|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
sakramucko trzęsie |
Autor |
Wiadomość |
enters
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-08-2007, 13:45 sakramucko trzęsie
|
|
|
Telepie tempaczke proporcjonalnie do prędkości, telepie tak \ze czuje na kierownicy jak ją delikatnie szarpie na boki. Przy wolniutkiej jeździe normalnie widać jak kierownica sobie hodzi na boki. W jeden dzien mocniej w inny lżej. Sprawa jest dziwna bo przekładałem gumy, przeguby ok, wyjolem półośki i wszystko gitowe, obrecze zmieniłem...Coprawda telepanie nie jest przesadnio uciążliwe ale jest
Co dziwne to w rytm telepania skacze wskazówka predkościomierza, podejrzewam że to może coś ze skrzyni, może jakiś luz na układie różnicowym? nie moge sie wyznac.... |
|
|
|
|
chudy1.6s
Wiek: 41 Dołączył: 11 Lip 2007 Posty: 91 Skąd: Dobromierz
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-08-2007, 14:17
|
|
|
a może poprostu masz na jednej oponie bombla ,,mi jak wyskoczył bombel na oponie to też telepało kierownicą i mną podczas jazdy taką opone najlepiej sie pozbyć bo może szczelić |
_________________ ducato 2.5TDi 98r-brak mocy
TIPO mania 1.6s 94r jeszcze sie kula
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
enters
|
Wysłany: 28-08-2007, 14:35
|
|
|
Wybulona opona raczej nie bo na oko sprawdzałem, wiadomo na oko nie wszystko widać, ale wskazówka predkościomierza by od opony sie nie telepała prawda....?
Pozatym przełożyłem gumy z tyłu na przód w serwisie i nic |
|
|
|
|
chudy1.6s
Wiek: 41 Dołączył: 11 Lip 2007 Posty: 91 Skąd: Dobromierz
|
Wysłany: 28-08-2007, 15:28
|
|
|
jesli opony są ok, to ja nie mam pojencia co za DEMON w twoim aucie siedzi |
_________________ ducato 2.5TDi 98r-brak mocy
TIPO mania 1.6s 94r jeszcze sie kula
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-08-2007, 22:42
|
|
|
enters, opona nie być wybulona,ale wystarczy że szczeli płótno i cały profil opony zostaje przesunięty w jednym miejscu i przez to auto tańczym |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 29-08-2007, 07:29
|
|
|
ZielonyTBG, no ale przekładał opony z tyłu na przód więc nie powinno mu wtedy telepać kierą jakby była to opona. A z tego co kolega pisze to dalej to samo. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 29-08-2007, 10:56
|
|
|
Racja Hipo, nie doczytałem tej części zdania. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Daniel221
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-08-2007, 16:20
|
|
|
Witam.
A sprawdzałeś czy przypadkiem to nie wina tarczy hamulca |
|
|
|
|
enters
|
Wysłany: 30-08-2007, 20:51
|
|
|
tarcze w obu kołach wymieniłem, klocki oczywiscie również, tak samo końcówki drążków kierowniczych, wachacze, końcówkę drążka stabilizacyjnego, amortyzatory mają jeszcze 50% sprawności, wyciągłem półośki sprawdziłem i zmontowałem spowrotem, przegóby od strony kół i skrzyni wporządku, gumowy ciężarek stabilizacyjny na półosi OK.
Został więc układ różnicowy w skrzyni??? byćmoże wyrobione coś tam jest
A może gumy mocowania silnika????
pieron wie |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 31-08-2007, 06:37
|
|
|
Luz w układzie różnicowym będzie skutkowal takim "kopnięciem" przy ruszaniu ale napewno nie będzie Ci szarpać kierownicą. Ja ciagle bym obstawał przy kołach. Możliwe że gumy z przodu tyle są warte co i te z tyłu. Miałem taką akcje dawno temu jeszcze w Skodzie 130 że kierownicą szarpało w lewo i prawo. Niby wszystko było ok ale po pewnym czasie opona się dosłownie rozlazła. Pusciły kordy w środku i się zaczeło robić jajo. Opticznie nie było widać ale jednak to była przyczyna. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
enters
|
Wysłany: 01-09-2007, 19:55
|
|
|
Bardzo możliwe, ale że w tym sezonie już raczej nie zmienie gum, wiec wyjaśni sie sprawa pewnie w przyszłym sezonie :/ |
|
|
|
|
dreedoo
|
Wysłany: 03-09-2007, 19:21
|
|
|
mialem to samo u siebie w cromie po sprawdzeniu okazalo sie ze:
-zle wywazone kola!!
- skrzywione felgi na naszych super gladkich wrocławskich drogach
- lekki luz na przekladni kierowniczej
- bicie felg bo uszkodzone byly pierscienie centrujace felg przednich
caly koszt z robocizna:100 pln:)
ale sprawdz wywazenie moze byc to!!!! |
_________________ fiaty ach te fiaty |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-09-2007, 20:45
|
|
|
ja także po podobnych doświadczeniach przy takich objawach obstawiam kółka, oponki, ew wyważenie i fele....
tak, to jest możliwe, że bąbla nie widać wcale ale przjeździ czuć go wystarczająco, a telepie też dostatecznie;
tak, jest też możliwe przy przeleceniu obiema osiami przez dobrą dziurę na naszych ... "drogach ? " przekładanie nic nie da bo dostanie i to i to kółko.... nie ma funduszy na inne kółka na sprawdzenie - wyglądaj do zimy więc... a czasem - to fakt - samo wyważenie starczy, niewielka różnica w wyważeniu = duża różnica w komforcie jazdy... to też sprawdzałem.. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|