|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ubywa plynu hamulcowego... |
Autor |
Wiadomość |
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-11-2005, 00:47 Ubywa plynu hamulcowego...
|
|
|
Witam
Mam taki problem jak w temacie.
Ale wrocmy wstecz:
mialem kiedys awaryjne hamowanie, podczas ktorego pekl mi gumowy przewod przy kole (sic!).
Na szczescie pekl jak samochod sie zatrzymal:)
Mechanicy zalozyli mi nowy, dolali plynu i sie zaczelo.
Ubywa mi plynu. Co dziwniejsze, zauwazylem ze jak ostro przyspieszam, wtedy bardzo szybko zlatuje. Podczas spokojnej jazdy jest znosnie.
Przewody- przy przednich, jak i tylnych kolach sa suche... Macie pomysl co to moze byc?
Ktos kiedys doradzil mi, ze przez cylinderek moze uciekac...prawda to?
Dzieki wielkie za pomoc
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 25-11-2005, 06:22
|
|
|
No niby moze ale to widać na feldze od wewnątrz że cos ciekło (jak auto postoi przez noc to wszystko co wypsikało w bęben musi spłynąć po feldze).
Ciężko powiedzieć bo cieknąć moze wszędzie. Musisz szukać. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-11-2005, 07:26
|
|
|
Widać na feldze bardzo dokładnie szczególnie po zmieszaniu z brodem!! A jak mocniej cieknie (tak jak u mnie kiedyś) to widać na około koła dużą plamę!! Lepiej to sprawdź, ja jak zobaczyłem po nocy plamę to dolałem na ful i jadę do warsztatu a tu po 100m nie mam hamulca - cale szczęście był sprawny ręczny!! Ewentualnie zdejmij bębny i sprawdz te cylinderki!! |
_________________ Była 159.A3.046 Tempra, była Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-11-2005, 16:14 Re: Ubywa plynu hamulcowego...
|
|
|
Lepiej jedz z tym szybko do mechanika, niech szuka co jest nie tak... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 25-11-2005, 17:19
|
|
|
Przez cylinderek a dokładniej przez tzw. oring bądz uszczelkę jak zwał, jest on usadowiony wewnątrz zacisku. Uszczela ta może się uszkodzić - jak jest bardzo stara !!! sama z siebie raczej nie. Przy uszkodzeniu tej uszczelki spadek płynu jest dość gwałtowny. Nie wiem co ma szybkośc jazdy do ubytku płynu - chyba że chodzi o gwałtowne hamowanie. Ogólnie nic w przyrodzie nie ginie i ten płyn musi gdzieś wyciekać jak go ubywa, zniknąć nie może. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Adams_ki63
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 25-11-2005, 18:46
|
|
|
Witaj. Sprawdź jeszcze połączenie pompy hamulcowej z serwem i przewody dochodzące do pompy.... |
_________________ Adams_ki63
Tipo 1,6ie cat + LPG |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-11-2005, 22:55
|
|
|
Adams_ki63
Czy jest możliwe aby pompa hamulcowa rozszczelniła się od strony serwa i płyn hamulcowy byłby zasysany do kolektora ssącego i spalany w silniku?
Jeżeli tak jest to płyn hamulcowy powinien być obecny w przewodzie łączącym serwo z kolektorem.
To pytanie jest związane z obserwacją Kamitchiego. Im szybciej przyspiesza tym więcej płynu ubywa. Poza tym Kamitchi nie zauważył żadnych przecieków.
Jaki może mieć wpływ płyn hamulcowy na pracę silnika a szczególnie na jego łożyska. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
Adams_ki63
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-11-2005, 23:09
|
|
|
Witajcie.
Rozszczelnienie pompy na połączeniu z serwem jest mozliwe, ale co do przedostawania sie płynu hamulcowego do kolektora ssącego to nie jestem pewny.Najlepiej sprawdzić, ściągając przewód podciśnienia idący z serwa do kolektora (podczas pracy silnika oczywiście) i po chwili obserwacji widać będzie czy z przewodu wydostaje się jakaś ciecz. |
_________________ Adams_ki63
Tipo 1,6ie cat + LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|