|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jak nazywa się ta część (wstyd zapomniałem albo nie wiem ) |
Autor |
Wiadomość |
Zoltar
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-03-2007, 09:38 Jak nazywa się ta część (wstyd zapomniałem albo nie wiem )
|
|
|
Witam !!!
Mam mały problem bo chciałem iść do sklepu i kupić nowe łożysko do .... no właśnie całkiem zapomniałem jak nazywa się ta część , stałem u gościa przed ladą wymachiwałem łapami a gość patrzył na mnie jak na idiote , pomóżcie.
Poniżej zrobiłem bardzo uproszczony rysunek całego "tematu"
Chodzi o to że zatarło mi się łożysko co było przyczyną pęknięcia paska , potem okazało się że przy próbie wykręcenia starego łożyska z (tego kółeczka przedstawionego na rysunku poniżej) nie mogę odkręcić śruby gdyż kręci się razem z szpilką , help
PS : Jak nazywa się to "zasrane kółeczko" nie jest "ząbkowane" jak inne jest "płaskie" na rysunku poniżej bo powoli już szału dostaje , pomocy.
Niedługo człowiek własnej głowy zapomni !!! |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-03-2007, 09:53
|
|
|
Czy to nie jest napinacz? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zoltar
|
Wysłany: 24-03-2007, 09:57
|
|
|
Alleluja bracie
W końcu , może wiesz jeszcze czy jak będę odkręcał śrubę wraz z szpilką (bo kręcą się razem) to wykręci się też szpilka i ten wałek napinacza spadnie ???? |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-03-2007, 10:02
|
|
|
Zoltar napisał/a: | W końcu , może wiesz jeszcze czy jak będę odkręcał śrubę wraz z szpilką (bo kręcą się razem) to wykręci się też szpilka i ten wałek napinacza spadnie ???? |
Tego nie wiem bo z reguły robi mi to mechanik.
Ale jak stałeś w sklepie to co to za ćwok był z drugiej strony, że nie podpowiedział Ci, że może chodzić o napinacz. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zoltar
|
Wysłany: 24-03-2007, 10:04
|
|
|
Ok , dzięki punkt dla ciebie |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-03-2007, 10:48
|
|
|
Zoltar napisał/a: | czy jak będę odkręcał śrubę wraz z szpilką (bo kręcą się razem) to wykręci się też szpilka i ten wałek napinacza spadnie ???? |
spadnie,tzn powinien |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
tad42
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-03-2007, 15:29
|
|
|
Ja z ta rolka napinajaca pasek klinowy walcze przynajmniej raz do roku...ściągam ją, zdejmuje z niej simering (uszczelnienie z plastiku) czyszczę wnetrze lozyska i daje nowy smar lozyskowy. Nowa oryginalna kosztuje ok 100 zl, ja kupilem jakas francuską za 80, a po roku na allegro za 36 zl z czarnego tworzywa. Mam w tej chwili 3 takie rolki i uzywam zamiennie, jak ktoras padnie. Ta czesc ma bezposredni kontakt z woda, gdy pada i w zwiazku z tym wbudowane na stałe w niej łożysko również pada.
** Dodano: 28-03-2007, 07:59 **
tad42 napisał/a: | Ja z ta rolka napinajaca pasek klinowy walcze przynajmniej raz do roku...ściągam ją, zdejmuje z niej simering (uszczelnienie z plastiku) czyszczę wnetrze lozyska i daje nowy smar lozyskowy. Nowa oryginalna kosztuje ok 100 zl, ja kupilem jakas francuską za 80, a po roku na allegro za 36 zl z czarnego tworzywa. Mam w tej chwili 3 takie rolki i uzywam zamiennie, jak ktoras padnie. Ta czesc ma bezposredni kontakt z woda, gdy pada i w zwiazku z tym wbudowane na stałe w niej łożysko również pada. |
Dzis wlasnie kupilem nastepna nowa rolke, ale wydarzylo sie cos dobrego, otóż poskarzylem sie sprzedawcy,ze rolki te maja bardzo krotka żywotność, no i okazało sie, ze sprzedawca- super zorientowany w sprawie gosc -stwierdzil, ze na pewno brakuje w moim tipku oslony po prawej stronie pod kolem zamachowym i cala woda z jezdni idzie na pasek, rolke i alternator. Mial swieta racje, była w sklepie ta oslona (plastikowa wytloczka za 80 zeta). Natychmiast ja zalozylem, obylo sie nawet bez kanału. Wspomniana rolka kosztowala 40 zl (z tworzywa, oryginalna byla metalowa duzo drozsza). Wymienilem to i silniczka prawie nie slychac, a w czasie deszczu tez pasek tez nie powinien piszczec... uff ale sie rozpisałem...pozdrowienia dla wszystkich ! |
_________________ tp |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|