Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] Samopchod czasem gasnie jadac na luzie w czym prob
Autor Wiadomość
zibikret8 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-02-2007, 18:20   [Benzyna] Samopchod czasem gasnie jadac na luzie w czym prob

Jadac samochodem na luzie pare razy zgasl mi . Z czym to jest zwiazane i gdzie tkwi przyczyna. :dresik:

lisvegas 

Województwo: Małopolskie
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: 25-02-2007, 08:36   

a masz moze instalke gazową jesli tak to przyczyna jest prosta jesli powietrze jest wpychane do silnika (pęd wiatru) a nie zasysane to silnik bedzie ci gasł lecz niepowinno sie to dziac przy bardzo małych predkosciach postaraj sie opisac ten problem dokładniej i podaj jaki masz silnik czy masz lpg i czy posiadasz orginalny układ dolotowy czy cos było kombinowane ? oki.

zibikret8 

Wysłany: 25-02-2007, 15:30   

Posiadam samochod Tempra 1,6ie bez instalacji gazowej,tak jak pisalem jadac na luzie zdarza sie ze zgasnie ,mialo to miejsce kilka krotnie. :dresik:

Mateuszhg 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 18-03-2007, 18:06   Gaśnie

JA mam podobry problem tez mi gaśnie na luzie tylko ze ja mam tempre w gazie i nie wiem co mam z tym Zrobić POMOCY
Passat b4 TDI 258tys.Km 95r
Truck
Man TGA

gulczas 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-03-2007, 18:36   

A silnik pracuje równo na luzie ? Sprawdź po pierwsze świece, przewody, kopulke, palec.
Następnie zobacz jak pracuje silniczek krokowy, ew. go przeczyść jak dziwnie pracuje.
Jak dalej będzie tak to pomyślimy bardziej.

assistance   Moneta

MaDBoYs 

Wysłany: 18-03-2007, 20:42   

Gulczas dobrze pisze sprawdz to co wymienil i mysle ze znajdziesz problem :yawinkle:

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 18-03-2007, 22:17   

Też tak miałem - wymieniałem przewody zapłonowe, świece, ( aparatu zapłonowego nie mam) jeszcze wymieniałem silnik krokowy - na nowym jeszcze szybciej gaśnie. Zastanawia mnie czy to nie jest czasem tzw. map sensor gdyż z tego, co wiem pobiera on informację o podciśnieniu z kolektora dolotowego i może on cos zawodzi. Były już posty, że po jego odłączeniu dzieją się jakieś rewolucje (może tylko ta rurka, która do niego dochodzi jest dziurawa)

gulczas 

Wysłany: 18-03-2007, 22:44   

No podciśnienia też należało by sprawdzić. Możesz na chwile odpiąć rurkę podciśnienia od Digiplexa i zobacz czy ma jakiś wpływ na prace jednostki. Jak będzie bez zmian to szukałbym nieszczelności na przewodach.

assistance   Moneta

valdmidi 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-03-2007, 22:49   

Przede wszystkim sprawdź luzy zaworów! Miałem podobnie, a po wyregulowaniu zaworów już nigdy mi nie zgasł na luzie. Jak nie ma prawidłowych luzów na wałku rozrządu, to zawory się nie domykają i przez to może zgasnąć na luzie. Szczególnie to się nasila, kiedy silnik się rozgrzeje. Podobny problem miałem wiele lat temu w "maluchu" i też brak prawidłowych luzów był przyczyną.

Tobi 

Wysłany: 20-03-2007, 11:45   

Ja mam to samo ale tylko jak jest mokro na dworze. Podejrzewam kable.

Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

Joy_Pawel 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 27-03-2007, 23:17   

gulczas napisał/a:
No podciśnienia też należało by sprawdzić. Możesz na chwile odpiąć rurkę podciśnienia od Digiplexa i zobacz czy ma jakiś wpływ na prace jednostki. Jak będzie bez zmian to szukałbym nieszczelności na przewodach.

Mam tak sam problem ! Ale jak idze przewod do Digiplexa jest taka mała beczułka przeznia przechodzi powietrze , do czego ona słuzy ?

unknown 

Wysłany: 29-03-2007, 19:35   

beczułka ma być, jest w zasadzie pusta; w niektórych jakaś może siateczka była by się coś do czujnika w digi nie dostało, ale generalnie pusta; to jakaś komora rezonansowa czy coś takiego, by się podciśnienie jeszcze bardziej zakręciło ;D
uważać przy kroćcu plastikowym w digiplexie!!!!!!!! gdy wymianiacie wężyk między beczułką a digi - krociec z digi bardzo lubi się łamaći potem bardzo bardzo jest problem by to dobrze i szczelnie zrobić; wiem....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Joy_Pawel 

Wysłany: 30-03-2007, 00:01   

Ok z ta beczułka . Ale umnie po wymianie kabli dalej dziwe zeczy sie dzeją , musze sprawdzic wszyskie przewody podcisnienia bo to moez byc przez nie ze nierowno chodzi silnik i wiecj pali . A moze sonda ?
Jak zmierzyc miernikiem sonde mam 3 kabelki , 2 idą razem i 1 osobno ?

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 30-03-2007, 18:59   

Te dwa razem to jest zasilanie grzałki w sondzie,a ten osobno to jest sygnał na sterownik.Między nim a masą ma być napięcie wahające się w okolicach 0.45V-0.75V na rozgrzanym silniku.
     assistance   Moneta

Joy_Pawel 

Wysłany: 04-07-2007, 22:58   

Temat zamykamy !
Po wymianie CPW na nowy orginał Magneti Marelli SEN 8M wszystkie nieprawidłowości ustąpiły !
To było przyczyną nierównego działania silnika w każdych warunkach !

Broadway 

Wysłany: 04-07-2007, 23:27   

Joy_Pawel, nie wiem czy zauważyłeś, ale to nie jest Twój temat i coś takiego może napisać zibikret8.
     Moneta

tw20 

Wysłany: 21-09-2007, 23:25   

Witam. Miałem dokladnie taki sam problem z tym gaśnięciem na luzie... wymieniłem świece, przewody, kopułkę nawet silniczek krokowy...i nic nie pomagało... Okazało sie że we wtyczce dolaczonej do czujnika polożenia przepustnicy nie ma uszczelki i przewody były zasniedziałe po przeczyszczeniu działa jak złoto...

zibikret8 

Wysłany: 28-10-2007, 20:18   Gaśnie na luzie

Drodzy klubowicze dzieki za porady ,usterka znikla samoczynnie może zima znowu się pojawi oby nie przewody i swiece na wszlki wypadek wymieniłem.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu