|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wycena wartości tempry????????? |
Autor |
Wiadomość |
krzysztof484
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-02-2006, 15:25 Wycena wartości tempry?????????
|
|
|
Mam pytanie? Wielu się wypowiada na forum, czy ktoś z Was wie a jakiej podstawie
PZU lub inny ubezpieczyciel wycenia auto. Gdzie ewentualnie można wejżeć na internecie
aby porownać wartość. Miałem zdażenie, dupek jechał i na całej długości poniżej listwy drzwi powginał karoserje. Rzecoznawcy wykazali szkode całkowitą
i jest za mała warość!!!!!!!!!!! auta. Prosze o porade i merytoryczne podpowiezi. |
|
|
|
|
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-02-2006, 16:39 Re: Wycena wartości tempry?????????
|
|
|
Wartość auta wycenia się na podstawie aktualizowanych danych katalogu eurotaxu (niedostępne dla zwykłegozjadacza chleba) wg rocznika auta. Od tego odejmuje się koszt części, malowania i robocizny. Jeśli ta druga wartość jest większa od wartości auta, wtedy zonk.
Tak na oko;
- przedni błotnik cena nowego + 250 - 300 robocizna
- drzwi 1 -------------"--------- + 250 - 300
- drzwi 2 -------------"-------- + 250 - 300
- tylny błotnik -------"-------- + 250 - 300
- zderzak 1 ---------"--------- + 250 - 300 jak w kolorze nadwozia
- zderzak 2 ---------"-------- + 250 - 300 jak w kolorze nadwozia
- ewentualne prostowanie i naciągi
razem optymistycznie około 4000 zł
Za zarysowany zderzak w moim koreańczyku marki KIA Shuma, wymiana na nowy koszt wymiany z robocizną wyceniony w warcie na 2500 zł
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-02-2006, 06:58
|
|
|
ciekawe czy dla PZU i skarbówki obowiązuje ta sama taryfa? Swoją temprę kupiłem za 4kPL w skarbówce zapłaciłem dolę od wartości i spoko. Na początku stycznia dostałem monit ze skarbówki że mam się zgłosić z umową kupna i coś wyjaśnić. Na miejscu okazało się że auto wg eurotax-u jest warte ok 6,5kPL i albo dopłacę do podatku albo powołają rzeczoznawcę który to auto wyceni . koszty powołania biegłego w razie niekorzystnego dla mnie orzeczenia miały być zrzucone na mnie. dopłaciłem ok. 100zł Reszta zależy od ubezpieczyciela , stawki ubezpieczenia . przypuszczam że sprawcy nie masz na patelni "bo byłoby po ptokach" |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|