|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kilka prostych pytanek |
Autor |
Wiadomość |
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-06-2009, 12:22 kilka prostych pytanek
|
|
|
Wychowałem sie na tylnonapędówkach, więc te cięgna w naszych autkach to dla mnie czarna magia.
1.
Ostatnio bardzo głośno wchodza mi biegi, dźwięk słyszalny jakby tuz pod lewarkiem, takie metaliczne szczękniecie. Byłem wczoraj na kanale i kumpel mi wypatrzył poluzowan jakąś tulejkę w okolicy sanek/mocowania maglownicy na jednym z cięgien.
Czy idzie to dokupic? dorobić? itp. czy trzeba kupować komplet cięgien?
2.
Przy okazji inspekcji biegów zauważyłem ze jedna ze śrub mocujących maglowne jest popuszczona (na srodku sanek, w okolicy cięgien) nie idzie jej dociągnąć, prędzej ja ukręce więc zapsikałem wd40 i zostawiłem sprubuje za jakis czas.
Profilktycznie spytam na ilu śrubch właściwie trzyma się maglownica? bo raczej jeździć za długo tak nie mogę.
3.
W sierpniu założyłem nowe wachacze, przejechałem mże 15tys. km. i juz na jednej tulejce mam luz.
Zmieniał ktoś może pojedyncze tuleje w wachaczu? Może ktos zna rozmiar?
Słyszałem że tulejkę mozna deikatnie nawiercić, a później wcisnąc silikonu z pistoletu - spotkał się ktoś z czymś takim? |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
kubek
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 459 Skąd: Bobrowice
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 14-06-2009, 12:53
|
|
|
Sa dwa rozmiary tulejek wahaczowych. 20mm i 21mm. Musisz dokladnie suwmiarka zmierzyc bo na 'oko' nie kupisz. Jedna tulejka koszt ok 25zl.
Maglownica trzyma sie na 4 srubach.
Co do luzu to mialem tez w tym samym miejscu. Oryginalnie to powinna byc tam 'gumowa' tulejka nalozona na takim czpieniu. Rozkrecisz ciegna to go zobaczysz. Ja dorabialem ta gume z weza ogrodowego i jest ok. |
|
|
|
|
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-06-2009, 13:12
|
|
|
kubek, Moim zdaniem wymiana samych tulejek na wahaczu jest nie opłacalana ponieważ w nie długim czasie znowu zacznie stukać. Wiem z doświadczenia ponieważ miałem to samo w poprzednim Tipo. Lepiej kupić nowy wahacz zwłaszcza że są one tanie a napewno więcej się pojeździ. W tym Tipo co mam wachacze już siedzą 3 lata i jest oki. Mogę polecić firmę QH tylko mówię że cięzko jesy je dostać. Trzeba dobrze poszukać. Cena jakies 130 zł. |
_________________ FIAT COUPE 2,0 16V 139KM |
|
|
|
|
kubek
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 459 Skąd: Bobrowice
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 14-06-2009, 13:31
|
|
|
Ja wymienilem gumy jakies 2 lata temu i do dzis jest wszystko ok zadnych luzow na sfozniu itp. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-06-2009, 20:35
|
|
|
Lasgo07 napisał/a: | Cena jakies 130 zł. |
to wcale nie tak mało :/ tym bardziej że tyle samo płaciłem niecały rok temu i już sie wyrobiły - jest to nieco wkurzajce
kubek napisał/a: | Ja dorabialem ta gume z weza ogrodowego i jest ok. |
hmm i to jest myśl
kubek napisał/a: | Maglownica trzyma sie na 4 srubach. |
czyli ta jedną nmie muszę sią aqż tak bardzo przejmować
dzięi za odpowiedzi |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|