Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiaty, to dobre auta ;)
Autor Wiadomość
William 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 26-05-2007, 13:36   Fiaty, to dobre auta ;)

Wracałem z pracy wczoraj na drodze szybkiego ruchu, a ponieważ znów dłubałem przy silniku, chciałem sobie pojechać "dynamiczniej" ;) no to wyskakuje na obwodnicę, wskazówka się ustawiła po chwili na 230 km/h i tak sobie lecę przyjemnie, gdy nagle pojawił się za mną jakiś żółty punkcik szybko zbliżający się. No to ja przełączam się na jedyne słuszne paliwo PB i ogień. nic nie dało.. punkt był coraz bliżej. Po chwili wyprzedził mnie Fiat Coupe :badgrin: :fufu: Na blacie miałem pod 250 km/h, a rzeczona coupecina odchodziła dość szybko :]

Gdy już tak sobie odjechał, naszła mnie ciekawość co to za motor był.. Technicznie to tylko 2.0 VT20 by tak mnie zmłuciło. Jakieś inne typy? Miał ktoś doświadczenie z tymi autami?

Pozdrawiam
Zatrwożony William

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-05-2007, 13:50   

Mysle ze 2.016vT dałoby rade. Może wieksze IC, wydech, remap
     Moneta

KRT 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-05-2007, 13:53   

20vT ma coś 230PS i wzupełności wystarcza żeby objechać ciężką bawarke :D :lol:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-05-2007, 14:25   

William, do Niemiec pojechałeś, że 250km/h leciałeś ?? :)
Przy tak dużych prędkościach to nawet różnica 10km/h już się wydaje, że auto odchodzi. Ile waży twoje BMW?

William 

Wysłany: 26-05-2007, 16:52   

No 2 tony z całym sprzętem co mam na pokładzie :] A na 250km/h to wystarczy dobra 2 pasmówka ;)

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-05-2007, 17:08   

William, dobrze ze nie trafiles na to 400KM tipo ktore lata po Bulgarii ;) :bambam:

rob 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 26-05-2007, 17:36   

http://www.tempra.org/uploads/S5020315.AVI
opti wystarczy te nasze co po polscse hula :badgrin:

** Dodano: 26-05-2007, 19:41 **
William,
dobrze się stało że ten mały punkcik co się zblizał to nie psy z video radarem :badgrin:
bo byśmy cię ogladali na TVN TURBO -uwaga pirat!

opti 

Wysłany: 26-05-2007, 17:43   

:bambam:

William 

Wysłany: 26-05-2007, 17:57   

rob napisał/a:
William,
dobrze się stało że ten mały punkcik co się zblizał to nie psy z video radarem :badgrin:
bo byśmy cię ogladali na TVN TURBO -uwaga pirat!

Spokojnie, jeszcze się nie zdarzyło żeby psy mnie nie puściły ;) Poza tym żółte miśki? ;) Eee...... :lol: :lol:

Hipo 

Wysłany: 27-05-2007, 16:42   

William napisał/a:

.... Poza tym żółte miśki? ;) Eee...... :lol: :lol:

Może jakieś przeterminowane albo dojrzałe ? :lol:

JCB 3CX Contraktor

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-05-2007, 21:01   

www.novitec.net

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 28-05-2007, 21:05   

William, Twoje BMW nie jest az tak potwornie mocne przeciez. To tylko silnik R6 i 3,5 litra. Ile to moze miec bez dłubania? 211-220KM. Przy tej masie nic dziwnego ze Fiat Ci uciekł. Nie smiej sie wiecej z turbo :) :lalala: a dodam jedynie ze jak sprzedam Legacy to jade do Słupska (facet nie chce sprzedać,ale sprzedałby gdyby miał klienta) oglądać Audi S6 4.2 V8 - to ma jakies...300KM? :bambam: i naped quattro. No i gaz sekwencyjny. :lalala:

** Dodano: 28-05-2007, 23:08 **
William napisał/a:
Spokojnie, jeszcze się nie zdarzyło żeby psy mnie nie puściły ;)

w koncu sie trafi taki co Cie nie pusci :)
ale sam wiesz ze to tylko kwestia...pieniedzy. 8)

www.budowork.pl
     assistance

opti 

Wysłany: 29-05-2007, 05:53   

Ninja, "facet nie chce sprzedać,ale sprzedałby gdyby miał klienta" znaczy chce ale nie chce :bambam:

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-05-2007, 06:15   

Znaczy nieche ale Ninja mu da z karata jak to kumpel mowi i zmieni zdanie :axe:

Lubie takie cukiereczki od rana:]
FC ladnie lata no i ladne autko :]
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

opti 

Wysłany: 29-05-2007, 07:12   

MupiK, mowa.. co by jeszcze Audiki za free nie oddal po takim ciosie :bambam:

William 

Wysłany: 29-05-2007, 07:17   

Ninja napisał/a:
William, Twoje BMW nie jest az tak potwornie mocne przeciez. To tylko silnik R6 i 3,5 litra. Ile to moze miec bez dłubania? 211-220KM. Przy tej masie nic dziwnego ze Fiat Ci uciekł. Nie smiej sie wiecej z turbo :) :lalala: a dodam jedynie ze jak sprzedam Legacy to jade do Słupska (facet nie chce sprzedać,ale sprzedałby gdyby miał klienta) oglądać Audi S6 4.2 V8 - to ma jakies...300KM? :bambam: i naped quattro. No i gaz sekwencyjny. :lalala:
Obrazek
Obrazek

Spoko, wiem, że lżejsze i mocniejsze, ale prowadzenie takiej coupeciny przy tych prędkościach nie należy do najłatwiejszych. Zwłaszcza po naszej trójmiejskiej. Wydawało mi się jednak, że mając już takie prędkości i prowadzenie jak w 7-mie, do tego jeszcze pojemność i niutki nie łatwo będzie 2x mniejszemu autu tak odejść. Dlatego jestem pod wrażeniem.

Co do S6, to śliczne autko i powodzenia w zakupie. Zastanów się jednak czy będziesz w stanie to utrzymać na poziomie? Nie wystarczy przecież lać szambo i opłacać OC. Klocki, oleje - a 4.2 jest wymagający i wybredny. Do tego jeszcze bardzo punktualny. Serwis na czas, co 10 tys itp.. Inspekcja z serwisem, to koszt remontu jaki poniosłeś przy turbodziadku. Myślisz dlaczego nie każdy co ma 20 klocków jeździ S6 z 4.2?

Osiągi porażają - koszty utrzymania również. Nie sztuka przecież kupić... Bez dobrego serwisu i "klubowstwa" odradzam. Gdy kupisz jednak - będę kibicował.

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 29-05-2007, 09:13   

Pewnie lekko dłubnięta 20VT cię smignęła hehe..znajomy ma taka tylko czerwona hehe

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 29-05-2007, 09:46   

co do Audi to mam bardzo dobre znajomosci jesli chodzi o załatwianie częsci. Znacznie lepsze niz jak do subaru. Zdaje sobie sprawe ze to drogie auto,dlatego nie powiedzialem ze kupie,tylko jade obejrzeć i pogadac z gosciem,przejechać sie. :)
Jesli chodzi o serwis co 10tys. km to nie przesadzaj. Przeciez to nie jest nowe auto na gwarancji. Owszem,przejerzeć hamulce,zmienić oleje to tak.Zawieszenie słychac od razu jesli cos nie tak. A jesli jezdzi to co tam dalej robić. Jak nie huczy i buczy. Zepsuje sie coś to naprawiasz. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Tak czy inaczej to narazie gdybanie,bo moze akurat kupie 3,5 litrową BMW od Twojego kumpla,kto wie ;) A moze zupelnie co innego. W planach mam dostać auto sluzbowe na stałe juz,wiec drugie auto byloby do lansu,wypadów poza granice trójmiasta i tyle.Ewentualnie na pojeżdzawki z chlopakami z SRT :) Wiec jak zrobie 30tys rocznie to bedzie dobrze :)

