Tylna klapa - gładzenie |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-04-2007, 22:26 Tylna klapa - gładzenie
|
|
|
Siemanko!
Tak jak w temacie, pomyślałem sobie, że może wygładziłbym sobie tylną klapę - tablice przeniósł na dół na zderzak, a klapa byłaby gładziutka. Czy ktoś robił coś takiego u siebie?
Ogólnie to chciałem się dowiedzieć, czy dużo z tym roboty? |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-04-2007, 22:47
|
|
|
Zagadaj do Budynia z Zgierza, koło Ciebie. Chmm pewnie go nie znasz. Na forum u nas nie był chyba nigdy i konta nie ma. Bynajmniej był na I naszym zlocie i właśnie miał tak Tempre przerobioną.
Może ktoś ma z nim kontakt to go odeśle do niego.
Do mnie dzownił ostatnio, ale z prywatnego, powiadomić mnie, że wpadnie na nasz tegoroczny zlot.
A co do Tempry, chmm mi się wydaje, że tak jak jest, jest ok.
Wejdź na Zdrówka (zdrowko.gala.net.pl chyba) stronę, dalej fotki z I OZFT i poszukaj całej czarnej Tempry z czarnymi felgami. To była ta Tempra.
U nas w dziale nasze zdjęcia nie ma wszystkich fotek z I zlotu. U Zdrówka są. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-04-2007, 10:07
|
|
|
Z samym wygładzeniem to nie ma raczej problemu - zaspawanie otworu i przerobienie czarnego plastiku. Gorzej może być z przeniesieniem blach na zderzak bo tu musisz już dać do spawania plastiku i poszukać kawałek z jakiegoś innego modelu który akurat ma tablice na zderzaku. |
|
|
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-04-2007, 10:27
|
|
|
Nie wiem jak z tym spawaniem bo tipki niektóre maja plastikowa klape. Także tu mała komplikacjia, później szpachla i bardzo starannie wygładzić jeśli bedziesz robił to sam to pamiętaj, że na ciemnych kolorach bardziej widać nierówności i trzeba troszke posiedzieć z papierem wodnym
A tablice na zderzak to nie jest w sumie taki duży problem. |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 29-04-2007, 20:14
|
|
|
a odnośnie pomalowania tego - trzeba zmatowić i machnąć całą klapę, czy tylko ten szpachlowany fragment? |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-04-2007, 20:22
|
|
|
kris_ldz napisał/a: | a odnośnie pomalowania tego - trzeba zmatowić i machnąć całą klapę, czy tylko ten szpachlowany fragment? |
jesli masz kolor metaliczny to bedzie trzeba malowac caly element, jesli zwykly nie metalik to tylko zaprawisz wygladzona powierzchnie. |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 29-04-2007, 20:44
|
|
|
nom metalik dokładnie morski metalik, czy nie wiem jak to nazwać... sporo Tipolców jeździ właśnie w takim kolorze. |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 29-04-2007, 20:54
|
|
|
no to zeby to mialo rece i nogi przy metaliku trzeba bedzie prysnac caly element zeby perla sie zgrala na calej powierzchni.. metalik fajny kolor ale jesli chodzi o odnowienie jakiegos elementu to i koszt farby jest wiekszy i trzeba caly element psikac.. zwykly kolor jest wygodniejszy bo wystarczy tylko zaprawic np. porysowany element i zapolerowac i wszystko gra, no i koszt farby duzo tanszy |
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 29-04-2007, 21:07
|
|
|
to jeszcze sprawa taka - czy jak podskoczę do mieszalni, dorobią mi farbkę w kolorze nadwozia, to czy dużo jest roboty z odmalowaniem klapy? I np. jeżeli zakupiłbym taką farbkę w sprayu - czy wyszłoby coś z tego dobrego, czy raczej kicha? |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 30-04-2007, 06:55
|
|
|
farbe Ci w mieszalni zrobia bez problemu.. ale raczej nie poradzisz sobie samemu z malowaniem metalika, biorac pod uwage ze zaszpachlujesz ta wneke na rejestracje, pozniej to trzeba bedzie obrobic wygladzic itp na to polozyc podklad (sprint) i podklad przygotowac do koncowego malowania (wytrzec wodnym papierem) jest to metalik wiec najpierw idzie baza a na to nakladany jest lakier.. na metaliku kazde nie rownomierne rozlorzenie bazy jest pozniej widoczne bo pod slonce bedzie widac plany tu ciemniejsze tam jasniejsze no i perla sie nie zgra.. ogolnie jesli nie masz pojecia o malowaniu nie zabieraj sie za psikanie metalikiem bo efekty prac nie beda dobre |
|
|
|
|
gulczas
|
Wysłany: 30-04-2007, 11:35
|
|
|
Spray po pierwsze daje za małe ciśnienie i w dodatku nierównomierne co zobaczysz jak będziesz kładł lakier, będą mniejsze lub większe różnice w odcieniu. Równomierne nałożenie metalica to podstawa.
Sprayem możesz malować ale małe elementy, typu klamka, jakaś zaślepka, ale za pierwszym razem i tak za bardzo ci nie wyjdzie. Pamiętaj że jak pomalujesz bazą dajesz później clar (bezbarwny). Bezbarwny musisz i tak nałożyć około 4 warstw i to cienkich. Po wyschnięciu czyli w warunkach garażowych kilka dni gładzisz to papierem wodnym 2500 lekko żeby nie przetrzeć a później polerka pastą.
Także roboty przy metalicu jest sporo po zatym z samą bazą i podkładem jest troszkę zabawy. Także polecę Ci samemu zaszpachlować wnękę w klapie wygładzić i dać do malowania lakiernikowi. Jak pojedziesz z własną baza mniej cie skasuje. Ja u siebie płaciłem za malowanie spoilera 150pln + baza, razem z montażem mam srebrny metalic. |
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 01-05-2007, 10:39
|
|
|
Gulczas a ile trzeba odczekać między bazą a bezbarwnym 15-20 minut,czy żeby się np jeszcze lekko lepił |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 01-05-2007, 11:18
|
|
|
Ok 30 minut musisz poczekać bo bezbarwny ma właściwości "rozpuszczające" i może Ci spłynąć klar razem z bazą. Lepiej odczekać trochę dłużej. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
gulczas
|
Wysłany: 01-05-2007, 16:17
|
|
|
Akj3 ma w sumie racje z czasem. Ten czas to też kwestia tego w jakiej temperaturze malujesz i w jakich warunkach. Te 20-30 minut trzeba odczekać (plusem jest to, że taki metalic szybciej schnie). Jak później będziesz kładł bezbarwny (należy pamiętać o cienkich warstwach), może Ci wyjść tzw. "skórka pomarańczy". Można o zniwelować kładąc kolejne warstwy claru, no i po porządnych wyschnięciu polerka tak jak wspomniałem post wcześniej.
Jeśli nie jesteś pewien szybkości schnięcia itp. spróbuj na próbę na czymś co możesz zmarnować (jakiś kawałek plastiku itp.) Ponoć każdy lakiernik ma te swoje sposoby i nie zawsze każdemu wszystko wychodzi także polecę spróbowanie najpierw właściwości lakieru na "próbę" |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|