|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Migające kontrolki |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-06-2009, 13:19 Migające kontrolki
|
|
|
Zauważyłem dziś, że gdy jadę to kontrolki na desce zaczynają migać raz jaśniej, raz ciemniej. Nie ma to żadnego równego rytmu. Tak samo miga lampka sufitowa. Radio gra ok, być może dlatego, że jest podłączone pod aku. Ładowanie jest ok. Kontrolka ładowania nawet się nie żarzy, a auto zapala od strzału. Co to za cuda? Dzieje się to tylko gdy silnik jest obciążony. Na luzie jest ok, czy na 1000 rpm, czy 3000 - nic nie miga, ale gdy tylko włączę bieg i silnik dostaje obciążenia to zaczyna się disco. |
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-06-2009, 13:29
|
|
|
może to głupie, ale na zgaszonym silniku lampka ładowania się pali, prawda? wiesz, spalona żarówka w kontrolce może bardzo skutecznie zmylić, poprostu za bardzo im ufamy. Przypominam o tym, ponieważ ja nie zauważyłem tego kiedyś u siebie i miałem trochę problemów. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 08-06-2009, 13:37
|
|
|
jelcyn, chodzi o to, czy zanim włączę silnik to lampka świeci? Tak świeci |
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 08-06-2009, 15:23
|
|
|
mrk69, na początek posprwdzałbym wszystkie łączenia altka z aku i altka z silnikiem (masa) jaesli nie pomorze to raczej regulator ci powoli daje znac o sobie |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-06-2009, 18:43
|
|
|
mrk69, masz analoga? sprawdź masę na deskę. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 16-06-2009, 21:01
|
|
|
Po krótkim rozpoznaniu stwierdzam, że to nie alternator, ponieważ nie dość, że podmieniłem z innego Tipo. To jeszcze mój altek w tym drugim elegancko zapyla, a problem jest nadal. Odpiąłem alternator w ogóle (oba kable) i dalej to samo. Siedziałem w garażu dzisiaj 5 godzin i jakoś to mruganie ustało, ale jeżeli samo z siebie ustało to samo może wrócić. Poszedłem tropem przebicia na zapłonie, ale kopułka i kable podmieniłem z drugiego Tipo i zero poprawy. Poprowadziłem masę od akumulatora, do ucha silnika i nic, ale stała się jeszcze jedna dziwna rzecz, która może ma związek. Otóż wyjąłem rozrusznik i go wyczyściłem. Zamontowałem z powrotem i ciężko palił. Początkowo było tylko "cyk" i zero odpału, ale w końcu zaczął normalnie kręcić. Zapaliłem auto, włączyłem światła i nie miga, ale po cofnięciu kluczyka na 0 światła nie zgasły (tylko kontrolki na desce przygasły). Dopiero jak na manetce wyłączyłem światła to przekaźnik się rozłączył, ale gdy znów na wyłączonym silniku przekręciłem światła na włączone to nic się nie stało. i tak kilka razy. Co za cuda? rozrusznik coś knoci w instalacji? Bendiks nie odskakuje czy jaki pies? |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|