Gosc ma audi i nie jest wystawione na sprzedaż,ale jesli sie dogadamy to sprzeda i tyle. 8)

www.budowork.pl
     assistance

William 

Wysłany: 29-05-2007, 11:19   

Ninja napisał/a:
Jesli chodzi o serwis co 10tys. km to nie przesadzaj. Przeciez to nie jest nowe auto na gwarancji. Owszem,przejerzeć hamulce,zmienić oleje to tak.Zawieszenie słychac od razu jesli cos nie tak. A jesli jezdzi to co tam dalej robić. Jak nie huczy i buczy.

Nie znam się dokładnie na Audi, ale przypuszczam że jest tak jak w starym BMW. Nawet zmiana oleju na inny niż dotąd może nie być smaczne dla motoru. Co 10 klocków trzeba pilnować oleju w skrzyni, wspomaganiu, silniku. To jest warunek sprawności auta, które jest pełnoletnie. I nie ma zmiłuj - musisz to zrobić. Nawet przy zakupie auta, jak nie masz faktur z wbitą rejestracją, to trzeba wymienić. Ja tam jestem niedowiarek. Klocki hamulcowe się zużywają bardzo szybko :] Ja mam heble Zimmermana i po 20 tysiączkach musiałem wymienić. A to boli bo to koszt 500 zł za sam przód np. Im wyższą i starszą półkę sobie stawiasz, tym większe są koszta utrzymania w sprawności jeśli jedziesz na oryginalnych częściach. Generalnie lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli chcesz do lansu, to daruj sobie potworzasty motor na korzyść czegoś co się będzie w miarę sprawnie odpychać.

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 29-05-2007, 12:58   

William napisał/a:
Co 10 klocków trzeba pilnować oleju w skrzyni, wspomaganiu, silniku.
nie, co 10kkm to trzeba wymienić olej w silniku. Skrzyni nie wymieniasz,chyba ze to automat. Audi jezdzi dożywotnio na oleju w skrzyni manualnej. Oczywiscie co jakies tam 50tys km mozna go zobaczyć lub wymienic. Koszt nie jest az taki straszny. Tylny dyfer trzeba zmieniać ale tez tragedii nie ma bo nawet litr tam nie wejdzie. A wymienic spokojnie moge sobie sam. Wystarczy ze wjade do kumpla na kanał,dostane strzykawe w łape i jazda. Klocki - wymieniam spokojnie sam na podwórku,tak jak ostatnio w subaru. Potrzebowałem tylko klucz do koł,lewarek i jeden calowy klucz do odkrecenia zacisków. Filozofii nie ma. Kloce napewno nie beda kosztować 500zł. Dobre do subaru mam za ok 160zl/kpl. Olej zmieniasz na taki na jakim jezdził i tyle. Robisz rozrząd o ile wlasciciel nie ma udokumentowanej wymiany jakos wiarygodnie. Rozrząd robie sam - u kumpla w warsztacie albo u ludków z SRT.
Do tego modelu wiele częsci pasuje od audi C4 i A6.S6 ma tylko silnik mocniejszy w sumie. Tragedii nie ma. Ogolnie byłaby gdyby silnik był padaka. A tak? Jesli wszystko sprawnie mechanicznie to smiga. Blachy ocynk wiec jak nie bity to masz spokojna głowe. A częsci? Napewno tańsze niz do subaru. Bynajmniej w sklepie. A mam znajomego ktory jezdzi regularnie do niemiec po czesci do zachodnich aut - głownie audi. Na allegro też jakies tam są.
Glupi koncowy tłumik to koszt ok. 190zl. Banał normalnie.
Cena za częsci do wymiany rozrządu zamknełyby sie w 800zł. Ze zniżką 35% w fota s.a.
Klocki hamulcowe - TEXTAR 137.66 - 157.05 [PLN] (cena bez znizki - odejmij 35%)
Cena wahacza - KAGER 184.16 - 351.88 [PLN] - 35%
Sprzęgło jedynie drogie...
Ale ogolnie tragedii nie ma raczej.

