Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak świateł STOP + ABS
Autor Wiadomość
Skalniak71 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 10-08-2009, 10:14   Brak świateł STOP + ABS

Witam. Od razu chciałem zaznaczyć, iż posiadam Fiata Crome, a troche gugli przeszukałem i niestety nigdzie nie znalazłem forum które byłoby poświęcone temu właśnie modelowi. Do rzeczy; od pewnego czasu mam problem ze światłami "stopu" i ABS. Problem pojawiał się raz na jakiś czas, gdy świateł nie było wystarczało zgasić i zapalić ponownie silnik i światełka wracały przeważnie do normy. Jednak ostatnio przez 4 dni non-stop nie było ani abs ani świateł, dopiero gdy zjeżdżałem z krawężnika i zawadziłem podwoziem problem się rozwiązał ale nie na długo. Teraz większa dziura i światła działają lub się wyłączają...przeważnie towarzyszy temu brak ABS-u. Wymieniałem przekaźniki pod maską oraz w skrzynce z bezpiecznikami, sprawdzałem styki w lampach i wyglądają jakby przed chwilą z linii montażowej zjechały... Masa odpowiedzialna z światła nie wiem gdzie się znajduje dlatego jej nie sprawdzałem. I jeszcze jedno, nurkowałem pod kierownice i sprawdzałem co jest grane na pedale ale tam wszystko wydaje się ok. Miał ktoś doczynienia z tym samochodem?
Proszę o pomoc, Pozdrawiam Skalniak71

lazik666 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 10-08-2009, 11:03   

Obejżyj kable od ABS przy czujnikach na kołach, tam często styki lecą z uwagi na warunki w jakich pracują

I need more ViCoDiN

był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6
     Moneta

Skalniak71 
witamy nowego

Wysłany: 10-08-2009, 11:06   

lazik666 napisał/a:
Obejżyj kable od ABS przy czujnikach na kołach, tam często styki lecą z uwagi na warunki w jakich pracują

Ale to chyba rozwiąże mi problem ABS-u...jednak priorytet to te zasrane stopy :/ bez tego jeździć to jak siedzieć i czekać aż ktoś we mnie "wycedzi"...

lazik666 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 10-08-2009, 11:26   

Skalniak71, wiadomo, ale to pierwsze co mi przyszło do głowy, a być może jak sam piszesz jedno z drugim powiązane

I need more ViCoDiN

był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6
     Moneta

Skalniak71 
witamy nowego

Wysłany: 10-08-2009, 11:34   

Lepiej mieć ABS niż nie mieć ;D Gdzie z reguły jest masa świateł stop? Skoro jak wjeżdżam w dziure i stan świateł się zmienia to może być wina masy... Patrzyłem w bagażniku ale tam jest masa od czujnika zamknięcia klapy...

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 10-08-2009, 14:55   

W tipo pod kanapą z tyłu (w kromce pewno też) jest cały moduł do sterowania ABS-em - tam schodzą się wszystkie czujniki od kół itd. Zobacz bo może wyczepiła się wtyczka i przerywa

Odpowiedz do tematu