Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Tipkiem
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-03-2009, 22:00   Problem z Tipkiem

Zielony Diabeł rodziców odwala czasem cyrki.
Jak jest rozgrzany potrafi zgasnąć, a wtedy jego odpalenie jest nierealne przez najbliższe 10-15 minut.
Objaw podobny do padniętego CPW ale on go nie ma bo to 1,4 gaźnik :roll:
Jeszcze jedno zaobserwowałem, dzieje się tak tylko na PB, na gazie nie ma problemu.
Obstawiałem nawet pompę tylko nie wiem jak zołzę sprawdzić ;)
Pomyślałem o przewodach, zresztą i tak trzeba je wymienić, ale one nie mają na to wpływu bo wtedy na elpegu tym bardziej by strajkował.

assistance   Moneta

Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-03-2009, 22:04   

Emf, możliwe że pompa paliwa się zacina, a co do sprawdzenia to jak będziesz przy aucie i nie będziesz mógł go odpalić to wyciągnij pompę i rozruszaj ją ręcznie i wtedy załóż ponownie i spróbuj odpalić
     Moneta

Emf 

Wysłany: 04-03-2009, 22:34   

Gdzie jest pomnpa w 1,4 bo ja miałem w 1,6 na wierzchu, a wiem że w zależności od silnika są też w baku :sciana:

assistance   Moneta

Maciek 

Wysłany: 04-03-2009, 22:36   

tylko we wtrysku była w baku, a w gaźniku masz w bloku silnika (po otwarciu maski) po lewej stronie
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-03-2009, 23:04   

Emf,

Maciek1991 napisał/a:
Emf, możliwe że pompa paliwa się zacina, a co do sprawdzenia to jak będziesz przy aucie i nie będziesz mógł go odpalić to wyciągnij pompę i rozruszaj ją ręcznie i wtedy załóż ponownie i spróbuj odpalić
ciekawa rada, a jak mu zdechnie pod supermarketem to co na parkingu będzie demontował pompę paliwa :lalala: porusza sobie i zamontuje, ostrzegam brudna robota bo i paliwo wycieknie przy demontażu i trochę oleju z komory korbowej i starej pompy, wiem coś o tym bo zmieniałem, a i demontaż paskudny bo trzeba sięgać na spód silnika prawie :D

Maciek1991, Poza tym jak mechaniczna pompa paliwa z T/T może się zaciąć? Wiesz jak jest zbudowana? ;D Gdyby trzpień z membraną jakoś się zablokował (co jest mało możliwe) to wałek pośredni załamał by lub wykrzywił ramie napędowe pompy, a ta definitywnie by już nie działała. Nie obrażaj się broń Boże tylko to się kupy nie trzyma ;D

Emf, Miałem podobnie u siebie, czasem nie chciał odpalać gdy był nagrzany (np. mała wycieczka, stop przed sklepem wracam i nie ma uproś nie chciał palić) szczerze nie wiem co tak naprawdę rozwiązało ten problem bo w między czasie wyleciała stara pompa + przewody paliwowe w komorze silnika, świeczuszki i kabelki z kopułką i palcem, no i nowe przewody podciśnieniowe. Coś z tego pomogło.

** Dodano: 04-03-2009, 23:51 **
Mam nadzieje że ten schemat wyjaśnia dlaczego pompa nie może się zatrzymać. Słabym ogniwem jest membrana i to ona możne ulec uszkodzeniu (wtedy zacznie paliwo wyciekać spod pompy). Chyba nie muszę dodawać co by oznaczało zatrzymanie się wałka pośredniego :lalala:
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-03-2009, 01:13   

nie no, pompa mechaniczna jest nie do zajechania :D jak juz cos sie z nia dzieje nie tak, to puszcza bokiem benę albo olej :D
Emf, no objawy troche dziwne, biorac pod uwage ze to 1.4 gaznik. Moze filtr paliwa zajechany, albo poprostu gaznik do regulacji (co bardziej bym obstawial).
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Maciek 

Wysłany: 05-03-2009, 09:30   

,
JAM_BELFEGOR napisał/a:
Maciek1991, Poza tym jak mechaniczna pompa paliwa z T/T może się zaciąć? Wiesz jak jest zbudowana?

JAM_BELFEGOR, uwierz że może się zaciąć pompa paliwa miałem tak na stacji benzynowej i pod aptką się z nią bawiłem, na mocowaniu trzpienia się blokowała. A co do obrazy nie ma o co każdy piszę co wie.
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-03-2009, 11:32   

Maciek1991 napisał/a:
JAM_BELFEGOR, uwierz że może się zaciąć pompa paliwa miałem tak na stacji benzynowej i pod aptką się z nią bawiłem, na mocowaniu trzpienia się blokowała
Może się w rękach blokowała? W aucie raczej nie, wałek pośredni bardzo dużą siłę wytwarza.

Maciek1991, a i jeszcze jedna rzecz nawet jak pompa się przyhaczy jak piszesz, to po wyłączeniu silnika (bo gdyby stało się tak w trakcie jazdy to gasł by podczas jazdy) to gaźnik ma komorę pływakową w której jest spora ilość benzyny wystarczy żeby zapalić i ujechać kawałek. Dlatego ja Emf'owi nie odpowiem w prost bo nie wiem, któraś z wyżej wymienionych rzeczy pomogła na moją identyczną przypadłość. A zapomniałem dodać ze z przewodami paliwowymi również filierek paliwa wymieniłem.
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 05-03-2009, 16:31   

JAM_BELFEGOR, dzięki za szczegółowy opis.
Wymienię Panowie na razie przewody i kopułkę z palcem (świece wymienione).
Ja nie pomoże będę nadal szukał ;)

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 06-03-2009, 21:40   

ale szukałeś , w momencie nieodpalania, czy świeczki są zalane (zapłon? ale na LPG chodzi...) czy właśnie paliwa brakuje?
na LPG ciut-ciut mniej się w gażniku cuduje w zal od temperatury, niż na benzynie (dot dawkowania), więc może coś od podciśnień, związane z termozaworkiem z tyłu silnika? hmm... ciekawe...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 08-03-2009, 00:34   

unknown, muszę go wtedy "popiłować" (w granicach rozsądku oczywiście) na rozruszniku i za którymś razem zaskakuje.
Jak zaskoczy to chodzi jak igła więc na pewno nie świece bo któryś zalany gar by chociaż trochę zarzuciło.

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu