Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nielegalne Oprogramowanie
Autor Wiadomość
kazik 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-10-2009, 04:45   Nielegalne Oprogramowanie

Serfując po necie wpadłem na taką stronkę:
http://www.oni-nielegalni.pl/
i tą
http://tylkolegalnie.pl/
Jak myślicie będą jakieś kary za posiadanie nielegalnego oprogramowania??
Jeżeli tak to może czas zakupić legalnego Windowsa :roll:

Moneta

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 22-10-2009, 08:29   

dawid5451, daj spokój.... była juz kiedys nagonka tego typu ze niby po domach chodza i sprawdzaja... Założe sie że jak by obnizyli cene ori programów typu windows, pakiet office-a itp to wiekszosc osób które obecnie mają piraty zakupiło by oryginały.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 22-10-2009, 09:22   

dawid5451 napisał/a:
Jak myślicie będą jakieś kary za posiadanie nielegalnego oprogramowania??

Oczywiście że jest to nie legalne i podpada pod kodeks karny i są przewidziane za to kary. Więc lepiej nie używać nie legalnego oprogramowania zwłaszcza że można mieć zainstalowane oprogramowanie legalne - np. zamiast nie legalnego windowsa legalnego linuxa.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-10-2009, 09:41   

pierw niech sprawdzą siebie.. ile to razy w tv mówili, że instytucje rządowe miały poinstalowane piraty na laptopach i innych kompach... przypomina mi się od razu sprawdzanie nawigacji gps przez policje.. żenada...

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 22-10-2009, 14:41   

ubek napisał/a:

Oczywiście że jest to nie legalne i podpada pod kodeks karny i są przewidziane za to kary. Więc lepiej nie używać nie legalnego oprogramowania zwłaszcza że można mieć zainstalowane oprogramowanie legalne - np. zamiast nie legalnego windowsa legalnego linuxa.

błagam i ciekawe co można sobie zrobić na tym linuxie ?odpalić kalkulator i notatnik lub kadu-kadu ? jak teraz wszyscy wszytko robią pod MS a na linuxa nie ma nic chyba że paru zapaleńców łaskawie coś napiszę i sie podzieli.

dopóki macie te piraty windows-ów na własny użytek czyli w domu ( nie w firmie ) i dopóki nie udostępniacie tego w necie i nie sprzedajecie kopi kolegom, sąsiadom , na allegro, na bazarze to nikt nikomu nic nie zrobi. owszem była nagonka ale na kolesi którzy masowo udostępniali setki GB na DC++

domowy użytkownik, który ściaga film obejrzy i skasuje ,ściaga muze i słucha jej sobie w domu czy w aucie nie ma się absolutnie o co obawiać

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 22-10-2009, 16:17   

a ja używam systemu WindowZ i Windows 7UP.... nie sa to programy wypuszczone przez Microsoft...a ich przeróbki..ulepszenia ect....tez jestem nie legalny? nie mam ani 98 ani XP ani tym bardziej Visry :roll:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

ubek 

Wysłany: 22-10-2009, 16:39   

alan napisał/a:
tez jestem nie legalny? nie mam ani 98 ani XP ani tym bardziej Visry

Jak najbardziej jesteś nie legalny, windowz został zbudowany na windowsie XP corporate edition

Leśniczy, mandriva extrem ma spore możliwości

Jak chcesz używać XP to po prostu za niego zapłać, nie jest taki drogi :)

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-10-2009, 16:48   

ubek, mój kolega za ściąganie z torrentów miał już sprawę. miał lewego wina, ściągał mp3 filmy i programy, nie sprzedawał ich tylko ściągał dla siebie (no chyba że o czymś nie wiem). Miał sprawę o naruszenie praw autorskich. wyrok miał w najlepszym wypadku być w wysokości 17000 PLN, kompa mu NIE zabrali na adwokata wydał ponad 3000 PLN ale na jego szczęście sprawa została umożona, okoliczności łagodzące, nigdy nie karany, nie notowany, nie pracujący, student z dobrego domu. sprawa miała miejsce jakoś rok temu jak się dowiedziałem a zakończyła się w te wakacje. Nauczka dla niego i dla innych.

tak jak napisał tipacz, gdyby nie takie wygórowane ceny originałów to by nie było piractwa (na taka skalę).

dla bezpieczeństwa własnego i innych radże zakończyć ten temat i nie chwalić się co kto ma, różni "urzytkownicy" przeglądaja to forum. niestety żyjemy w świecie gdzie prawo nie jest jednakowe dla każdego. Z największa surowością jest ono egzekwowane wśród osób których nie stać na złagodzenie wyroków.

pozdrawiam.
     assistance   Moneta

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 22-10-2009, 17:27   

Leśniczy napisał/a:
błagam i ciekawe co można sobie zrobić na tym linuxie ?odpalić kalkulator i notatnik lub kadu-kadu ? jak teraz wszyscy wszytko robią pod MS a na linuxa nie ma nic chyba że paru zapaleńców łaskawie coś napiszę i sie podzieli.

uwierz ze mozna... ale trzeba posiadac troche wiedzy nie to co w windzie ;)
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-10-2009, 19:03   

Leśniczy, poczytaj w necie na temat linuxa, choćby o ubuntu, jest bardzo skomplikowany ale stabilniejszy i lepszy niz windows, dostaniesz na niego gry programy takie jak na windowsa, jest trudniej o te programy ale nie mów że ich nie ma, pod linuxami działaja wszystkie modemy, internet, co tylko chcesz, ale tak jak windowsa uczyłeś się parę lat tak linucha też musisz ;)
     assistance   Moneta

MARIOVIRUS 

Wysłany: 22-10-2009, 20:24   

Windows XP nie jest taki drogi ok 310zł windows 7 tez bedzie za mniej niz 400zł wiec czasami jak sie wydaje kupe kasy na ruzne pier*ol to te 300 na system ktory sie kupuje tylko raz nie jest tak duzo a pozatym zeby wejsc i cos sprawdzac musza miec nakaz a zanim nakaz zdobeda to z komputera zawsze moze zniknac dysk albo przez przypadek sformatowac sie z 2 albo 3 razy.
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

ubek 

Wysłany: 22-10-2009, 22:03   

jak dla mie sprawa jest prosta - ubezpiecza się auto żeby jeździć legalnie, to komputer też niech będzie legalny.

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 22-10-2009, 23:19   

ja na szczescie mam legala;) niestety vista ale przynajmniej legal.. ale i tak na przenosnym twardzielu 3mam ubuntu ;)
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 23-10-2009, 11:18   

ubek napisał/a:
jak dla mie sprawa jest prosta - ubezpiecza się auto żeby jeździć legalnie, to komputer też niech będzie legalny.

MARIOVIRUS napisał/a:
Windows XP nie jest taki drogi ok 310zł windows 7 tez bedzie za mniej niz 400zł wiec czasami jak sie wydaje kupe kasy na ruzne pier*ol to te 300 na system ktory sie kupuje tylko raz nie jest tak duzo a pozatym zeby wejsc i cos sprawdzac musza miec nakaz a zanim nakaz zdobeda to z komputera zawsze moze zniknac dysk albo przez przypadek sformatowac sie z 2 albo 3 razy.

Wszystko pieknie, ładnie, ale ile os.ób ma legalnego XPka :?: Napewno małó ;)
Ja dorwałem ostatnio programik (witaminke), który "robi" z noielegalnego XPka, legalnego ;) czy to działa bede sprawdzał dzisiaj :D

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 23-10-2009, 11:29   

egon. napisał/a:

Ja dorwałem ostatnio programik (witaminke), który "robi" z noielegalnego XPka, legalnego ;) czy to działa bede sprawdzał dzisiaj :D

haha
a oryginalny nośnik ( płytka cd) , naklejka z cd-keyem i homologacją, dowód zakupu ( paragon, faktura) , licencja ( dodawana do zestawu ) na to też masz witaminkę ?

egon 

Wysłany: 23-10-2009, 11:34   

Leśniczy napisał/a:
a oryginalny nośnik ( płytka cd) , naklejka z cd-keyem i homologacją, dowód zakupu ( paragon, faktura) , licencja ( dodawana do zestawu ) na to też masz witaminkę ?

Nie bądz złosliwy, chodzi mi o to, ze mam cos takiego, mozna wtedy sciągac aktualizacje itp. co do kontroli oczywiscie, ze niemam tych wszystkich rzeczy, o których piszesz, ale kto ma :?: :roll: Tak jak pisałem wyzej.... rzadko kto ma w domu oryginalnego XPka :lalala:

assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 23-10-2009, 11:37   

egon. napisał/a:
owszem, program pozwala aktualizować pirata (przez jakiś czas), ale jak wejdą do Ciebie do domu, to nie masz ani oryginalnej płyty, ani certyfikatu. I dupa.

Ja mam całe oprogramowanie legalne. Włącznie z XP Home. Ale np. filmy czy mp3 już nie. Tego to już chyba nikt nie ma legalnie ściągniętego :P

P.S. Nadal są naloty na domy za piractwo w sieci, ale polują oni tylko na tych najaktywniejszych. Jak komuś się zdarzy, że w ciągu miesiąca ściągnie 1-2GB filmów, piosenek czy programów z nielegalnego źródła to raczej może spać spokojnie.

Ja w ciągu ostatnich 3 miechów nic kompletnie nie ściągnąłem. Nie wiem, nie ma czasu na granie i oglądanie... Mimo, że mam 15Mb/s. Bardziej przydaje się do latania w sieci ;)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 23-10-2009, 11:39   

sorki nie chcę być złośliwy ale tak jak sam napisałeś witaminka może dać jedynie możliwość instalacji aktualizacji i nic po za tym.
w razie kontroli leżysz i kwiczysz, oczywiście jeśli nie masz na sumieniu piractwa ( sprzedaż nie legalnych kopi , udostępnianie w necie itp) to nie masz sie czym martwić.

jeśli sie nie mylę to w necie można znaleźć wersję tak crackowane że podczas instalacji nie wola klucza a wszystkie updaty działają.

egon 

Wysłany: 23-10-2009, 11:46   

ciechu napisał/a:
jak wejdą do Ciebie do domu, to nie masz ani oryginalnej płyty, ani certyfikatu. I dupa.

Leśniczy napisał/a:
w razie kontroli leżysz i kwiczysz,

Tyle to ja tez wiem :lalala:

ciechu, powiedz mi ile % ludnosci ma ori systemy operacyjne :?: To, ze wy macie to chwała wam za to ;)

assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 23-10-2009, 11:47   

Leśniczy napisał/a:
eśli sie nie mylę to w necie można znaleźć wersję tak crackowane że podczas instalacji nie wola klucza a wszystkie updaty działają.
nie mylisz się ;)
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 23-10-2009, 12:22   

ciechu napisał/a:
1-2GB filmów
to są max 3 filmy w przyzwoitej jakości po 700 mega... ;D

DARREK 

Wysłany: 23-10-2009, 13:21   

no to skoro tak jest, to wystarczy wejść na np. chomikuj.pl i tam większość ma wszystko nielegalne... a udostępnianie jak i ściąganie jest nielegalne...

Nie zwyciężą z piractwem, póki ceny nie będą bardziej przystępne do wynagrodzenia.
Bo to polska.. tylko w polsce zarabia się mało i dużo za wszystko płaci..
A jak już ktoś ma kase, ten ma wszystko, nawet z podatków jest zwolniony.. a tutaj łapią ludzi, którzy sobie ściągną kilka filmów, programów czy gier, o muzyce nie wspomnę...

zastanawiam się czy ci kolesie co tak chodzą i łapią, sprawdzali komputer swoich dzieci...

Brakuje jeszcze sprawdzania czy to w czym chodzisz jest legalne, a nie jakąś podróbką.. haha
motyw: idziesz sobie ulicą a tam wyskakuje 10 typa z cba i jeden się drze.. pokaż buty! niestety serial na metce się nie zgadza, podróba z chin! rekwirujemy a Ty za kratki!

Moneta

egon 

Wysłany: 23-10-2009, 13:23   

DARREK napisał/a:
a udostępnianie jak i ściąganie jest nielegalne...

Tylko udostepnianie ;)

DARREK napisał/a:
zastanawiam się czy ci kolesie co tak chodzą i łapią, sprawdzali komputer swoich dzieci...

Dokładnie :P

assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 23-10-2009, 22:16   

mrk69 napisał/a:
to są max 3 filmy w przyzwoitej jakości po 700 mega... ;D
hehe umiem liczyć. Wiem ile to filmów. Dlatego napisałem, że takich płotek nie śledzą, bo nie mają tyle ludzi. Zabierają się za tych co ściągają hurtem. Tam zawsze jest dodatkowo szansa, że oskarżą go o kopiowanie i sprzedawanie piratów.

DARREK napisał/a:
Nie zwyciężą z piractwem, póki ceny nie będą bardziej przystępne do wynagrodzenia.
racja, nie zwyciężą. Ale jak przyjdzie kolej na Ciebie to nie będzie Cię interesowało, że nie zwyciężą z resztą. Wystarczy Ci, że z Tobą wygrają. A nikt Cię nie przyjdzie odbić :roll:

egon., ściąganie też już jest nielegalne! Trąbili o tym kilka miechów temu.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

ubek 

Wysłany: 24-10-2009, 07:31   

ciechu napisał/a:
egon., ściąganie też już jest nielegalne! Trąbili o tym kilka miechów temu.

No właśnie nie do końca - są dwie sprzeczne opinie na ten temat. Polskie prawo jest bardzo stare w tych kwestiach i można je różnie interpretować. Podobnie jak z napisami do filmów, nie wolno ich de facto udostępniać lecz jest dziura w prawie że można tłumaczyć filmy i udostępnić np. rodzinie :) na takiej zasadzie działa serwis www.napisy.info - tam rejestrując się odnajduję się jakiegoś "kuzyna" z bardzo dalekiej rodziny od którego ma się napisy więc jest to już zgodne z prawem.

Tylko często jest tak że żeby ściągnąć trzeba udostępnić więc nawet w "lepszej" interpretacji jest to załamanie prawa.

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Odpowiedz do tematu