|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zawor wali o tlok w tipo2.0 8v |
Autor |
Wiadomość |
Enrique7
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 26-10-2008, 19:13 zawor wali o tlok w tipo2.0 8v
|
|
|
co moglo sie stac? zawor sie pogial czy co? moze ktos ma zdjecie jak ten zawor wyglada i wymiary bo musze kupic nowy czy da sie to naprawic np wustawiajac te zawory? silnik chodzi dosc rowno |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-10-2008, 08:29 Re: zawor wali o tlok w tipo2.0 8v
|
|
|
Enrique7 napisał/a: | co moglo sie stac? zawor sie pogial czy co? moze ktos ma zdjecie jak ten zawor wyglada i wymiary bo musze kupic nowy czy da sie to naprawic np wustawiajac te zawory? silnik chodzi dosc rowno |
Prawdopodobieństwo , że zawór ci się zablokował w dolnym położeniu jest mniej niż zero !
Masz na 100% inny problem : rozleciała ci się panewka na korbowodzie i tłok uderza nie o zawór tylko o spód głowicy . A jeżeli to się stało z jedną panewką , to można się domyślać , że i pozostałe to samo za chwilę mogą zrobić .
Czeka cię rozbieranie silnika ( i głowicy i spodu ) Można to zrobić bez wyciągania z auta , ale obawiam się , że po rozebraniu silnika okaże się jeszcze , że remont jest grubszy ...
Nie żebym cię straszył - ale przetestowałem to kiedyś na swoim Ritmie i dałem sobie spokój ze starym silnikiem , tylko kupiłem używany na chodzie i jeździłem długo i szczęśliwie - aż buda doszła do takiego stanu , że auto skończyło na schrocie . |
|
|
|
|
Enrique7
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 27-10-2008, 11:14
|
|
|
no nie wiem moze i tak nie znam sie ale bardziej wyglada to na zawor zapytam sie mechanika czy to moze byc panewka;)
** Dodano: 27-10-2008, 21:18 **
to jednak zawor bo przy panewce calkiem inny dzwiek tu to jest lekki stuk metalu o metal;) prawdopodobnie sprezynka poszla czy cos
** Dodano: 28-10-2008, 21:55 **
chce wymienic sam zawor uda sie czy do specjalisty trzeba z tym? ojciec robil takie rzeczy juz i mechanik po technikum da rade czy trzeba jakies specjalne przyrzady? i co kupic do tego zaworu? zawor, uszczelniacze cos jeszcze te sprezynki sa w uszczelniaczach? |
|
|
|
|
bodzio82
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 95 Skąd: plockie
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-11-2008, 00:30
|
|
|
Enrique7, schab, dobrze mowi na 99procent jest to panewka na korbie obrocilo ja i tlok ma luz gora dol i niestety uderza w zawory ja juz to przerabialem .Objawy to ciezko odpalal nie trzymal obrotow i kopcil
no i oczywiscie ten stukot ktory nasilal sie wraz z dodaniem gazu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|