrzymasz w rekach klucz 13 i srubokręt to dasz rade, najpierw wycinasz szybe cienkim drucikiem lub linką, dobra rada przebijaj sie na poczatku w rogu, jest tam najgrubiej kleju wiec bedzie najłatwiej, potem moja twoja dookolla i szyba wycieta. Nastepnie dłutkiem lub skrobakiem czołowym wycinasz resztkiu kleju, nastepnie odtłuszczasz rant i szybe, gruntujesz rant pod klej i szybe, grunt dostaniesz w kazdym dobrym motoryzacyjnym. Nakładasz klej, /\ ma miec taki mniej wiecej kształt i wysoki ok 1-1,5cm, na rogach daj wiecej, no i teraz potzrbujeszc minimum dwóch osób, nakładasz równo szybe na klape, delikatnie dopychasz ew, dostukujesz ręka zeby dobrze usiadła, łapiesz tasma malarska zeby nie zjeżdzała i czekasz najlepiej dobe, jeżeli szyba otwiera sie razem z klapa proponuje zamocowac otwarta klape tak by była w poziomie, no to tyle powodzonka |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-11-2014, 12:04
|
|
|
Klejona, jak kupisz całą szybę już wyjętą to może ci się to udać, natomiast jeśli sam będziesz musiał demontować nową szybę to odradzam, na 90% pęknie. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
roli8
|
Wysłany: 02-11-2014, 09:58
|
|
|
Szybę już kupiłem i dzisiaj idę się z nią zmierzyć. Z demontażem starej raczej nie będę miał problemu bo pękła w drobny mak. Oglądnąłem kilka filmów na youtube i myślę, że dam radę |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 02-11-2014, 10:50
|
|
|
roli8 napisał/a: | filmów na youtube i myślę, że dam radę |
rzeczywistość jest inna, ja bym sie nie bawił w to |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-11-2014, 14:46
|
|
|
roli8, oczyść bardzo dokładnie z resztek kleju i równo nałóż nową warstwę, jak zostanie gdzieś kawałek starego kleju to raz że może przeciekać, a dwa potrafi pęknąć przy dociskaniu, bo nie równo się wyłoży i będą naprężenia. No i klej dobry, ja polecam "sika" droga ale wytrzymała i sklei wszystko. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 02-11-2014, 15:13
|
|
|
a ja polecam wklejanie szyby samemu, trzeba sie tylko nie bac i wszystko mozna zrobic samemu, byle tylko pamietac co jak było skrecone, a i wycinanie szyby tez nie jest az tak trudne, majac ok 18 lat juz sam wycinałem i zadna nie pekła, czołowa od tipka do tej pory czeka na nowego nabywce |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
pit14
Pomógł: 13 razy Wiek: 56 Dołączył: 15 Maj 2013 Posty: 463 Skąd: Kraśnik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-11-2014, 15:56
|
|
|
palidzojnt221 napisał/a: | a ja polecam wklejanie szyby samemu, trzeba sie tylko nie bac i wszystko mozna zrobic samemu, byle tylko pamietac co jak było skrecone, a i wycinanie szyby tez nie jest az tak trudne, majac ok 18 lat juz sam wycinałem i zadna nie pekła, czołowa od tipka do tej pory czeka na nowego nabywce | Cziężko jest samemu - mając nawet przyssawki , ważne jest żeby 1 - dobrze odczyścić miejsce klejenia (i tu dobra jest opalarka z dyszą kierunkową ) 2- dać dużo kleju ( zawsze nadmiar można odciąć ). w 2 osoby w temprze da się to zrobić , jedna na przyssawkach trzyma , a duga od środka podtrzymuje , a w pojedynkę to do kibla się chodzi |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-11-2014, 10:59
|
|
|
Da się samemu, jak wszystko z resztą, ale trzeba mieć skoordynowane ruchy, trochę siły i cierpliwości. Łatwiej we dwóch. Jeden ciągnie linkę wewnątrz a drugi "od podwórka" tam i z powrotem, jak przy piłowaniu drewna albo drezynowaniu. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś musiał trzymać od wewnątrz szybą przy mocowaniu, ale dwójka jest lepsza, bo jeden układa przy jednym słupku a drugi przy drugim bez poprawek. Szybę powinno się wklejać na raz, a nie jakieś przesuwania po położeniu. I obaj monterzy robią to od zewnątrz. palidzojnt221 dał bdb instrukcję. Dodam tylko, że wycina się linką stalową (choćby hamulcową od roweru i może dymić od tarcia), bo drut jest zbyt gładki i się zamachacie na śmierć. Jak poszła w drobny mak to tylko zdrap okruchy (samodzielnie). |
|
|
pit14
|
Wysłany: 03-11-2014, 13:38
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Da się samemu, jak wszystko z resztą, ale trzeba mieć skoordynowane ruchy, trochę siły i cierpliwości. Łatwiej we dwóch. Jeden ciągnie linkę wewnątrz a drugi "od podwórka" tam i z powrotem, jak przy piłowaniu drewna albo drezynowaniu. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś musiał trzymać od wewnątrz szybą przy mocowaniu, ale dwójka jest lepsza, bo jeden układa przy jednym słupku a drugi przy drugim bez poprawek. Szybę powinno się wklejać na raz, a nie jakieś przesuwania po położeniu. I obaj monterzy robią to od zewnątrz. palidzojnt221 dał bdb instrukcję. Dodam tylko, że wycina się linką stalową (choćby hamulcową od roweru i może dymić od tarcia), bo drut jest zbyt gładki i się zamachacie na śmierć. Jak poszła w drobny mak to tylko zdrap okruchy (samodzielnie). | Przeczytaj post kolegi ze zrozumieniem on już nie ma szyby bo została wybita teraz trzeba dobrze oczyścić i wkleić - w tipo da radę jedna osoba w temprze 2 bo ma kufer a do wycinania są w motoryzacyjnych piłki-drut |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 03-11-2014, 14:48
|
|
|
pit14, To przeczytaj mój ze zrozumieniem, szczególnie ostatnie zdanie |
|
|
pit14
|
Wysłany: 03-11-2014, 18:28
|
|
|
mrk69, przeczytałem dobrze i nie jestem zwolennikiem dawania nowego kleju na stary klej , jeśli coś się robi samemu i dla siebie , to warto to zrobić raz a porządnie . Równie dobrze można nakładać nową konserwację na starą - tylko pytanie ? ile posłuży ? dlatego pomocna do starego kleju jest opalarka z dyszą kierunkową , a po oczyszczeniu można szybę ładnie spasować , jednak nie zdzierając starego kleju , nowo wklejona szyba będzie nieznacznie odstawać . Pozdrawiam i nie kłóćmy się , a pomagajmy |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 03-11-2014, 20:00
|
|
|
pit14, Nie no nie zamierzam się kłócić. Dałeś też cenne rady Nie chodziło mi broń boże o to, żeby starego kleju nie zrywać, bo to w sumie jakby naturalne. Ot taki skrót myślowy |
|
|
roli8
|
Wysłany: 04-11-2014, 16:52
|
|
|
Dzięki panowie za rady. Szyba już siedzi na swoim miejscu W sumie dużej filozofii z wymianą nie ma. Najwięcej czasu i energii pochłonęło wycięcie resztek szkła z klejem i oczyszczenie blachy ze starego kleju. Byłem zmuszony to robić nożem do tapet a 20 letni klej strasznie twardy był. Jakieś 2,5 h spędziłem żeby to dobrze wyczyścić. Samo wklejenie razem z kumplem to kilka minut. Jak ktoś chce zaoszczędzić parę zł na wymianie to śmiało polecam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|