Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1.9 TD spawany blok
Autor Wiadomość
kB_a 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-03-2007, 14:12   1.9 TD spawany blok

Witam
Kupiłem wczoraj tipo 1.9 td z 1992 roku. byłem zachwycony jadąc do domu. Oprócz tego że wjeżdżając do miasta trafiłem na... to nawet nie była dziura. To był rozorany asfalt. felga wgięta i musiałem dojechać na dojazdowym kole. Ale to pryszcz...
Rano zauważyłem wyciek oleju pod silnikiem. Zajechałem do ASO gdzie zalecili zmienić uszczelkę w misce oleju, co zleciłem. po 2 godzinach telefonicznie powiadomiono mnie że nieszczelność miski spowodowana jest spawem bloku. Spoina nie pozwala spasować miski.... :( Zasugerowano mi że uszczelnią silikonem, ale to może nie pomóc...
Proszę o opinię, bo mam możliwość kupienia bloku za 150 zł. Czy taki silikon może diziałać ? Jeśli spoina nie zalepiła kanałów, to czy da się tym autem jeszcze pojeździć... I czy wymiana bloku jest operacją szczególnie dla mechanika uciążliwą..
Z góry dziękuję za opinię bardziej doświadczonych kierowców. Dodam ze po pierwszych 130 kilometrach tak polubiłem to auto że nie chciałbym się z nim rozstawać..
Pozdrawiam
kB_a

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-03-2007, 14:52   

Wiesz mimo ze koszt bloku tak jak podales nie jest jakis strasznie wysoki, to cala operacja zwiazana z przelozeniem juz nie jest tak prosta i tania, na poczatek trzeba wyjac silnik, dalej dochodzi przelozenie calego wnetrza silnika, czyli wal korobowy z tlokami, pompa oleju, caly zewnetrzny osprzet silnika, zdjecie glowicy i przelozenie na nowy blok wiec trzeba kupic nowa uszczleke pod glowice i pod kolektory tez by sie przydalo, zlozenie rozrzadu do kupy, nowy olej itp. itd. Tak wiec nie napalal bym sie na wymiane bloku a zobaczyl najpierw czy nie uda sie doprowadzic do ladu tego silnika.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 23-03-2007, 16:08   

to jest całe przedsięwzięcie...wyciągnąc silnik z samochodu... trzeba rozebrac jeden silnik i złozyc drugi..trzeba wczesniej zbadac stan tuleji cylindrowych w tym drugim...cała masa różnych czynności...

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-03-2007, 16:20   

spróbuj silikonem,ale nie składaj od razu,tylko jak wyschnie i zrobi sie guma,miske jak bedziesz składał to tez zrób wężyk silikonem na uszczelce i zostaw az wyschnie,dopiero potem skręc wszystko,powinno pomóc.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

kB_a 
witamy nowego

Wysłany: 23-03-2007, 17:09   

No właśnie sobie uświadamiam że depnąłem z tym zakupem. A to mój pierwszy samochód, i pech za pechem.. Faktycznie chyba może kosztować taka przekładka... W serwisie zrobili jakimś silikonem niby podobno mocnym, fiatowskim. Jeśli nie będzie ciekło, to pojeżdżę, bo jeździ się miło tym autem. Boję się tylko że może ten spaw puścić albo co, i nie wiem jak to się może skończyć gdzieś w środku pola..

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-03-2007, 23:56   

Tez kiedyś miałem spawany blok (Dacia 1310) i co ważne można było zdemontować tuleje,więc nie było strachu.Z tego co się orientuję to w 1.9 TD nie ma tulei,więc pęknięcie może dojść do cylindrów i będzie po silniku.U mnie blok długo nie wytrzymał i robiłem przekładkę.
Powiem tylko że do spawania bloku musi byś DOBRY spawacz,który dobrze wszystko przygotuje i pospawa parę razy to samo miejsce.
     assistance   Moneta

piotrp 

Województwo: Other
Wysłany: 24-03-2007, 00:43   

z ta wtopa to nie przesadzaj,,,dokladnie obejrzyj to miejsce w ktorym blok byl spawany i sprawdz czy nie mam tam nowych pekniec przekladka takiego silnika moze sie okazac nieoplacalna...i niepotrzebna jezeli wyciek oleju spowodowany jest naprawde tylko spoina sprobuj ja zeszlifowac :| moze nie pojdzie latwo ale silikon jakiby nie byl jest rozwiazaniem czesciowym i po jakims czasie napewno pusci lub rozpusci ci uszczelke miski...taka uszczelke skladamy jedynie "na sucho"

kB_a 
witamy nowego

Wysłany: 24-03-2007, 14:39   

miałem ochotę oddać to auto. to po pierwszym szoku. ale zaczynam wierzyć że może uda się.. zawieszenie można zrobić za kilkaset złotych, a silnik obejrzy polecony mechanik z doświadczeniem kilkudziesięcioletnim. partacze w autoryzowanym serwisie fiata który we Włocławku mieści się w zespole szkół samochodowych nie dali rady silikonem, kapie nadal. do tego oberwali coś w kontrolce oleju co jadę zgłosić w ramach reklamacji w poniedziałek. Nie podoba mi się to że wzięli duże pieniądze za prostą naprawę i do tego jeszcze spierdzielili czujnik co w dieslu jest ważnym elementem, zwłaszcza że jest nieszczelność ( ja jestem żółtodziobem jeśli chodzi o mechanikę pojazdową - kończyłem technikum o specjalności budowy maszyn ) I jeszcze chcieli mi zaproponować naprawę wielu innych rzeczy z których nie wszystkie są konieczne do naprawy. Poczułem się jak ukąszony przez wampira.. Ale to subiektywna opinia, i może jestem przewrażliwiony. Odzyskam kilkaset złotych od komisu i będę naprawiał. Facet wykręcał się od wersji ze zwrotem auta.
Aluminiową felgę zawiozłem do wulkanizacji, gdzie powiedział że nie ma szans, i że takie rzeczy to dopiero w bydgoszczy (120 kilometrów ode mnie) za ponad 100 zł. Kolega mój który zna się na mechanice, obejrzał, wziął dwa młotki i sklepał w 5 minut - już nie jeżdżę na dojazdówce :)
Myślę że jakoś to będzie i że auto mi się odwdzięczy jeśli o nie zadbam, a podoba mi się bardzo co jest najważniejsze w motoryzacji - bardzo lubię nim jeździć pomimo zdewastowanego zawieszenia.
Pozdrawiam i dziękuję za pocieszenie :)

Odpowiedz do tematu