|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Regulacja drzwi ?? |
Autor |
Wiadomość |
aristo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-08-2005, 16:20 Regulacja drzwi ??
|
|
|
Czy wie ktoś w jaki sposób reguluje sie drzwi ??
Góra drzwi nie przylega mi dobrze do dachu, i jak jade powyżej 100 zaczyna mi gwizdać.
Dołem przylegają dobrze, zamek też dobrze działa, ale czy można to jakoś wyregulować ??
Myślałem że może troszke dogiąć rame okna górą, ale jeśli jest inna metoda ..... to wolałbym to zrobić porządnie |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 10-08-2005, 23:01
|
|
|
w zasadzie chyba tylko poluzować zawiasy i sobie trafić drzwiami lepiej, ale wtedy duża szansa, że zamek się rozjedzie i nie będzie chodził OK, może robić problemy, więc dojdzie przykręcanie zamka na nowo...
mi się raz zdarzyło z tylnymi drzwiami, iż z góry gorzej dochodziły (choć różnica niewielka) bo ktoś raz się zaparł o nie za mocno, ale starczyło je siłą rąk mocno nagiąć i teraz jest OK, jest równo :-)
w rękach naprostujesz na właściwy tor ruchu :-D |
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 11-08-2005, 06:32
|
|
|
aristo napisał/a: | Myślałem że może troszke dogiąć rame okna górą, ale jeśli jest inna metoda ..... to wolałbym to zrobić porządnie |
I właśnie tak, nim zaczniesz regulować zawiasami spróbuj w ten sposób. |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-09-2006, 21:10
|
|
|
Witam niedawno miałem ten sam problem pomogła sama regulacja zamka tego na karoseri nie myl z zamkiem w drzwiach.
Jeżeli regulacja nie pomaga spróbój delikatnie nagiąć górę drzwi.w tym celu opuść szybę nie będzie stawiała takiego oporu pozdrawiam i walcz |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-09-2006, 21:40
|
|
|
Robert-k napisał/a: | Witam niedawno miałem ten sam problem pomogła sama regulacja zamka tego na karoseri nie myl z zamkiem w drzwiach.
Jeżeli regulacja nie pomaga spróbój delikatnie nagiąć górę drzwi.w tym celu opuść szybę nie będzie stawiała takiego oporu pozdrawiam i walcz |
Zawsze mozesz dac jakas cienka blaszke pod mocowanie zawiasu do karoserii. Ja cos takiego robilem jak wymienialem drzwi po malym dzwonie i zdalo egzamin idealnie. |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-09-2006, 12:17
|
|
|
A ja się zaparłem i dogiałem ramę przednich drzwi. Szyba koniecznie na dół, żeby nie strzeliła. U nie szpara miała ok. 0,5 cm. Oglądając zawiasy i zamek stwierdzam, że nie pomogą na odstającą ramę - jedynie doginanie... |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-09-2006, 13:42
|
|
|
to ja sie podłącze pod temat. W ub roku miałem robiony prog z prawej strony i teraz mi zaczęły tylnie drzwi lekko siedać i mi nowy lakier na progu szorują... jak podnieść te drzwi? |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-09-2006, 15:58
|
|
|
MiKuS napisał/a: | to ja sie podłącze pod temat. W ub roku miałem robiony prog z prawej strony i teraz mi zaczęły tylnie drzwi lekko siedać i mi nowy lakier na progu szorują... jak podnieść te drzwi? |
Na zawiasach - odkręcić od słupka i dźwignąć. |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-09-2006, 20:43
|
|
|
Rodzynek ma rację.
|
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-09-2006, 13:29
|
|
|
A inaczej sie nie da? bo te zawiasy wgl nie były odkrecane tylko na śrubach były drzwi wyjete... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
Artur
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-10-2006, 14:16
|
|
|
Najprostrzym sposobem jest oposzczenie szyby i dogiecie dzwi poprostu poprzez wielokrotne
otwieranie sie odksztalcaja |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|