Poza tym patrze też Puga 406 w superowym stanie z 2,0 16V :)
Tez ceny czesci pasztetowe.

www.budowork.pl
     assistance

William 

Wysłany: 29-05-2007, 14:01   

Ninja napisał/a:
Poza tym patrze też Puga 406 w superowym stanie z 2,0 16V

Popytaj Tomka St. On obsługuje flotę Pugów u siebie w banku. Odradza jak może - sam kupił astrę II.

Co do reszty, to jak masz dojście do części i ludzi do pomocy choćby merytorycznej, to nie jest tak źle i da się taką furkę utrzymać po kosztach. Tak czy inaczej i tak 2 razy drożej niż opla, WV i tym podobne. specyfikacja silnika i układu jezdnego to największy koszt. A trzeba się liczyć z tym, że nie po to ktoś kupował S6 by się powozić delikatnie. Auto może być "niezauważalnie" skatowane. Warto je sprawdzić dokładniej. A subaru, to cenowa porażka..

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 29-05-2007, 15:39   

Cytat:
Popytaj Tomka St. On obsługuje flotę Pugów u siebie w banku.

Z calym szacunkiem do Tomka,ale nie jest on wg mnie fachowcem. My obslugujemy flote ponad 100 aut w tym sa 3 pugi 406 i nikt nie narzeka :)Pugi te nowe to zonk jednym słowem. Nie wspominając o 807 juz wogole. Złom i tyle. Astry tez mamy. Opel to jest dopiero porażka... :/ Po przebiegu 130kkm biora normalnie olej. Nowa Meriva wróciła po 1000 km na warsztat. Silnik sie posypał. Vivaro jako nowe brało ponad 0,5 l oleju na 1000km.
Poza tym kolega pracowal w 2 serwisach Peugeota i z czystym sumieniem rekomenduje 406.
Cytat:
Co do reszty, to jak masz dojście do części i ludzi do pomocy choćby merytorycznej, to nie jest tak źle i da się taką furkę utrzymać po kosztach

ano mam :)
William napisał/a:
Tak czy inaczej i tak 2 razy drożej niż opla, WV i tym podobne.

zgadza sie. :]
William napisał/a:
A subaru, to cenowa porażka..

niestety. to jeszcze egzotyczna marka w PL :sciana:

www.budowork.pl
     assistance

ego 

Wysłany: 29-05-2007, 19:11   

Ninja napisał/a:
niestety. to jeszcze egzotyczna marka w PL

a wolałbyś żeby była taka jak np bmw albo vw? bo ja na pewno nie
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 29-05-2007, 19:29   

ego napisał/a:
a wolałbyś żeby była taka jak np bmw albo vw? bo ja na pewno nie

nie,wolalbym zeby był chociaz bardziej rozwiniety serwis. W trójmiejscie na dobrą sprawe jest...jeden. Drugi nie ma autoryzacji i złodzieje.

www.budowork.pl
     assistance

bartpa 

Wysłany: 29-05-2007, 19:34   

Ninja zebys sie nie zdzwil ile moze kosztowac takie audi.
Wszystkie mechaniczne czesci sa drogie..... jakies lozyska przeguby wal dyfer nie mowiac o oponach ktore nikna w oczach :x
wszystko jest ok poki nie zacznie sie cos sypac :)
tak czy inaczej ryk v8 rekompensuje prawie wszystko :fufu:

Odpowiedz do tematu