Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Element zawieszenia
Autor Wiadomość
netsat 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-12-2005, 09:38   Element zawieszenia

Witam .Mam prosbe do kolegow.Jak sie nazywa dokladnie czesc zaznaczona na fotografi ktora wchodzi w skad wachacza przedniego Tipo?
zaznaczylem ta miejsce strzalka w otworze gdzie ona ma sie znajdowac w wachaczu
Poprzez przeguby gumowo metalowe polaczony jet do tego drazek idacy w kierunku srodkowej czesci samochodu
http://img208.imageshack....wachacz10mk.jpg
Dzis mierzac lacze elastyczne tlumika zauwarzylem ze jest uszkodzone tj obejma stalowa na tulei gumowej jest calkowicie peknieta i odgieta
I male pytanie-czy mozna z taka usterka pojechac do mechanika wymienic ten element (chodzi mi o to czy jazda samochodem stwarza zagrozenie od strony ukladu kierowniczego)
Laweta czy mozna powoli podjechac z taka usterka na warsztat)

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-12-2005, 10:40   

Końcówka drążka stabilizatora przedniego zawieszenia?

Mozesz jechac i wymienić. Czy zagrozenie, chmm przedni stabilizator jak sama nazwa mowi ma "wyrownywac" wachania zawieszenia pomiedzy dwoma wachaczami. Stabilizuje "skakanie" karoserii. Jesli nie mial bys drazka i przejezdzal bys przez spiacego policjanta lub jakies dziury na drodze to napewno bys zauwazyl roznce, autko by skakalo.

Ma to tez na celu poprawe bezpieczenstwa, np. w zakretach. Pomaga stabilizowac i tlumic ruchy zawieszenia, tak zeby kola jak najdluzej przylegaly do powierzchni.

[ Dodano: Nie 04 Gru, 05 10:42 ]
netsat, acha na przyszlosc -> Kliknij (poczytaj od połowy tego postu)

netsat 

Wysłany: 04-12-2005, 10:47   

miszko dziekuje za szybka odpowiedz Jutro sie ta moja usterka zajme
Co do zamieszczania linkow z fotkami i sposobami jak to zrobic poczytalem tak jak wskazales
Dziekuje

Tadmic
witamy nowego

Wysłany: 04-12-2005, 10:50   

Pomiędzy stabilizatorem a wahaczem występuje łącznik stabilizatora i to jest element o który pytasz. W katalogu Fiata ten element naztwa się "podpora" i ma numer katalogowy 60570627. Do tego dochodzą dwie podkładki 7601643 i odbojnik gumowy 7601642.
Warto wymienić cały komplet.
Pozdrawiam.
Tadmic

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-12-2005, 10:51   

Acha, jeszcze na to mówią "Łącznik stabilizatora".

netsat napisał/a:
sposobami jak to zrobic poczytalem tak jak wskazales

Cieszę się :D

[ Dodano: Nie 04 Gru, 05 10:51 ]
Tadmic, ale sie zgraliśmy :) Akurat też odpisywałem....

netsat 

Wysłany: 04-12-2005, 11:01   

miszko napisał/a:
Acha, jeszcze na to mówią "Łącznik stabilizatora".

netsat napisał/a:
sposobami jak to zrobic poczytalem tak jak wskazales

Cieszę się :D

[ Dodano: Nie 04 Gru, 05 10:51 ]
Tadmic, ale sie zgraliśmy :) Akurat też odpisywałem....

Dziekuje koledzy za pomoc
Milej niedzieli zycze

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-12-2005, 11:42   

Bez stabilizatora mozna normalnie jezdzic, i w przypadku spiacego policjanta nie ma on wplywu na prace zawieszenia, wlasnie dlatego bo oba wachacze pokonuja taka sama przeszkode...

...dokladnie odwrotnie gdybysmy przejezdzali przez policjanta tylko jedna strona - bez stabilizatora auto bedzie sie niemilosiernie bujac.

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-12-2005, 12:05   

a czy sa jakies efekty uboczne,jeśli te gumy co sie łączy stabilizator z wahaczem mam juz wygniecione? moze przez to mi cos stukac w zawiasie?
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 05-12-2005, 09:45   

ego napisał/a:
a czy sa jakies efekty uboczne,jeśli te gumy co sie łączy stabilizator z wahaczem mam juz wygniecione? moze przez to mi cos stukac w zawiasie?

Kiedys mechanik specjalizujacy sie w Fiatach powiedzial mi, ze nie slyszal o przypadku by cos stukalo przez zuzyty lacznik stabilizatora... :roll:
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

ego 

Wysłany: 05-12-2005, 11:09   

Jak narazie to luzów na tym nie mam,ale jak zmieniałem wahacze,to te gumki nie wygladały najlepiej
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 05-12-2005, 13:06   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Kiedys mechanik specjalizujacy sie w Fiatach powiedzial mi, ze nie slyszal o przypadku by cos stukalo przez zuzyty lacznik stabilizatora...

Jednak nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Sam na własnym przykładzie przekonałem się, ze zużyte łączniki stabilizatora a konkretnie ta część łącznika, która wchodzi na drążek skrętny powoduje stukanie.
ego napisał/a:
to te gumki nie wygladały najlepiej

Te gumki to groszowe sprawy, ja wymieniłem podczas wymiany wahacza, zawsze tak robię.
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 05-12-2005, 14:27   

M@ciej napisał/a:

Jednak nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Sam na własnym przykładzie przekonałem się, ze zużyte łączniki stabilizatora a konkretnie ta część łącznika, która wchodzi na drążek skrętny powoduje stukanie.

Tez to wymienilem, bo wygladalo kiepsko - wieszaczek + gumki. Ale zawieszenie nie przestalo wtedy stukac :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

netsat 

Wysłany: 05-12-2005, 19:59   

Wlasnie tyle co wrocilem z garazu po wymianie lacznika stabilizatora
Kupilem kompletny-cena 30 zl prod.wloskiej Troche mialem problemow gdyz sruba byla zapieczona i normalnie nie dala sie odkrecic tymbardziej ze gorna czesc lacznika byla peknieta i sie obracala.Uciolem pilka tarczowa -elektryczna stara srube i po problemie.Z uszkodzonym lacznikiem stabilizatora (calkowicie pekniety kablak metalowy na drazku stabilizatora)przejechalem dzis ponad 60 km i przyznam ze samochod niezbyt dobrze sie prowadzil (byl niestabilny przy wiekszych predkosciach pow.80/h i przodem auta troche kolysalo zwlaszcza na zakretach
Ale usterka juz usunieta
Pozdrawiam
Marek

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-12-2005, 21:18   

tak, może Ci przez to stukać :-) stabilizator który goni jakkolwiek w wahaczu jak się przekonałem, niedokręcony (!)
/ BTW: tak potrafią spaprać w drogim serwisie, jak jedyny raz nie miałem czasu zrobić czegoś sam, wymienić wahacz, pojechałem i nie dokręcili :-| /
czy poluzowany , też przez zgniecione jakieś podkładki, gumy itp. hałasuje na niektórych nierównościach, nawet nie zawsze łatwo określić czy to dokładnie on...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu