|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana Nagrzewnicy - Koszt Robocizny. |
Autor |
Wiadomość |
Prawdziwek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 181 Skąd: Skwarkowice
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 26-01-2010, 18:54 Wymiana Nagrzewnicy - Koszt Robocizny.
|
|
|
Jako, ze mialem zamulona nagrzewnice, zakupilem nowa za 52zl i mam pytanie odnosnie wymiany w serwisie, gdyz sam nie bede tego robil. Dzis rozmawialem w tej sprawie i powiedziano mi ze koszty wymiany beda rzedu 50-200zl w zaleznosci od tego czy trzeba bedzie demontowac cala konsole i/lub deske (200zl) czy tez obedzie sie to mniej bolesnie bez calosciowego prucia auta (50zl)
Czytajac posty zwiazane z wymiana nagrzewnicy, zauwazylem ze czesc uzytkowniko sama sie z tym uwija w miare szybko, i az takiego mlynu z tym nie ma.
Jednakze, aby byc pewnym i nie dac sie wy***ac mechom, chcialbym dowiedziec sie czy w przypadku mojego Tipka z silnikiem 1.8 wymiana nagrzewnicy rowniez nie jest az tak problematyczna, poniewaz naprawde nie usmiecha mi sie placic 200zl z wymiane... |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino |
|
|
|
|
Dziąbal
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Elbląg
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 26-01-2010, 19:07
|
|
|
POczytaj dokladnie posty a sam bedziesz w stanie ją wymienić. Co do rozbierania nie trzeba rozbierac calej deski! Konsola srodkowa i schowek chyba. |
_________________ TempRa 1.8
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
Prawdziwek
|
Wysłany: 26-01-2010, 19:19
|
|
|
Dziąbal napisał/a: | POczytaj dokladnie posty a sam bedziesz w stanie ją wymienić. Co do rozbierania nie trzeba rozbierac calej deski! Konsola srodkowa i schowek chyba. |
Dzieki za info. Posty czytalem. Niestety nie mam warunkow zeby sam to wymienic, do tego straszne mrozy, a potrzebuje ogrzewania jak najszybciej. Takze, sam wymieniac na pewno nie bede. |
|
|
|
|
Dziąbal
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Elbląg
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 26-01-2010, 19:33
|
|
|
Napewno nie bedą musieli rozbierac całej deski Mechanicy lubia straszyc! |
_________________ TempRa 1.8
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-01-2010, 20:11
|
|
|
Prawdziwek, tak ogólnie to trzeba odkręcić osłonę plastikową pod kierownicą,potem taki mały plastik (z otworem na nawiew nóg) a potem taka osłona też z plastiku.Odkręcasz opaski i zsuwasz węże.Trzeba podłożyć jakiś mały pojemnik żeby nie wylało się na podłogę.Odkręcasz śrubkę od linki,potem dwa wkręty od nagrzewnicy i wysuwasz ją jak kasetę z magnetowidu naciskając lekko w dół bo troszkę zahacza o kolumnę kierowniczą.Montaż w odwrotnej kolejności.
Jeżeli mechanik Ci powie że musi demontować deskę to powiedź mu że taki z niego mechanik jak z koziej dupy trąbka |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Prawdziwek
|
Wysłany: 26-01-2010, 20:38
|
|
|
Dziąbal, ZielonyTBG, dzieki za wyczerpujace info, wlasnie o to mi chodzi zeby mi ciemnoty nie wcisneli, zastawiali sie wiekszym silniekiem, czy cos wymyslali, drukuje to i jade z tym do mechow |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-01-2010, 20:46
|
|
|
Prawdziwek, wielkość silnika nie ma znaczenia.Całość jest wewnątrz auta i w każdym jest taki sam układ nawiewu. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
|
|
|
|
Prawdziwek
|
Wysłany: 27-01-2010, 16:59
|
|
|
Wydrukowalem i zaniosolem do mecha. Niestety okazalo sie, ze pekniety jest zawor i musialem dokupic, kosztowal 69zl :/ drozszy niz nagrzewnica, no po prostu zalamka |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 27-01-2010, 17:34
|
|
|
Prawdziwek napisał/a: | Niestety okazalo sie, ze pekniety jest zawor |
standard w tych autach Rok temu miałem to samo ... kpiłem używkę i znowu zaczyna się pocić |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Prawdziwek
|
Wysłany: 27-01-2010, 17:41
|
|
|
Luczu napisał/a: | Prawdziwek napisał/a: | Niestety okazalo sie, ze pekniety jest zawor |
standard w tych autach Rok temu miałem to samo ... kpiłem używkę i znowu zaczyna się pocić |
Przykra sprawa, na szczescie kupilem wszystko nowe, mam nadzieje ze troche posluzy... |
|
|
|
|
wilson
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-02-2010, 12:31
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | Prawdziwek, tak ogólnie to trzeba odkręcić osłonę plastikową pod kierownicą,potem taki mały plastik (z otworem na nawiew nóg) a potem taka osłona też z plastiku.Odkręcasz opaski i zsuwasz węże.Trzeba podłożyć jakiś mały pojemnik żeby nie wylało się na podłogę.Odkręcasz śrubkę od linki,potem dwa wkręty od nagrzewnicy i wysuwasz ją jak kasetę z magnetowidu naciskając lekko w dół bo troszkę zahacza o kolumnę kierowniczą.Montaż w odwrotnej kolejności.
Jeżeli mechanik Ci powie że musi demontować deskę to powiedź mu że taki z niego mechanik jak z koziej dupy trąbka | wymienialem tak samo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|